Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

30 april 2021 | 17:00

10 spännande tv-serier att spendera sommaren med hos SVT Play

Med start i mitten av maj så kommer SVT Play att släppa minst en hel bingevänlig säsong i veckan, av tio olika spännande tv-serier.
Det blir allt svårare att välja ut vilka filmer och tv-serier man ska ge en chans, i takt med att utbudet och streamingtjänsterna bara blir fler och fler. Tecken på detta är exempelvis att Paramount+ lanserade sin egna app så sent som nu i april och att Netflix nu låter sina prenumeranter använda en slump-funktion för att välja ut nästa tv-serie
 
Från SVT:s håll kontrar man nu med att göra varje måndag, med start den 17 maj, till dagen som man kommer att släppa (minst) en hel ny säsong av tio olika tv-serier under lika många veckor. 
 
- Med en komplett serie varje måndag, under hela sommaren, sätter vi tittarna i fokus. Med tio fantastiska serier och mer än 130 timmar från "Babylon Berlin" och alla tre säsonger av "The Fall" till den pinfärska sjätte säsongen av "Line of Duty" hoppas vi att alla ska hitta sin favoritserie på SVT Play, säger Stephen Mowbray, chef för SVT International.
 
Här nedan hittar du samtliga tio tv-serier som kommer att visas på SVT Play under sommaren, med ett nytt släpp varje måndag. 
 

"Line of Duty" (säsong 6) - 17 maj

 
Large e1569b7ea18c9987053fd545ca1792d5 line of duty season 6
 
Först ut är Kelly Macdonald ("No Country For Old Men", "Boardwalk Empire") som spelar kriminalkommissarie Jo Davidson, vars arbete väcker misstankar hos AC-12-gänget i "Line of Duty". Martin Comptson, Vickey McClure och Adrian Dunbar fortsätter att spela huvudrollerna Steve Arnott, Kate Fleming och Ted Hastings.
 

"Allt vi döljer" (originaltitel: "Life") - 24 maj

 
Dramaserie för BBC skapad av den prisbelönte författaren Mike Bartlett ("Doctor Foster") om ett hus i Manchester där fyra familjer bor. Tittarna får följa med bakom stängda dörrar och ta del av de boendes kriser, hemligheter och förhoppningar. Huvudrollerna spelas av Adrian Lester, Alison Steadman, Victoria Hamilton, Melissa Johns och Peter Davison.
 

"De var fem" (originaltitel: "The Five") - 31 maj

 
 
Fem barndomskompisar går ut i skogen och bara fyra kommer tillbaka. I vuxen ålder tynger händelsen ned de överlevandes tillvaro. Plötsligt, 20 år efter försvinnandet, dyker den försvunna pojkens DNA upp på en mordplats. Thrillerserien är skriven av Harlan Coben ("Safe") och huvudrollerna spelas av bland andra O-T Fagbenle, Tom Cullen, Hannah Arterton och Sarah Solemani.
 

"The Singapore Grip" - 7 juni

 
Historien om sonen i en brittisk familj som blir del av en kärlekstriangel kring den japanska invasionen av Singapore 1941. Dramaserie från ITV baserad på J.G. Farrells roman med samma namn. Huvudrollerna spelas av bland andra Charles Dance ("Game of Thrones"), Luke Treadaway, David Morrissey ("The Walking Dead") och Elizabeth Tan ("Emily in Paris").
 

"The Fall" (säsong 1-3) - 14 juni

 
 
Dags för SVT-premiär för ett kriminaldrama som blivit något av en klassiker i genren. En kommissarie, spelad av Gillian Anderson ("Arkiv X", "Sex Education"), kämpar mot sina egna demoner samtidigt som hon försöker förstå sig på en seriemördare (Jamie Dornan) i Belfast som gömmer sig bakom en välartad fasad.
 

"Under ytan" (originaltitel: "Tod von Freunden") - 21 juni

 
Dansk-tysk dramaserie om två gifta par med två barn vardera har skapat en idyll på en ö i Flensborgsfjorden i Danmark. När ett av barnen hamnar i vattnet under en båttur och inte hittas börjar paradiset de byggt upp att falla sönder. En av huvudrollerna spelas av Thure Lindhardt, känd för den svenska tv-publiken som en av huvudrollsinnehavarna i den tredje och fjärde säsongen av "Bron". Tyska skådespelaren Katarina Schütter känns igen från SVT-serien "Krigets unga hjärtan".
 

"Syndarnas hus" (originaltitel: "Harlots", säsong 1-3) - 5 juli

 
 
London 1763. Detta är en tidsera då en av fem kvinnor, lågt räknat, arbetar med att sälja sex. Margaret Wells ("Samantha Morton") bordell ligger i en nedgången del av huvudstaden, men hon strävar uppåt, fast besluten att flytta sin familj och sina ”flickor” till det nya, livaktiga området Soho. Hon hungrar efter framgång, även om hennes strävan snart hotar allt hon håller kärt.
 

"Escape at Dannemora" - 12 juli

 
En amerikansk dramaserie baserad på en verklig rymning från ett fängelse i norra New York 2015, och den efterföljande jakten på de två fångarna. En kvinnlig anställd (Patricia Arquette) vid fängelset har haft relationer med de båda flyende männen och har hjälpt dem att ta sig från fängelset. Benicio del Toro ("Sicario", "Traffic") och Paul Dano ("There Will Be Blood", "Love & Mercy") spelar de två rymlingarna. Miniserien fick högsta betyg här på MovieZine inför premiären 2018.
 

"Babylon Berlin" (säsong 2) - 19 juli

 
"Babylon Berlin" är en av världens dyraste (på ett annat språk än engelska) tv-serier någonsin.
 
September 1929. Runt hörnet väntar den stora börskraschen. Kriminalinspektör Gereon Raths (Volker Bruch) andra fall ser till en början ut att bli ett rutinärende. Filmstjärnan Betty Winters (Natalia Matteo) död i en märklig olyckshändelse visar sig dock vara en del av något mycket större. Många har allt för mycket att förlora och starka krafter vill inte att sanningen kommer fram. Samtidigt gräver Rath och Charlotte Ritter (Liv Lisa Fries) i attentatet mot polischef Benda (Matthias Brandt). Serien bygger på de tyska kriminalromanerna av Volker Kutscher.
 

"Saknad, aldrig glömd" (originaltitel: "Unforgotten", säsong 1-3) - 26 juli

 
Brittisk kriminalserie om kommissarie Cassie Stuart och hennes kollega Sunny Khan, som löser mystiska fall i London. De tre första säsongerna av "Saknad, aldrig glömd" läggs upp på SVT Play för att förbereda alla tittare inför den efterlängtade fjärde säsongen som får premiär på SVT1 senare i augusti.
 

"Guilt" - 2 augusti

 
 
En prisbelönt dramaserie från BBC med både svärta och humor. Bröderna Max (Mark Bonnard) och Jake (Jamie Sives) råkar köra på en äldre man som senare avlider. De bestämmer sig för att inte ringa polisen, men när de nu försöker dölja alla spår som kan leda till dem börjar deras liv falla ihop. Guilt är filmad i Edinburgh. Neil Forsyth har skrivit manus och Robert MacKillop har regisserat.
 

Läs också: SVT ska spela in en ny version av "Vi på Saltkråkan"

 
Vilka av tv-serierna som släpps på SVT Play kommer du att se under sommaren? Kommentera gärna nedan!
| 30 april 2021 17:00 |