Film

Skribent

Andreas Samuelson

14 augusti 2016 | 12:00

15 filmer så dåliga att de blir kul

Svårt att hitta en riktig rolig komedi? Ändra metod och leta upp en riktigt dålig film istället. De är ofta roligare än man kan tro om än oavsiktligt…
Ibland är det roligare att skratta åt någon än med någon. Samma gäller film. Några av de största skratten i filmhistorien har varit oavsiktliga sådana. Actionrullar, rysare och science fiction med de godaste ambitionerna men så usla historier, effekter och skådespelare att det är omöjligt att ta på allvar. Här är några av de mest sevärda filmerna så dåliga att de blir kul.

1. Batman & Robin (1997)
Allt gick fel i filmen som dödade Läderlappens franchise (innan Nolans upprättelse). I efterhand fungerar filmen nästan som en parodi med allt från Batmans bröstvårtor till Mr. Freezes one-liners på göteborgsk humornivå.

2. The Blob (1958 & 1988)
Vare sig du ser originalet från 1958 eller den mer "hippa" remaken från 1988 så är historien om en rosa, människoätande geléklump från yttre rymden storartad underhållning.

3. Cool as Ice (1991)
Den så kallade rapparen Vanilla Ice var ju oavsiktligt rolig på så många sätt. Detsamma gäller hans försök till filmstjärna, en modern nyinspelning av ”Ung rebell”. Jag skojar inte men önskar att jag gjorde.

4. The Happening (2008)
Marky Mark är världens minst övertygande collegeprofessor som måste fly för livet när ondskefullt pollen får hela världens befolkning att ta självmord. En av M. Night Shyamalans mest seriöst betonade ”mästerverk”.

5. Min vän Mac (1988)
En bedrövlig ”E.T.”-kopia som du troligen med rätta missat men bör upptäcka om inte för den hejdlöst överdrivna produktplaceringen. Ett helt dansnummer tar plats på McDonald’s och utomjordingen dricker Coca-Cola för att överleva.

6. Plan 9 from Outer Space (1959)
Den ultimata roligt dåliga filmen. Ed Woods kultklassiker är fantastiskt usel på så många sätt att den drar mer skratt än många riktiga komedier. Men kom ihåg att den bygger på hemliga vittnesmål!

7. På farlig mark (1994)
Någon tyckte att Steven Seagal skulle få regissera en egen film. Det blev en moralkaka om att bevara världen men inte utan gott om karatesparkar och explosioner såklart. Samt en ond Michael Caine med Texas-slang.

8. Reine & Mimmi i fjällen (1997)
Ökänd som en av de sämsta svenska filmer som gjorts, spinoffen med det kitchiga paret från såpan ”Tre kronor” är faktiskt riktigt rolig men knappast på det sätt skaparna hade tänkt sig.

9. The Room (2003)
En film så dålig att det är svårt att tro att det inte är en parodi. Men Tommy Wiseaus kärleksdrama är på blodigt allvar med repliker och spel så tafatt att man tappar haken - vilket särskilt gäller hans egen insats i huvudrollen.

10. Showgirls (1995)
Praktkalkon som fick alla Razzies den kunde få men även fans över hela världen som fortsatt hylla den med specialvisningar. Sänkte stackars ”Pang i plugget”-Elizabeth Berkleys karriär för all framtid.

11. Sökarna (1993)
En av 80- och 90-talets försök till att göra ”häftig, våldsam ungdomsfilm”. Tveklöst en av de värsta - och mest oavsiktligt roliga med ett manus som verkar skrivits av en testosteronstinn tonåring.

12. Tre solar (2004)
Stackars Richard Hobert som vill så väl men inte alltid lyckas. När han fick miljonbudget för att göra medeltidsdrama samlade han ihop alla sina Dramaten-vänner men det enda vi minns är Mikael Persbrandt i ful peruk.

13. Troll 2 (1990)
En film så dålig och absurd att den tillägnades en egen dokumentär som handlade om den knäppa inspelningen. Filmen har varken något med första filmen eller troll att göra. Däremot kass på en närmast fascinerande nivå.

14. The Wicker Man (2006)
Originalet är en brittisk rysarklassiker (svensk titel: ”Dödlig skörd”). Remaken är mest känd - eller ökänd - för en av Nicolas Cages värsta överspel. Och det säger inte lite…

15. Xanadu (1980)
På 70-talet var det trendigt med både Olivia Newton-John och musikaler. Den här neonindränkta floppen om grekiska gudar som öppnar ett disco föll dock ingen i smaken. Men ledmotivet är ju iallafall catchy.

Har ni fler exempel på filmer som är så dåliga att de blir kul? Tipsa nedan.
| 14 augusti 2016 12:00 |