Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

2 maj 2021 | 17:00

18 efterlängtade premiärer under årets bästa tv-månad hittills

Med 18 nya och återkommande tv-premiärer, spridda på sju olika streamingtjänster, så har vi nu årets starkaste tv-månad hittills framför oss.
Den siste maj stänger nomineringsfönstret för alla amerikanska distributörer som vill hinna få med sina tv-serier till årets Emmygala, till vilken tv-akademin ska börja rösta fram sina favoriter i juni. Det är med andra ord fullproppat med nya och påkostade säsonger från framför allt Netflix (som hinner släppa hela säsongen på en dag), men vi får givetvis ett gäng spännande premiärer från de andra streamingtjänsterna också.
 
Här nedan har jag lyft fram de tv-premiärer jag själv tror kommer att lyckas bäst under månaden, men även fast listan består av hela 18 tv-serier så finns det många fler som inte fick plats på listan. Vi har med andra ord en riktigt trevlig, men tidskrävande för den som vill se allt, tv-månad framför oss i maj!
 

"Star Wars: The Bad Batch" - 4 maj (Disney+)

 
 
May the fourth be with you! Den fjärde maj är det dags för nästa del av Star Wars utökade universum att utforskas i "Star Wars: The Bad Batch" (eller "Uslingarna" som den kommer att kallas i Sverige). Serien är skapad av Dave Filoni ("The Mandalorian") och är en spinoff till hans animerade tv-serie "Star Wars: The Clone Wars". 
 
 
David Berkowitz blev som "Son of Sam" en av USA:s mest kända seriemördare under sin mordturné i New York i slutet av 70-talet. Den nya true crime-dokumentärserien ställer nu frågan om det verkligen var han själv som utförde alla hemska mord, eller fanns det medhjälpare som ännu går fria?
 

"Jupiter's Legacy" - 7 maj (Netflix)

 
 
Efter mängder av superhjälteproduktioner från alla olika streamingtjänster så har det nu blivit dags för Netflix att ösa pengar över Mark Millars gamla serietidningar. Börjar folk tröttna på superhjältar eller har vi ännu en given succé på ingång?
 
"Mäklarna" - 7 maj (säsong 2, Discovery+)
 
Mälkaren Kaj Modin (Kjell Bergqvist) underhöll oss redan för 15 år sedan i SVT-serien om gänget på Hagamäklarna. Serien får nu en reboot och en direkt fortsättning hos Discovery+.
 
"Mythic Quest: Raven's Banquet" - 7 maj (säsong 2, Apple TV+)
 
Rob McElhenney ("It's Always Sunny in Philadelphia") är tillbaka med den andra underhållande säsongen av "Mythic Quest", som följer spelstudion bakom ett av världens mest framgångsrika onlinespel. 
 

"Castlevania" - 13 maj (säsong 4, Netflix)

 
 
Det definitiva beviset på att det faktiskt går att adaptera ett tv-spel till en framgångsrik och kritikerrosad tv-serie, är faktumet att "Castlevania" lyckats göra just det i tre säsonger redan. I maj får vi ta del av fortsättningen av Trevor Belmonts och Sypha Belnades kamp mot olika monster och vampyrer.
 
"Halston" - 14 maj (Netflix)
 
Superproducenten Ryan Murphys nästa Netflix-produktion blir en miniserie om modeskaparen och designern "Halston". I huvudrollen hittar vi ingen mindre än Ewan McGregor!
 
"Love, Death & Robots" - 14 maj (säsong 2, Netflix)
 
David Fincher och Tim Miller är tillbaka med andra säsongen av den animerade antologiserien om kärlek, ond bråd död och en jäkla massa robotar. Även den andra säsongen beskrivs som "NSFW" (inte säker att se på jobbet) av Netflix, så håll ungarna borta.
 

"The Underground Railroad" - 14 maj (Amazon Prime Video)

 
 
Den Oscarsvinnande regissören Barry Jenkins ("Moonlight") har skapat och regisserat alla tio avsnitt av tv-adaptionen av den Pulitzer Prize-vinnande boken "The Underground Railroad". Handlingen följer slaven Cora (Thuso Mbedu) som rymmer från ett plantage i Georgia genom den underjordiska järnvägen, som i den här berättelsen inte är en metafor utan en riktig järnväg. Joel Edgerton ("The Gift") spelar slavfångaren som får i uppdrag att spåra Cora.
 
"Vem dödade Sara?" - 19 maj (säsong 2, Netflix)
 
Så sent som i mars fick vi ta del av den första säsongen av den spanska tv-serien "Vem dödade Sara?", där vi får följa Álex som försöker bevisa att någon försökte sätta dit honom för mordet på hans syster. 
 
"Solos" - 21 maj (Amazon Prime Video)
 
Skådespelarna Uzo Aduba, Nicole Beharie, Morgan Freeman, Anne Hathaway, Anthony Mackie, Helen Mirren, Dan Stevens och Constance Wu får leka loss i Amazon Prime Videos nyaste antologiserie, som kommer att bestå av sju fristående avsnitt och handla om hur det egentligen är att vara människa. 
 

"Master of None" - (säsong 3, Netflix)

 
 
Redan 2015 så släpptes den första säsongen av "Master of None" och två år senare kom den nästan helt perfekta andra säsongen, som då handlade om vardagsproblemen för den 30-årige skådespelaren och andra generationens invandrare Dev (Aziz Ansari). Den tredje säsongen kommer att fokusera på sidokaraktären Denise, spelad av manusförfattaren och skådespelaren Lena Waithe, som nu alltså kommer att få chansen att utveckla sin karaktär på djupet.
 
"Thunder in my heart" - 23 maj (Viaplay)
 
Amy Deasismont har skrivit och skapat den nya serien om ett kompisgäng som precis klivit över 20 års-gränsen och börjat utvecklas i olika riktningar. Utan att ha sett en sekund ännu, så hoppas jag personligen på något lika naturligt gripande som "Älska mig".
 
"In Treatment" - 24 maj (säsong 4, HBO Nordic)
 
I över 100 avsnitt har vi kunnat följa Gabriel Byrne i rollen som Dr. Paul Weston och fått lyssna på hans terapisamtal med ett gäng olika patienter. Nu är det dags för en reboot som utspelar sig 10 år efter säsongsfinalen av den tredje säsongen - och istället kommer vi att få följa Uzo Aduba i rollen som Dr. Brooke Taylor. Joel Kinnaman kommer även att dyka upp i rollen som Brookes ex-pojkvän. 
 

"Mr Inbetween" - 25 maj (säsong 3, HBO Nordic)

 
 
Den sista säsongen av "Mr Inbetween", en av våra mest underskattade tv-serier serier just nu, dimper ned i slutet av maj. Precis som varje år hoppas jag att fler ger den här avsevärt mer seriösa versionen av HBO:s komediserie "Barry" (som också är riktigt bra) en chans. 
 
"Ragnarök" - 27 maj (säsong 2, Netflix)
 
Jag var personligen inte ett stort fan av den första säsongen, men det finns helt klart rum för förbättring - särskilt när Magne nu börjar få lite koll på sina krafter! Men håller han verkligen på att förvandlas till Thor?
 
"Panic" - 28 maj (Amazon Prime Video)
 
Det finns ingen som kommer ihåg exakt hur tävlingen "Panic" började. Men i en liten landsbygdsort i Texas så får alla studenter som vill möjligheten att delta i tävlingen, som riskerar deras liv och låter deltagarna möta sina värsta rädslor, mot chansen att vinna tillräckligt med pengar för att ta sig därifrån. Men det kan bara vara en vinnare.
 

"Lucifer" - 28 maj (säsong 5B, Netflix)

 
 
Den andra delen av den femte säsongen kommer äntligen låta "Lucifer" börja arbeta på sin relation med farsan... ja, och låta oss tittare underhållas av vad som onekligen verkar bli en riktigt härlig säsong. Redan nu är det klart att "Lucifer" även kommer att få en sjätte och sista säsong, så när de nya avsnitten är slut så finns det fortfarande något att se fram emot.
 

Läs också: 10 spännande tv-serier att spendera sommaren med hos SVT Play

 
Vilka tv-premiärer har du sett fram emot mest under maj? Kommentera gärna nedan!
| 2 maj 2021 17:00 |