LISTA

Skribent

Robert Lange

23 november 2014 | 12:00

De 10 bästa skräckfilmerna från 2014

Året börjar närma sig sitt slut och för oss innebär det bara en sak: dags att utse årets bästa skräckfilmer!
Nu när kylan och höstmörkret drar in är det hög tid att plocka fram några riktigt hårresande skräckrullar att avnjuta hemma i filmsofforna. Psykotiska clowner, ondskefulla demoner, fanatiska sekter, övernaturliga obehagligheter m.m. – det är hög tid att rada upp årets 10 bästa skräckfilmstitlar!

10. Extraterrestrial


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Bröderna Stuart Ortiz och Colin Minihan, mer kända som ”The Vicious Brothers”, som ligger bakom de numera kultförklarade skräckisarna ”Grave Encounters” och ”Grave Encounters 2”, är tillbaka med mera popcornunderhållning. Den här gången tar de sig an en story om besök från yttre rymden.

Ett gäng ungdomar ser fram emot en kul och avkopplande helg i en gammal stuga i skogen, vilket knappast kan hävdas utgöra en originell inledning till en horrorfilm. Följdriktigt visar det sig snart att de inte är de enda som planerat ett besök ute i skogen den helgen. Jag kan knappast placera den bland de starkaste titlarna i år, men personligen fann jag den trots allt ganska underhållande och bitvis väldigt snyggt gjord. Definitivt något att  tillbringa en mörk och kall höstkväll med.

9. Housebound


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

En skräckhistoria från Nya Zeeland. Filmen kretsar kring den kriminella Kylie Bucknell som efter att ha åkt fast döms till husarrest. Hon tvingas återvända till sitt barndomshem och bo med sin mor Miriam, vilket Kylie inte direkt ser fram emot. Miriam påstår att deras hem är hemsökt, något som Kylie finner fånigt och minst sagt irriterande. Men snart börjar mystiska ljud höras från huset under nätterna, bankningar i väggar och konstiga röster från ingen-stans. I takt med att de skrämmande fenomenen blir allt värre blir Kylie allt mer övertygad om att huset faktiskt är hemsökt och att hennes närvaro i huset inte direkt gör det hela bättre.

Att balansera skräck och humor i en skräckfilm känns inte som det lättaste. Men här lyckas man hitta en bra balans mellan de båda och samtidigt leverera något som är både kul, spännande och lika underhållande som obehagligt.

8. The Canal


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Filmarkiveraren David kommer över en gammal dokumentationsfilm från en brottsplats. Det visar sig att platsen där brottet ägde rum för länge sedan – ett brutalt mord – är det hus han och hans familj bor i. Strax därpå vänds Davids liv upp och ner när hans fru, efter att ha försvunnit med en annan man, hittas död i en av stadens kanaler. David blir därefter huvudmisstänkt för mordet på sin egen fru. Samtidigt börjar han också tro sig känna av en övernaturlig närvaro i sitt hus, och blir allt mer övertygad om att det hela har en koppling till mordet på hans fru.

7. The Quiet Ones


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Universitetsprofessorn Joseph Coupland är fast besluten att finna bevis på att övernaturliga krafter inte existerar och att mystiska fall där personer sägs vara besatta av andar, demoner etc. i själva verket grundar sig i psykisk sjukdom. Coupland sätter ihop en grupp universitetsstudenter som ska assistera honom samt dokumentera det hela. Experimentet utförs på en viss Jane Harper, en ung övergiven kvinna som påstås kunna frambringa mystiska fenomen och mörka krafter.

“The Quiet Ones” bjuder inte på speciellt mycket nytt, och den känns stundtals något långsam.  Frånsett detta tycker jag att den är bitvis ganska spännande och välspelad, och ljudarbetet är, måste jag säga, i toppklass, vilket bidrar starkt till att filmen verkligen får dig att flyga ur soffan när du minst anar det.

6. The Houses October Built


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Vad sägs om lite psykiskt rubbade clowner, diverse maskerade galningar och övergivna hem-sökta byggnader? Troligen något som faller skräckälskarna i smaken eller vad säger ni?

Varje oktober uppskattar man att 30 miljoner ungdomar i USA besöker så kallade Halloween Haunted Houses. En grupp ungdomar ger sig ut på en roadtrip genom USA under halloween, där de i varje stat stannar till och besöker övergivna spökhus eller gamla lokaler, som gjorts om till skräckattraktioner där besökarna får ta sig igenom huset och skrämmas från vettet på vägen. Men resan blir allt mer obekväm då arrangörerna av dessa attraktioner börjar ta till allt mer aggressiva medel för att skrämma besökarna. Stegvis förvandlas vännernas halloweenresa till en livsfarlig och mardrömslik berg- och dalbana utan slutstation.

5. Oculus


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

En psykologisk och övernaturlig historia som stundvis för tankarna till filmer som “The Shining”. ”Oculus” berättar historien om hur Kaylie Russell försöker rentvå sin bror Tims namn, efter att han dömts för det brutala mordet på deras föräldrar 20 år tidigare, genom att bevisa att det i själva verket var en ondskefull övernaturlig kraft som låg bakom tragedin som slog sönder deras familj. En riktigt välgjord psykologisk skräckfilm, där det gäller att ha huvudet på skaft för att hänga med i den något invecklade storyn.

4. 13 Sins


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Elliot Brindle ska snart bli pappa för första gången, men eftersom han är skuldsatt upp över öronen och snart helt utan pengar och får till råga på allt sparken från sitt jobb, ser inte hans framtid särskilt inbjudande ut. Men ett mystiskt telefonsamtal sätter snart fart på Elliots tillvaro. Han erbjuds en generös summa pengar för att delta i ett spel. 13 uppdrag kommer att ges honom och för varje uppdrag han genomför sätts en allt större summa pengar in på hans bankkonto. Misslyckas han med något av dem försvinner pengarna direkt.

Men uppdragen går från små oskyldiga pojkstreck till allt allvarligare och sjukare uppgifter. I takt med att Elliot utför dem, tröstad av tanken att detta är hans räddning till ett nytt bekymmersfritt liv,  växer beloppet på hans bankkonto, samtidigt som han försätter sig i mer problem än han någonsin kunnat ana. Till sist finns det ingen återvändo. Med polisen hack i häl och plötsligt ett brottsregister lika generöst påfyllt som  bankkontot blir det spel han snurrar i ännu mer intensivt. Finns det ett slut på det hela? Vad händer egentligen när han klarat de 13 uppgifterna och vem ligger bakom det sjuka spelet? 

En lika underhållande som mardrömslik skräckthriller med inslag av mörk humor och bra skådespel, där både spänning, skräck och tempo är på topp!

3. The Babadook


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

En riktigt bra skräckfilm kräver inte en oändlig budget och häftiga specialeffekter, något som man påminns om när man ser ”The Babadook”. Regissören Jennifer Kent finansierade projektet med hjälp av kickstarter och filmen hade en total budget på 37 071 dollar. Med dessa medel samt en riktigt spännande story och starkt skådespel serverar Kent en av årets bästa spökhistorier. ”The Babadook” kretsar kring änkan Amelia, som plågas av minnen av sin mans våldsamma död. Varje kväll läser hon en saga för sin son Robbie.

En kväll kommer Robbie springande med en bok Amelia aldrig sett tidigare – ”The Babadook”, en spökhistoria om en kuslig figur som dyker upp i folks hus på natten. Snart börjar Robbie klaga på att någon eller något är i hans rum på nätterna. Han börjar han även prata med någon eller något som Amelia varken kan se eller höra. Hon tror att han bara blivit uppskrämd av boken... tills hon själv börjar känna av det och snart står öga mot öga med en skrämmande närvaro som infekterat deras hem om nätterna.

2. The Taking of Deborah Logan


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Studenten Mia tillbringar tillsammans med ett kamerateam några månader hemma hos Deborah Logan som lider av sjukdomen Alzheimer och som lever i ett stort hus på landsbygden tillsammans med sin dotter Sarah. Redan tidigt i dokumentationsprocessen bevittnar Mia och hennes team hur Deborah kämpar mot sjukdomen och har allt svårare att ta sig igenom var-dagen. Men snart börjar det bli uppenbart att det inte bara är Alzheimer som plågar Deborah. Någonting mer ondskefullt tär på henne, något som visar sig vara betydligt värre än den fruktansvärda sjukdom hon kämpar med.

Regissören Adam Robitel vet däremot precis hur han ska använda found footage –formatet till fördel för sin film. Filmens story och i viss mån karaktärerna känns verkligen anpassade till just detta format (han har inte bara slängt på det utan att tänka om det verkligen är det bästa och mest effektiva för filmen) och Robitel vet precis på vilka sätt detta skall nyttjas för att ge filmen en mycket nära och realistisk dokumentärkänsla.

1. The Sacrament


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Ni känner säkert igen scenen där ni sitter hemma tryggt hopkurade i soffan och ser en riktigt bra skräckfilm, med halva ansiktet bakom en kudde och  popcorn samt övriga tilltugg över både soffan och golvet. När ni tänker ”Det är lugnt, inget att vara rädd för, det är bara på film, det här finns inte på riktigt” och det känns förmodligen ganska betryggande. Fast inte den här gången. Historien som berättas i ”The Sacrament” handlar om något som är både riktigt skrämmande och oroväckande och som dessutom faktiskt existerar, nämligen fanatiska sekter. 

Vi får följa VICE-reportrarna Sam och Jake samt modefotografen Patrick när de beger sig till det mystiska kollektivet Eden Parish för att leta reda på Patricks förvunna syster. Eden Parish är ett litet religiöst samhälle, självförsörjande och isolerat,  grundat och lett av en man endast känd som ”The Father”. Väl på plats börjar de inse att Eden Parish är långt ifrån det paradis som invånarna målat upp det som och det som troddes bli en kär återförening förvandlas snart till en flykt för livet. 

Ti West, mannen bakom bland annat ”The House of the Devil” (2003), levererar en av årets tyngsta och mest skrämmande filmer, som visar oss en av samhällets mörkaste och mest skrämmande sidor.

Vilka var årets bästa skräckisar enligt er? Kommentera nedan!
| 23 november 2014 12:00 |