LISTA

Skribent

Jenny Ahonen

21 maj 2017 | 12:00

Vi tipsar om 15 bra piratfilmer - som inte är "Pirates of the Caribbean"

När den femte "Pirates of the Caribbean"-filmen nu rullar upp på biograferna, så kanske det är läge att påminna om att det också finns andra filmer om skeppskapare, sjöslag och gömda skatter.
Här är 15 sevärda piratfilmer att ta sig an efter, eller istället för, det senaste Jack Sparrow-äventyret.
 

Hook (1991)

 
Stjärnspäckat familjeäventyr i regi av Steven Spielberg. Dustin Hoffman spelar Kapten Krok och Robin Williams en förvuxen Peter Pan, som nu lever som rik advokat med fru och barn. När Tingeling (spelad av Julia Roberts) dyker upp och förklarar att han måste bege sig till Landet Ingenstans är han först förvirrad och vill inte tro henne, men när han hittar sin "innersta lyckliga tanke" kommer minnena tillbaka och magi kan åter uppstå.
 
 

Röde piraten (1952)

 
Burt Lancaster leder denna lättsamma äventyrskomedi, som den akrobatiske och dramauppsökande piraten kapten Vallo, också känd som "The Crimson pirate". I filmen blir han involverad i en revolution i 1700-talets Karibien. Sjöslag och fäktningsfajter avlöses av fängelseutbrytningar och konstiga vetenskapsmän.
 
 

Piraten (1948)

 
Romantiskt musikaldrama i vilket Judy Garland spelar en ung tjej som, uppmuntrad av sina äldre släktingar, förlovar sig med den rike gamla borgmästaren i en liten stad i Karibien. Samtidigt fantiserar hon om att bli romantiskt bortsvept av den legendariska piraten Mack "the Black" Macoco. Efter att en beundrare, spelad av Gene Kelly, har fått nys om hennes innersta drömmar utnyttjar han dem för att locka henne från borgmästaren.
 
 

Kapten Svartskägg (1952)

 
För att visa att den före detta piraten Henry Morgan, högt uppsatt på Jamaica, inte alls har blivit "omvänd" utan fortfarande är en skurk tar den rättskaffens mannen Edward Maynard i detta äventyrsdrama anställning ombord på ett av hans skepp. Det visar sig vara styrt av den ökände piraten Edward Teach, mer känd som Svartskägg.
 
 

Spöke på villovägar (1968)

 
Också i denna slapstick-fyllda familjekomedi spelar Svartskägg en viktig roll. På Carolinas kust driver ättlingar till honom ett hotell, som de på gamla dar riskerar att förlora till den lokala maffian. En löptränare vid ett närliggande college blir oväntat indragen i att försöka rädda hotellet när det visar sig att han är sammanbunden med Svartskägg genom en förbannelse.
 
 

Bleka dödens minut (1987)

 
För sitt barnbarn berättar en farfar en saga med alla de klassiska ingredienserna: en god prinsessa, en ond kung, hjältemod och evig kärlek. Och pirater, då. Visualiseringen av den har dessutom grymma fäktningsscener à la Zorro. Detta fantasifulla familjedrama, som har regisserats av Rob Reiner, har utöver det en underhållande skådespelarensemble i vilken bland andra Billy Crystal och en ung Robin Wright ingår.
 
 

Kapten Gulskägg - havets fasa (1983)

 
Piraten Yellowbeard släpps ut ur fängelset, bara för att luras att leda myndigheterna till sin gömda skatt. En skojfrisk och actionfylld kapplöpning, mellan pirater och den brittiska flottan, följer. Graham Chapman, som spelar huvudrollen, har också skrivit manus.
 
 

The Pirates of Penzance (1983)

 
Den här tramsiga musikalkomedin är en adaption av den humoristiska operetten "Piraterna från Penzance", i vilken en ung rikemansson, till följd av ett missförstånd, sätts att bli piratlärling istället för - som det var tänkt - pilotlärling. Kevin Kline spelar huvudrollen som piratkungen, och räddar med sin charm upp den ojämna filmen.
 
 

Fruktans ö (1980)

 
I detta actionfyllda och småläskiga äventyrsdrama spelar Michael Caine en undersökande journalist som reser till Florida för att försöka ta reda på varför så många skepp har försvunnit i Bermudatriangeln. Med sig har han sonen från sitt spruckna äktenskap. Under en fisketur blir de attackerade och tillfångatagna av lokala pirater som tar dem till ö där de hoppas kunna göra dem till en del av piratklanen.
 
 

Kaparnas konung (1958)

 
Historiskt äventyrsdrama som utspelar sig under 1812 års krig mellan USA och Storbritannien. General Andrew Jackson är lämnad att med endast 1200 man försvara New Orleans, när han får reda på att den brittiska flottan närmar sig med 60 skepp. Inför den stora striden blir en närliggande ö strategiskt viktig. På just den ön bor Jean Lafitte, mannen som är känd som den sista stora kaparen. Ska han slå sig samman med sidan som ser ut att segra, eller med de amerikanska auktoriteterna som avskyr honom?
 
 

The Goonies - Dödskallegänget (1985)

 
Kultförklarat, humor- och actionfyllt familjeäventyr i vilket en grupp omaka barn ger sig ut för att finna en stor piratskatt. För att komma åt den måste de ta sig förbi dödliga fällor och otäcka möten med den kriminella familjen Fratelli. Storyn kommer från Steven Spielberg, manuset är skrivet av "Ensam hemma"-Chris Columbus.
 
 

Mupparna på skattkammarön (1996)

 
Mupparnas tagning på Robert Louis Stevensons klassiska piratsaga. Äventyrskomedin visar hur den unge Jim Hawkins tillsammans med Kapten Smollet (Kermit) ger sig ut på skattjakt. Tim Curry spelar den träbente Long John Silver, omgiven av sjungande dockor.
 
 

Skattkammarön (1950)

 
En mer traditionell, men likväl underhållande, take på äventyret ovan. Familjefilmen är Disneys första icke-animerade film, såväl som den första "Skattkammarön"-filmatiseringen i färg. Barnstjärnan Bobby Driscoll spelar Jim Hawkins.
 
 

Skattkammarplaneten (2002)

 
Ännu en tolkning av "Skattkammarön". En av många. Det som särskiljer denna från mängden är att den utspelar sig i rymden, istället för till havs. Det animerade familjeäventyret är gjort av männen bakom Disney-succéer som "Aladdin" (1992), "Den lilla sjöjungfrun" (1989) och "Prinsessan och grodan" (2009). Denna film blev däremot en bioflopp, men har sin charm. Joseph Gordon-Levitt och Emma Thompson gör två av rösterna.
 
 

Storm över Jamaica (1965)

 
En kolonial familj i Jamaica skickar 1870 sina barn till ursprungslandet Storbritannien, där det är tänkt att de ska få en ordentlig utbildning. Men skeppet kapas av pirater innan det hinner komma fram. Anthony Quinn leder dramat som Chavez, piratkaptenen som mjuknar i mötet med de små barnen. En av de mer realistiska piratskildningarna på denna lista.
 
 
Vilka piratfilmer är era favoriter? Fyll på med fler tips i kommentarerna nedan.
| 21 maj 2017 12:00 |