Tre solar 2004

Drama Historisk Fantasy
Sverige
102 MIN
Svenska
Tre solar poster

Synopsis

Hanna lämnar sina barn och sin gård för att rida ut till kusten och möta sin man, korsfararen Ulf som är på väg hem efter fyra års strider i Orienten. Halvvägs möter Hanna pesten som blixtsnabbt sprider sig. Hon fortsätter ändå i sällskap med vännen Joel Fiskare som förlorat hela sin familj. Det blir en våldsam och omtumlande färd där möten med andra flyende, bland dem den övergivna Emma och kedjefången Torben Barberare, tvingar Hanna att slåss för sitt liv.
Ditt betyg
1.4 av 114 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Tre solar
Biopremiär
27 februari 2004
DVD-premiär
22 september 2004
Språk
Svenska
Land
Sverige
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

Hoberts medeltidsfilm

Men hjälp, vad är detta. Hade inte Richard Hobert tidigare gjort en prisbelönt filmserie om de sju dödssynderna, hade jag troligen misstagit honom för en nybörjande filmskolestudent med "visioner". Redan filmens trailer, som taktiskt klippts in framför "Sagan om Konungens Återkomst", var en fullständig katastrof. Och själva filmen är om möjligt ännu värre.

"Tre solar" utspelas på medeltiden, en tid då Sverige drabbades av pesten. Hanna (Lena Endre) är en egocentrisk, visserligen tuff och målmedveten men rätt så otrevlig kvinna, som saknar sin karlslok (Persbrandt) som varit borta i nåt krig i fyra år. När hon hör att han äntligen är på väg hem, rider hon iväg från den lilla Rohan-inspirerade by hon och hennes barn bor i, för att möta honom. På vägen möter hon en himla massa folk som dött av pesten, en stum flicka på flykt från sin familj, samt ett gäng långhåriga sluskar spelade av Kjell Bergkvist, Rikard Wolff och Rolf Lassgård.

Det är fel att kalla "Tre solar" för dramafilm. Det finns ett par riktigt starka och känslosamma scener, men de förstörs helt och hållet av all missplacerad humor som Richard Hobert klämt in här och där. Det här är inte ens en film som oavsiktligt blir rolig. Den är verkligen menad att vara rolig, vilket bara är tragiskt… Den här typen av filmer vinner också en hel del på att vara storslagna och dramatiska, men fotot i "Tre solar" är amatörmässigt, musiken inget man lägger på minnet och scenografin är väl bara sånt som blivit över från inspelningen av "Hem till Midgård"…

Skådespelarna är duktiga, men de långa risiga perukerna framkallar småfniss (läs: gapskratt) bland publiken istället för att inge trovärdighet. Det som hade kunnat bli ett starkt, gripande drama blir här bara ett snart bortglömt skämt. Betyg? En etta, vilket är lägre än vad "Lilla Jönssonligan på kollo" fick av mig. Det säger väl ändå allt…

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Tre solar
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu