Film

Skribent

Sofie Eliasson

5 augusti 2017 | 13:00

13 filmer som räddar ditt humör

Alla har vi dåliga dagar ibland, och då kan en film vara det enda som hjälper.
Kanske tappade du ett saltkar i fiskskålen, kanske blev du dumpad för en yogainstruktör, kanske öser bara regnet ner och du känner dig rent ut sagt miserabel. Idag är kanske en av de dagar då ingenting blir rätt, eller du bara mår kasst utan anledning. Då är det också god tid för en film, och gärna en halvdålig, sanslös, peppande eller hemskt mysig sådan. Förslagsvis någon från den här listan.
 

Harry Potter och De vises sten (2001)

 
 
Den första filmen i Harry Potter-serien är kanske inte den bästa, men den är helt klart mysigast. Här är magin ofrånkomligt verklig och allt löser sig till slut. Kanske kan nostalgi till mer oskyldiga dagar få dig att må bättre, eller i alla fall skapa en varm känsla i bröstkorgen.
 

Tillbaka till framtiden (1985)

 
 
Tidsreseklassikern som fungerar i alla tider. Här måste tonåringen Marty resa bakåt i tiden med sin vän professorn. Där måste han se till att hans föräldrar verkligen blir kära i varandra - annars kommer han aldrig ha existerat. Med charm, glimten i ögat och kanske framför allt hejdlöst ologiska tidsresescenarion skulle den kunna få någon förstenad av Medusa att lyfta på smilbanden.
 

Dolda tillgångar (2017)

 
 
En av de Oscarsnominerade för bästa film tidigare i år, och kanske inte en lika lättsam film som majoriteten av filmerna på listan. Däremot är filmen omåttligt inspirerande, och ger dig kanske den skjuts du behöver för att komma ur soffan. Den handlar om tre kvinnor (spelade av Taraji P. Henson, Octavia Spencer och Janelle Monáe) och deras ovärderliga insats i det amerikanska rymdprogrammet under rymdkapplöpningen mott ryssarna.
 

Lego-filmen (2014)

 
 
För det första: nej, den här filmen är inte bara för barn. För det andra: om du inte har sett den, gör det. Om du redan gjort det, se den igen! Här möts fantasins legovärld med barnets, och den vuxnes, relation till den i en färgglad kavalkad av skämt och referenser, allt i en fantastisk animerad still som påminner om stop motion. Om du som jag tycker att Batman är filmens höjdpunkt så kolla in den nya Lego-filmen om just honom.
 

The Man from U.N.C.L.E. (2015)

 
 
 
Två spioner från USA respektive Ryssland som måste samarbeta, biljakter, intriger, oväntat mycket humor och självaste Alicia Vikander? Varför inte. Det är fartfyllt till den grad att man glömmer bort sig själv för någon timme, och dessutom härligt självmedvetet.
 

Pride (2014)

 
 
Pride är kanske inte heller den mest lättsamma filmen, utan den handlar om en hbtq-grupp från London som ger sig an att hjälpa de strejkande gruvarbetarna i Wales, fastän walesarna knappast är deras starkaste allierade. Men även om det inte är lika lättillgängligt så är det ändå otroligt hjärtevärmande, och säkert kommer den få dig att skratta lite trots att du precis spillde ketchup på din nya vita skjorta.
 

Wonder Woman (2017)

 
 
Årets hittills mest peppande film, och DC:s bästa på ett bra tag. Den har det mesta man vill ha från en superhjältefilm, och framför allt en fantastiskt kvinnlig huvudkaraktär. Som vi har väntat. Se den och bli redo att ta över världen, för på något sätt är den årets mest motiverande film.
 

Descendants (2015)

 
 
Ja, det är en tevefilm från Disney. Ja, den är lite smålöjlig. Ja, den kanske faktiskt är för barn. Men i vilket fall handlar den om Disneyskurkarnas barn, och allt är färgglatt, överdrivet och förvånansvärt oemotståndligt. Den kan distrahera från det mesta, även om du råkade bita dig så hårt i läppen över frukostmackan att du nu ser ut att ha varit i slagsmål.
 

Legally Blonde (2001)

 
 
 
En av de där filmerna man såg för länge sen, och sedan glömde bort. Om du inte är aktiv på Tumblr vill säga. I filmen kommer Elle Woods in på Harvard, till allas förvåning utom hennes egen, för att få tillbaka sin pojkvän. Hon klarar vad som helst, och det gör du också.
 

Bridget Jones dagbok (2001)

 
En version på "Stolthet och fördom", och en av de bättre kärleksfilmerna, trots åren den har på nacken. Bridget är relaterbar och flamsig, och hela filmen är lättsmält och mysig. Vem vill inte stå i snöfallet och kyssa en modern Mr. Darcy, liksom.
 

What We Do in the Shadows (2014)

 
 
En så kallad mockumentary om fyra vampyrer som lever tillsammans, och de vardagsproblem de står inför; vem tar hand om disken, hur får man någon att bjuda in dem på klubben, och så vidare. Det är udda, hejdlöst roligt och tar en skön, ny vinkel på det annars rätt trötta temat vampyrer.
 

Min granne Totoro (1988)

 
 
Miyazakifilmen alla älskar. Vackert, härligt, och så gulligt att man nästan avlider. En bra introduktionsfilm om man tidigare inte sett så mycket anime, eller en mysig rewatch om du redan gjort det.
 

Breakfast Club (1985)

 
 
Ungdomsfilmen som blivit en klassiker, om våra skillnader och likheter som människor. Kanske kan den få dig att känna samhörighet, eller rent av frihet. Du har ju faktiskt inte kvarsittning på en lördag.
 
Vilken film brukar du se när du är på dåligt humör?
| 5 augusti 2017 13:00 |