Rock the Kasbah 2015

Komedi
USA
106 MIN
Engelska
Rock the Kasbah poster

Synopsis

En musikproducent på dekis ser sin chans till revansch när han hittar en ung tjej i Afghanistan med en gyllene röst. Men säg det som är lätt, för helt plötsligt kommer där en svartsjuk ex-pojkvän och då bestämmer sig producenten för att visa sin nya unga kommande stjärna sin talang, 
Ditt betyg
2.3 av 12 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Rock the Kasbah
Biopremiär
6 november 2015
DVD-premiär
14 mars 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Noble Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Carl Adam Anderberg

4 november 2015 | 13:15

Nej, det rockar inte

Bill Murray lunkar runt i Afghanistan som den släpige managern Richie Lanz, och det är ungefär lika roligt som det låter. Trötta skämt levereras runt en ramhandling som inte förmår engagera nämnvärt, och absolut ingen kommer minnas det här om ett halvår.
Bill Murray spelar Richie Lanz, en avdankad, trött föredetting till manager som hävdar att han en gång, för längesedan, upptäckte Madonna när hon sjöng på gatan. Nu sitter han i utkanten av Los Angeles, med inget förutom sin assistent Ronnie vid sin sida. Efter en blöt kväll på krogen, där Ronnie sjunger cover-låtar för berusade puckon, bestäms att duon ska åka med på rockturné till Afghanistan. För det är tydligen en superbra idé, eller något. Sagt och gjort. Snart befinner sig Richie ensam i det krigsdrabbade Kabul och för att komma hem igen måste han hjälpa till att leverera vapen till en by ute i öknen. I byn finns den musikaliskt begåvade flickan Salima, och Richie ser sin chans till rikedom och berömmelse, både för Salima, men kanske ännu viktigare, för sig själv.

Oscarsbelönade regissören Barry Levinson har gjort en del bra rullar i sin karriär. Mest noterbart "Rain Man", såklart, men även filmer som "Wag the Dog" och i viss mån "Sleepers" håller än idag. "Rock the Kasbah", dessvärre, kommer inte stå emot tidens tand. Det är en trött komedi. En trött komedi full av trötta skämt om trötta kulturkrockar vi sett miljontals gånger förr och bättre.

Det finns potential i handlingen, och någonstans påstås att den är baserad på ett uns av sanning, men Levinson klarar inte av att balansera Bill Murrays patenterat släpiga humor med att berätta om livet och kvinnosituationen i Afghanistan. Det skär sig, liksom. Det blir aldrig mer än småfnissigt, och det känns föråldrat och förlegat trots att försök görs att få till "smarta" one-liners och lustiga situationer. 

Bill Murray gör sin Bill Murray-grej, Zooey Deschanel gör sin Zooey Deschanel-grej under de futtiga tio minuter hon är med, och Bruce Willis, Danny McBride och Scott Caan har lättglömda små roller som utfyllnad däremellan. 

Det krävs fingertoppskänsla för att göra humor av radikal islamism och förtryck av kvinnor, och det saknas här. Det tar sig en aning mot slutet, när Murray bestämmer sig för att lägga i i alla fall tvåans växel på sin rostiga skådis-cykel, men det hade verkligen kunnat bli något om han kört på femman hela vägen, med en säker regissör vid rodret som hade kunnat styra hela skutan runt om Murray åt rätt håll. "Rock the Kasbah" har blivit toksågad i USA och ärligt talat, jag förstår helt vad kritikerna menar även om jag mer lutar åt "menlöst" än "uruselt".

Vill ni ha ett exempel på just hur gammalt allt känns? Jag kan ge er ett. "Rock the Kasbah" handlar till stor del om Salimas kamp för att vinna den afghanska versionen av "Idol". Ja, det är år 2015. Ja, "American Dreamz" kom för nio år sedan. Ja, du ska undvika "Rock the Kasbah".
| 4 november 2015 13:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Rock the Kasbah
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu