Serie

Skribent

Anders Eklöf

22 april 2021 | 16:04

SVT ska spela in en ny version av "Vi på Saltkråkan"

Tjorven, Båtsman och farbror Melker återvänder i modern tappning i SVT:s nya version av "Vi på Saltkråkan".
Många svenskar känner nog igen namn som Tjorven, Båtsman och farbror Melker från den klassiska tv-serien "Vi på Saltkråkan" som sändes för första gången 1964. 
 
Nu vill SVT ta Astrid Lindgrens älskade klassiker till en ny generation, då de jobbar på en nyinspelning som utspelar sig i svensk nutid samtidigt som de vill bevara "verkets dna". 
 
- "Vi på Saltkråkan" är en skildring av barns ändlösa lek och en kärleksförklaring till skärgården och sommaren. Givetvis är det en konstnärlig utmaning att modernisera en sådan här klennod, men vår förhoppning är att detta kommer glädja både barn och föräldrar under en lång tid framåt, säger Eva Beckman, programdirektör på SVT, i ett pressmeddelande. 
 
I dagsläget verkar serien mest vara på idéstadiet, då det ännu inte är känt vem som ska regissera, vilka skådespelare som ska gestalta rollerna eller när den är tänkt att ha premiär. 
 
SVT skriver att den nya versionen "ska vara troget de intentioner som Astrid Lindgren hade när hon skrev originalmanuset för SVT, men placera berättelsen i svenskt 2020-tal". 
 
 
Originalet handlar om flickan Tjorven som bor på skärgårdsön Saltkråkan tillsammans med sin familj och hunden Båtsman. På sommaren dyker familjen Melkersson upp med den jämnåriga pojken Pelle och storasystern Malin, där många äventyr med bland annat skattjakter och sjönöd bjuds på. 
 
Till skillnad från många andra av Astrid Lindgrens filmatiseringar bygger inte "Vi på Saltkråkan" på en bok från början, utan skrevs först som tv-serie och kom ut i bokform senare. 
 
Vad tycker du om originalet och att de ska göra en ny version? Vilka andra Astrid Lindgren-berättelser hade du velat se i modern tappning? 
 
| 22 april 2021 16:04 |