Film

Skribent

Peter Lithell

2 december 2015 | 15:15

15 saker du förmodligen inte visste om "Ensam hemma"

Medan glöggen värms och grisen grillas är det dags att hylla en jubilar inom området julfilm.” Ensam hemma” fyller hela tjugofem år (!) vilket såklart skall uppmärksammas med lite skön trivia.
Ibland är det svårt att förutse vissa filmers popularitet. När ”Ensam hemma” hade premiär år 1990 var det nog ingen som var beredd på den sjuka succé som följde. Sällan har genrerna familjemys och ultravåld kombinerats lika framgångsrikt och än idag står sig filmen som en sann julklassiker. Så medan jag åldersnojar kring att jag skriver om en 25 år gammal film som ligger färskt i minnet, tycker jag att ni skall kolla in följande roliga och oväntade fakta från Chris Columbus juliga kassako.1. Bilden som Kevin hittar på Buzz flickvän var i själva verket en bild på en pojke utklädd till flicka. Detta då regissören Chris Columbus tyckte att det skulle vara för elakt att göra narr av en flicka på det sättet.  Pojken som användes på fotot var son till filmens Art Director.

2. ”Ensam hemma” var den mest inkomstbringande filmen under 1990 och drog in sanslösa 17 miljoner dollar under sin öppningshelg. Filmens dominans myntade till och med ett nytt begrepp inom industrin; att bli ”Home Aloned”. Detta syftar på andra storfilmer som förlorade biobesökare tack vare den galna framgången för ”Ensam hemma”. 3. Vore det inte för ”Uncle Buck” (1989) hade ”Ensam hemma” aldrig funnits. John Hughes, manusförfattare till ”Ensam Hemma”, fick iden till filmen när han spelade in ”Uncle Buck” med John Candy och Macaulay Culkin året innan. Det finns en scen i ”Uncle Buck” där Culkin intervjuar en potentiell barnvakt genom brevinkastet. I Ensam hemma finns en liknande scen (om än inte intervju) mellan Culkin och Daniel Stern. Denna gång pratar de dock genom hundluckan. 

4. Man älskar verkligen ”Ensam hemma” i Polen. Sedan tidigt 90-tal har nationell TV visat filmen varje jul. Populariteten har bara ökat med åren och 2011 sattes det nuvarande rekordet; mer än fem miljoner människor tittade när filmen sändes på TV. 

5. Rollen som Kevin skrevs specifikt för Macaulay Culkin. Detta hindrade dock inte Chris Columbus att hålla auditions för mer än hundra andra jobbiga ungar. Lite onödigt arbete kan tyckas såhär i efterhand. 6. Regissören Chris Columbus har i intervjuer berättat att inspelningen lärde honom en mycket viktig läxa; att när du signar en barnskådis för en film, signar du även dennes familj. Han syftade då på Macaulays dysfunktionella familjeförhållanden; något som 1995 resulterade i en offentlig och rätt elak konflikt när hans föräldrar började slåss om sonens intjänade pengar. Som exempel kan nämnas att han för uppföljaren ”Ensam hemma 2: Vilse i New York” (1992) fick 4,5 miljoner dollar. Rätt bra lön för en tolvåring.

7. Bland andra Robert De Niro och Jon Lovitz tackade nej till rollen som Harry Lime, som till slut gick till Joe Pesci. Inget illa om Joe men nog hade det varit intressant att se De Niro tackla rollen… 

8. Efter premiären blev filmmakarna stämda av den franska regissören René Manzor. Denne hävdade att ”Ensam hemma” är en direkt rip-off av hans film ”3615 Code Père Noël” från 1989. Filmen handlar om en pojke som är ensam hemma på julafton och måste försvara sig mot en inbrottstjuv. Av trailern att döma verkar dock tonen, trots den glättiga musiken, vara något mörkare i den franska förlagan:


9. Funderat på hur allvarliga skador The Wet Bandits egentligen skulle ha ådragit sig efter Kevins tortyrafton? Då är du inte ensam. Dr. Ryan. St. Clair har faktiskt diagnostiserat många av skadorna inbrottstjuvarna ådrar sig under filmens gång. Några exempel från den läsvärda artikeln: Strykjärnet i ansiktet resulterar i allvarliga frakturer av benen kring ögonen, ”Eldkastaren” i huvudet leder till så stora skador att skallbenets vävnad dör och målarburken på lina borde krossa stora delar av ansiktets ben samt de flesta av tänderna. Aj. 

10. Macaulay är inte den enda Culkin i filmen. Hans bror Kieran spelar Kevins Pepsi-sugna och tillika sängvätande kusin. Hans karriär har gått rätt hyggligt jämfört med brorsans; Kieran kunde senast ses i säsong två av ”Fargo”. 11. Marv skulle (av någon anledning som gått mig förbi) egentligen fått en egen spinoff. Filmen ”Bushwhacked” (1995) med Daniel Stern var från början tänkt som en spinoff till ”Ensam hemma”. Ploten gick ut på att Marv, efter att ha lämnat sitt kriminella liv, sätts dit för mord och tvingas fly ut i vildmarken. Väl där låtsas han vara scoutledare och får ett gäng jobbiga ungar på halsen. Det låter ju verkligen... helfestligt. Storyn i den färdiga filmen är intakt (såklart) även om karaktären bytte namn och... Nej, det var nog bara namnet. 

12. Scenen där Marv får en spindel i nyllet är autentisk. Daniel Stern tillät en tagning vilket tacksamt nog räckte. Hans skrik är dock mimade med ljud tillagt efteråt; detta för att inte skrämma spindeln. 13. Kevins granne Marley (ni vet gubben med ett läskigt yttre men ett hjärta av guld) var inte med i originalmanuset. Chris Columbus la till rollen för att ge filmen en större dos sentimentalitet. 

14. Ifall ni har försökt leta upp filmen ”Angels With Filthy Souls”, den svartvita gangsterfilmen Kevin använder som inspiration i ”Ensam hemma”, måste jag göra er besvikna. Varken den eller uppföljaren som är med i ”Ensam hemma 2: Vilse i New York” finns tyvärr på riktigt. 


15. Undrade ni varför ingen saknade Kevin när familjen visade allas flygbiljetter vid boardingen? Det finns faktiskt en förklaring som inte så många lagt märke till. Tidigare i filmen spillde Kevin mjölk över allas biljetter och hans biljett slängdes av misstag när pappan torkade upp. Kameran stannar faktiskt kvar vid sophinken en extra sekund eller två men det är svårt att hinna uppfatta. Läs också: "Ensam hemma"-teori pekar ut Kevin som seriemördare

| 2 december 2015 15:15 |