Our Brand is Crisis 2015

Drama Komedi
USA
107 MIN
Engelska
Spanska
Our Brand is Crisis poster

Synopsis

Sandra Bullock spelar en kampanjledare som får i uppdrag att hjälpa en impopulär politiker i Bolivia att vinna ett val. Baserat på en sann historia.
Ditt betyg
2.6 av 16 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Our Brand is Crisis
DVD-premiär
14 mars 2016
Språk
Engelska, Spanska
Land
USA
Distributör
Warner Bros
Längd

Recensent

Lotta Zachrisson

31 december 2015 | 10:00

Splittrat fokus men under ytan bubblar något viktigt

Starka skådespelarinsatser med Sandra Bullock i spetsen, och en fängslande titt på vad som pågår under ytan i politikens smutsiga värld, hämmas lite av ett spretigt manus. Men det räcker ändå för att ge känslan av att ”Our Brand is Crisis” har något viktigt att berätta.
Om det finns någon som fortfarande har tilltro till att politiker blir valda på rättvis väg, så ser ”Our Brand is Crisis” till att slå sista spiken i kistan. I alla fall vad gäller amerikansk politik eller sådan där amerikanerna är inblandade. De har helt enkelt blivit för kunniga i hur man spelar på väljarnas känslor och hur media kan utnyttjas – processen är ett enda fult rävspel. 

Det handlar väldigt lite om ideologiskt innehåll och nästan uteslutande om hur profilerna framstår hos väljarna, och när själva vinnandet blir viktigare än att stötta den kandidat som är bäst för landet, ja då blir det så här unket som det framhävs i detta verk.  

Bolivia står inför sitt presidentval år 2002. Castillo (Joaquim de Almeida - ”Desperado”, ”Fast Five”, ) ligger långt ner i mätningarna med bara 8% av stödet, när hans folk hör av sig till Jane Bodine (Sandra Bullock – ”Gravity”, ”The Blind Side”), en tuff kampanjstrateg som sedan en tid tillbaka dragit sig bort från rampljuset efter ett mentalt sammanbrott och depression. 

Men Jane lockas in i leken igen – framför allt för att  den största rivalen i valet, Rivera (Louis Arcella – ”Faväl till Maffian”), har anlitat hennes nemesis, Pat Candy (Billy Bob Thornton – ”The Man Who Wasn't There”, ”Monsters Ball”). 

Väl i Sydamerika håller en höjdsjuk Jane sig i bakgrunden. Det är tydligt att hon inte tror alls på Castillo som vinnare – han har inget bra leende, och gör ett för arrogant intryck – tills en händelse visar hans riktiga sida, som en hetlevrad slagskämpe. 

Nu visar Jane vad hon kan bäst, att forma en kampanj för att passa kandidaten istället för att försöka få honom att framstå som ett folkets man. Som före detta president, blir Castillo en slagkraftig man att vända sig till i tuffa tider, så det enda kampanjstaben behöver göra är att övertyga bolivianerna om att 'hopp och framtidstro' inte är något att lita på, utan att landet istället står inför en svår kris.  

”Our Brand is Crisis” får en ganska splittrad start. Vi får möta Jane i en tv-intervju där hon berättar att hon alltid haft politiker som sina förebilder – tills hon träffade dem. Klipp till stugan i bergen dit hon dragit sig tillbaka för att dreja skålar och hålla sig borta från allt vad politik innebär. När hon övertalas att komma ner till Bolivia undrar man först varför, när hennes karaktär enbart sitter böjd över en hink och inte verkar kunna ta sig samman på något sätt. Hon känns nästan som en karikatyr vid det här laget.


Det blir intressant när hon helt plötsligt får vittring om en möjlig seger. Det är lika delar skrämmande och fascinerande att se henne manövrera opinionen i ett land vars språk och kultur hon inte förstår, och vars befolkning hon struntar fullständigt i. För henne är det en arbetsuppgift att utföra under en månad, för att sedan bara åka hem och lämna Bolivia till sitt eget öde.


Men något händer under kampanjens gång. Bodine kallas "Calamity Jane" (närmast översatt Katastrof-Jane) av en anledning. Hon är oberäknelig och allt annat än  stabil. Vänskapen med en boliviansk kampanjarbetare leder till festkväll och fyllecell. Pat Candy finns hela tiden i periferin, redo att hugga vid minsta misstag. 

Bullock har verkligen fått en intressant och mångfacetterad roll att bita i här, och hon gör det bra. Jane är både beräknande och impulsiv, vass och dumdristig och hon framstår som väldigt mänsklig. Det gör att man inte riktigt kan förutse vilken riktning filmen ska ta, något som gör den fängslande och svårföljd på samma gång. 

Ett varv till med manuset där man kunnat skala av de mest spretiga delarna hade varit till gagn för alla inblandade. Men den smutsiga byk som pågår under ytan i politikens värld och de många starka skådespelarinsatserna – framför allt Ann Dowd (”Side Effects”) och Anthony Mackie (”The Hurt Locker”) – gör ”Our Brand is Crisis” till en vällovlig historia. 
| 31 december 2015 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Our Brand is Crisis