Serie

Skribent

MovieZine

3 januari 2016 | 15:45

20 höjdpunkter på tv i januari

Mängder med gamla och nya serier att bänka sig framför.
Såhär efter nyår är det vanligt att känna sig skrämd inför vad framtiden ska föra med sig. Därför kommer här en överblick över de mest efterlängtade återseendena och de mest intressanta nykomlingarna som har premiär under januari månad, för att hålla din hand när vi tar steget in i 2016 års tv-frossa! 

Här finns något för alla smaker, kanske framför allt med vikt på sci-fi och fantasy. Så utan någon särskild inbördes ordning, här kommer en sammanfattning av ett urval populära serier att browsa emellan under champagne-skålandes.

Large 71ec796038b58e63341d1338df048c40 773f8f2ef33245756af40bc4a4eba125 shannara ep101 1

The Shannara Chronicles


En serie för fantasy-nörden med allt från alver och dvärgar, tomtar och troll till människor och druider, baserad på bok-serien av Terry Brooks.

Alvernas magiska träd Ellcrys är döende. Trädets magi är det enda som skyddar Four Lands från demonernas värld. Alvprinsessan Amberle Elessedil är den enda som kan rädda trädet och med hjälp av halvalven Wil Ohmsford ger de sig ut på jakten efter den uråldriga alvmagi som inte har brukats på tusentals år, men möts av många utmaningar på vägen. 

Inspelad på Nya Zeeland och med John Rhys-Davies (Gimli i ”Sagan om Ringen”) och Manu Bennett (Azog i ”The Hobbit”) har denna storsatsning från MTV god potential att gå hem hos fantasy-fantasterna när den första säsongen släpps i USA den 5 januari på MTV och kan i Sverige ses på HBO Nordic den 6 januari.

Shadowhunters


På sin 18-årsdag får Clary Fray reda på att hon inte är den hon trodde att hon var, utan härstammar från en släkt av Shadowhunters – en hybrid mellan människor och änglar som jagar demoner.

När hennes mamma Jocelyn blir kidnappad måste Clary tillsammans med Shadowhunter-gänget Jace, Isabelle och Alec samt hennes bästa vän Simon ge sig ut på jakt efter demoner för att finna Clarys mamma. På resan lär sig Clary mer om sitt ursprung och sitt kall.

Serien har premiär på Freeform den 12 januari och kan komma att visas på Netflix strax därefter.

Billions


Se Malin Åkerman i en av de största rollerna i nya ”Billions” – ett nutida, utmanande finans-drama om makt, pengar och korruption i New York. Vi följer maktspelet mellan den vassa, övertygande åklagaren Chuck Rhoades och den beräknande, framgångsrike hedgefond-miljardären Bobby ”Axe” Axelrod med arbetarklassbakgrund. Åkerman spelar Bobbys fru som må se ut som en typisk miljardärs-fru, men som med sin undre-medelklass-bakgrund är van vid att slå sig fram och skyr inga medel för att nå dit hon vill.

Premiär den 17 januari på Showtime.Legends of Tomorrow


Själv ser jag fram emot tidsresande Rip Hunter som sammankallar ett team av superhjältar och skurkar som tillsammans måste stoppa ett odödligt hot större än vad de någonsin sett som inte bara kan förgöra Jorden, utan också självaste Tiden.

DC:s action-sci-fi är en spin-off på ”Arrow” och ”The Flash” och startar den 21 januari på The CW.

New Girl


Dags att titta ikapp fort, då säsong 5 av komedi-serien om udda men älskvärda Jess som efter att ha brutit upp med sin otrogne pojkvän, tvingas flytta in i en lägenhet med tre okända snubbar som alla är väldigt olika henne. Nick, enstöringen som aldrig gjorde klart sina advokatstudier, Schmidt, en riktig Casanova och Winston, idrottaren som inte riktigt vet vad han ska satsa på men som vill bli bäst på vad det än är. Tillsammans bäddar det för en knasig gruppdynamik.

Säsongspremiär på Fox den 5 januari. Visas i Sverige den 7 januari på TV12.

American Crime


En andra säsong på väg! Ett överfall i hemmet på ett ungt par i Modesto i Kalifornien ledde till mordet på krigsveteranen Matt Skokie och lämnade hans fru Gwen medvetslös, nätt och jämt vid liv. Händelsen rör upp konflikter mellan stadens olika socioekonomiska- och etniska grupper då det verkar finnas rasistiska motiv i brottet och vi får ta del av var och en av de inblandades synvinkel i detta mörka drama.

Säsong 2 kommer på ABC den 6 januari. Den 14 januari visas den på Kanal 5 i Sverige.Mr Selfridge


Säsong 4! Mr. Selfridge berättar den riktiga livsberättelsen om den flamboyanta, amerikanska grundaren av Selfridge’s, Londons påkostade varuhus. Beläget i London 1909, där kvinnorna frossar i en ny känsla av frihet och modernitet, följer vi Harry Gordon Selfridge, en man med ett uppdrag att göra shopping lika spännande som sex. Som den risktagande pionjär han är, med nästan manisk energi, ställer Selfridge ut allt som är nytt, fräscht och spännande.

Den fjärde säsongen börjar den 6 januari på ITV1. Det är okänt när men den förväntas dyka upp på SVT framöver.

Marvel’s Agent Carter


Snart startar den andra säsongen om Peggy Carter, som blir agent för föregångaren till S.H.I.E.L.D, SSR, direkt efter andra världskrigets slut, när hennes pojkvän, Steve Rogers/Captain America fruktas ha dött i en explosion. 

Säsongspremiär på ABC den 19 januari. Den bör dyka upp på Netflix likt första säsongen.

Black Sails


Skepp åhoj! Nu blir det mer av piraterna – dags för säsong 3! Detta piratäventyr kretsar kring berättelser om Captain Flint och hans mannar, och utspelar sig tjugo år före Robert Louis Stevensons klassiska ”Treasure Island”.

Flint, den mest lysande och mest fruktade piratkapten under sin tid, rekryterar en snabb-talande, ung man till sin besättning – John Silver. Med hot från alla håll, kämpar de för överlevnad i New Providence Island, en ökänd hamn full av kriminella – där det vimlar av pirater, prostituerade, tjuvar och lycksökare – en plats som definieras av både dess ideal och dess brutalitet.

Ny säsong den 23 januari på Starz. Kommer troligen till HBO Nordic snart.The X-Files


Mulder och Scully är tillbaka i mini-serie-rebooten av 90-talets pärla ”Arkiv X”. Vad mer behöver man säga? 6 avsnitt, blir det!

Premiär den 24 januari på Fox. I Sverige har serien premiär på Viaplay och TV3 den 28 januari.

Banshee


Nu händer det saker I Banshee igen. Fjärde och sista säsongen är snart här.
Lucas Hood är en f.d. bov och mästertjuv som stjäl sheriffen i Banshee’s identitet, som han fortsätter sin brottsliga verksamhet som, även när han är jagad av de gangsters han förrått förut.

Carrie Hopewell, en ökänd juveltjuv som nu bor i Banshee under en lånad identitet, som inte vet någonting om sitt eget förflutna. Proctor, en hotfull, förmögen affärsman som tror att han står över lagen. Sugar Bates, en stark och klok f.d. boxare och bov. Hjälten från Gulfkriget, Gordon Hopewell. Åklagaren i Banshee som är gift med Carrie. Carries och Gordons upproriska dotter Deva Hopewell samt Mr. Rabbit, en hänsynslös ukrainsk gangster som har jagat Lucas och Carrie, hans tidigare topp tjuvar, i 15 år.

Sista säsongen börjar den 29 januari på CineMax. I Sverige visas den på HBO Nordic och C More.

Lucifer


Djävulen har kommit till Los Angeles... Uttråkad och olycklig som Helvetets Härskare, har Lucifer Morningstar övergett sin tron ​​och dragit sig tillbaka i LA, där han äger den exklusiva nattklubben Lux. Charmig, karismatisk och djävulskt snygg som han är, njuter Lucifer av sin pension genom att hänge sig åt några av hans favoritsaker - vin, kvinnor och musik – till dess att en popstjärna blir brutalt mördad utanför Lux. 

Serien börjar visas på Fox den 29 januari.The 100


97 år efter att ett kärnvapenkrig har förstört civilisationen, skickar ett rymdskepp med mänsklighetens enda överlevare 100 ungdomsbrottslingar tillbaka till Jorden i hopp om att eventuellt återbefolka planeten.

Den 21 januari kommer den tredje säsongen av sci-fi-serien ut på The CW och på TV4 Play Premium.

American Dad


De flesta är nog bekanta med högerpolitiske Stan Smith som bollar familjelivet med CIA-uppdraget i samma stil som ”Family Guy” med samma skapare Seth McFarlane. Om du följer den här serien ska du bänka dig för en ny säsong av asvnitt den 25 januari på TBC. Den kan dyka upp på TV6 framöver i Sverige. 

Colony


Denna nya sci-fi-serie följer vi Halloways och Callies med familj genom de tuffa beslut de måste ta när de försöker hålla ihop i kampen om överlevnad. Den utspelar sig i en nära framtid, där deras hemstad Los Angeles har tagits över av inkräktare utifrån och där medan vissa väljer att lyda The New Order för att undvika bestraffning, reser sig samtidigt rebellerna emot auktoriteten och tar konsekvenserna.

Detta kan vara intressant för sci-fi-nörden och har amerikansk premiär på USA Network den 14 januari. Den ryktas komma på Netflix snart.

Gentlemen & Gangsters


Nu är Mikael Marcimains filmatisering av Klas Östergrens romaner ”Gentlemen och Gangsters” redo att nå tv-rutan som en miniserie i fyra delar. I rollerna ser vi bland andra David Dencik, Ruth Vega Fernandez och Sverrir Gudnasson.

Blåslagen barrikaderar sig författaren Klas Östergren i den excentriske Henry Morgans paradvåning på Hornsgatan i Stockholm där han hyr ett rum. Allt började ett år tidigare när Klas möter Henry på boxningsklubben Europa och dras in i hans osannolika värld. Henry, som med dödsförakt delar älskarinna med den ljusskygge affärsmannen Wilhelm Sterner, är nu spårlöst försvunnen och Klas fruktar för sitt liv. Desperat nedtecknar han krönikan om Henry Morgans fascinerande liv och äventyr.

På SVT1 och SVT Play från 1 januari.Sherlocks julspecial


I denna julspecial som jag personligen ser mycket fram emot förflyttas handlingen till 1890-talets London. Sherlock Holmes och doktor Watson är fortfarande Benedict Cumberbatch och Martin Freeman och utreder fallet med en mystisk spökbrud som verkar begå mord från andra sidan graven.

SVT1 den 23 januari.

Gengångare


En liten by i bergen får sig en chock då flera av byns avlidna plötsligt verkar ha kommit tillbaka från de döda, utan att ha åldrats en dag och utan att vara medvetna om sin egen återuppståndelse. De försöker börja om sina liv på nytt, men då ett mord sker i byn som liknar ett gammalt otäckt fall av en viss seriemördare, inser de att de inte är de enda som har vaknat igen. 

En fransk skräck-serie som har visats tidigare på SVT Play, men nu visas den snart igen i TV-rutan. Den andra säsongen startar den 9 januari i SVT1.

London Spy


Brittiskt spiondrama i fem delar. Alex och Danny är från två helt olika världar - Alex jobbar inom den brittiska underrättelsetjänsten medan Danny är slackern som hänger på Londons klubbar – men de träffas av en slump och blir blixtförälskade. Precis när de har insett att de är perfekta för varandra försvinner Alex och Danny dras in i den komplexa världen av spioneri.

Visas i SVT1 den 17 januari.

30 grader i februari


Den första säsongen om svenskarna som söker lyckan i Thailand där Glenn försöker hitta kärleken och där Kajsa kämpar med att hålla ihop familjen, hotellverksamheten och sin egen hälsa då hon har varit med om en stroke, var en svensk storsuccé.

I säsong 2 rätas flera frågetecken ut. Hur går det för Glenn (Kjell Wilhelmsen) och Oh (Duangjai Hirinsri), Kajsa (Maria Lundqvist) och Joy (Hanna Ardéhn) och de andra? Vi kommer också att få se Björn Kjellman som den nya karaktären Anders – Joy och Wildas pappa.

På SVT1 den 1 februari (jag vet, det är en dag för sent för januari, men då jag rekommenderar den starkt fick den slinka med ändå).

Vilka seriestarter ser ni mest fram emot? Kommentera nedan.

Henrietta J:son Eskelin
| 3 januari 2016 15:45 |