LISTA

Skribent

MovieZine

14 april 2023 | 17:00

12 nya svenska stjärnskott att hålla koll på i framtiden

Hon känner jag igen - vem är det? Vi har listat vilka nya svenska skådisar du kommer att få se den hel del av i framtiden.
Ut med det gamla, in med det nya!
 
Hela tiden dyker det upp nya ansikten i Sveriges filmbransch och ofta kommer jag på mig själv att man känner igen många, men ändå har man inte riktigt helt koll på vilka de är.
 
Vi har samlat ihop 12 unga nya stjärnskott inom den svenska filmbranschen som du säkerligen kommer att få se en hel del av i framtiden. Kommer någon av dem bli vår nya Skarsgård, vår nya Alicia Vikander eller vår nya Malin Åkerman?
 

1. Amanda Lindh

 
Bild: Agent & Management Group
 
Här har vi en person som redan börjar få ett gediget CV. De flesta kanske känner nog igen henne från "Bonusfamiljen" som Lisas och Martins dotter Bianca, men hon har även varit med i serier som "Lyckoviken" och "Zebrarummet". Dessutom hade hon en roll i skräckisen "Feed" som i år fick Guldbaggens publikpris. Och det verkar som att 22-åriga Amanda Lindh är sugen på mer skräck då hon kommer spela i kommande "Karusell" som får premiär i oktober. Detta är absolut en tjej man bör hålla i minnet!
 

2. Felicia Maxime (Truedsson)

 
Large 7611bbbd03c4256fb64b300717c8e911 mv5bmguyy2y3ytktn2nlys00ytlmltgwytutmjk4ndm5mzi2yzczxkeyxkfqcgdeqxvynjywmteyntm . v1
 
Felicia Maxime debuterade som elvaåring i det svenska kriminaldramat "Anno 1790" på SVT och har sedan dess fortsatt i filmbranchsen - men inte bara som skådespelare. I ung ålder började hon producera och regissera musikvideos och 2022 var hennes kortfilm "Ghost", som hon skrivit manus till, ett av bidragen på Göteborg film festival.
 
Hon har även haft en roll i "Heartbeats" på C More, men de flesta känner nog igen henne från "Young Royals". Allra närmast kommer vi att få se henne i den svenska katastroffilmen "Avgrunden", med bland annat Tuva Novotny och Edvin Ryding som får biopremiär 15 september
 

3. Malte Gårdinger

 
 
Självklart har vi lite kändisbarn på listan också. Malte Gårdinger är son till programledaren Pontus Gårdinger och är nog mest bekant för många för sin roll i "Young Royals". 22-åringen gjorde sin skådespelardebut med en mindre roll i "Sune i fjällen" från 2014, och har sedan dess setts i serier som "Morden i Sandhamn" och nu senast i SVT-serien "Fejk". Härnäst kommer vi att få se honom i komedifilmen "Ett sista race" med bland annat David Hellenius. Vi kommer även att få se honom i SVT:s julkalender 2023 "Trolltider" där han kommer att spela trollet Kotte!
 

4. Elsa Öhrn

 
 
Elsa Öhrn är ett riktigt stjärnskott inom den svenska filmbranschen då hon fick sitt stora genombrott i huvudrollen Elisabeth i Netflix nyversion av "Vinterviken". Den 20 åriga skådespelaren hade även en mindre roll i "Berts Dagbok" från 2020, men härnäst kommer vi också att få se henne i "Ett sista race", tillsammans med Malte Gårdinger. Öhrn kommer där att spela David Hellenius dotter Hanna som ska delta i ett bilrace med sin nya kille - biopremiär 25 december.
 

5. Emil Algpeus

 
 
20-åriga Emil Algpeus ligger inte på latsidan då han har varit med i diverse filmer och serier de senaste åren, alltifrån "Eva & Adam", "Lyckoviken" (är alla med i den där serien?), "Clark", "Så jävla easy going" till "Beck - Dödsfällan". Härnäst kommer han att också, tillsammans med Amanda Lindh, att dyka upp i en av huvudrollerna i skräckisen "Karusell", som kommer att utspela sig på Liseberg. Där kommer vi även att få se bland annat Omar Rudberg och Wilma Lindén i roller (som båda har varit med i "Young Royals").
 

6. Sigrid Johnson

 
 
17-åriga Sigrid Johnson har redan lyckats kamma hem priset som många skådespelare drömmer om - en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i "Comedy Queens". Som sjuåring medverkade hon i en sketch med Nour El Refai i Melodifestivalen 2014 (minns ni?) och har sedan dess medverkat i bland annat de senaste "Maria Wern"-filmerna och "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton".
 
Under 2023 kommer hon att dyka upp i tv-serien "Jana - Märkta för livet", skapade av Felix Herngren som är baserad på Emelie Schepps första bok om åklagaren Jana Berzelius. Vem Johnson spelar vet vi ännu inte - men serien planeras att få premiär på Viaplay under 2023.
 

7. Isac Calmroth

 
 
Isac Calmroth är kanske inte något namn som man har någon större koll på ännu, men det kommer säkerligen att förändras. Tidigare har han medverkat i mindre roller i serierna "Älska mig", "Håll andan!" och "Allt som blir kvar", men nu kommer han att få sitt stora genombrott i C More serien "Ondskan". Där kommer han att spela huvudrollen Erik, och vi kommer även att få se Gustaf Skarsgård spela hans pappa! 25-åriga Calmroth tar i år examen från Stockholm konstnärliga högskola, så förhoppningsvis blir han snart aktuell i ännu fler projekt. "Ondskan" får premiär någon gång under 2023.
 

8. Alva Bratt

 
 
Alva Bratt är defintivt ett namn man bör hålla koll på i framtiden då hon medverkar i var och varannan svensk serie nu för tiden. 2019 gjorde hon sin skådespelardebut i "Eagles" som huvudkaraktären Felicia Kroon, som fick hela tre säsonger. Dessutom var hon med i "Zebrarummet" (kan vi få en säsong två snart?) som den bortskämda Caroline. Allra senast såg vi henne som prinsessan Augustina i förra årets julkalender "Kronprinsen som försvann" på SVT, och nu närmast kommer hon att bli Netflix-aktuell i den kommande serien "Barracuda Queens" som får premiär 8 juni!
 

9. Sarah Gustafsson

 
 
De flesta känner nog igen 26-åriga Sarah Gustafsson som Klara i SVT-serien "Eagles", tillsammans med Alva Bratt. Hon har även haft mindre roller i serierna "Huss" och "Allt som blir kvar", men nu ska duon Gustafsson och Bratt återigen få jobba ihop i "Barracuda Queens". Serien är löst inspirerad av verkliga händelser där får vi följa ett gäng unga tjejer som på 90-talet gör inbrott i överklassens fina villor - defintivt en av årets svenska serier jag ser mest fram emot!
 

10. Ella Hammarsten Liedberg

 
 
Här har vi 18-åriga Ella Hammarsten Liedberg som är en av de nyaste i branschen. Hon har tidigare varit med i danska "Badhotellet", men kommer nu att göra sin allra första huvudrollen i Viaplays film "Det är något som inte stämmer" som baseras på Martina Haags roman med samma namn. Ella har ju också en välkänd pappa, Gustaf Hammarsten ("Tillsammans", "Wallander"), som också kommer att medverka i filmen. Ella kommer att spela den yngre versionen av huvudkaraktären Petra, medan Alexandra Rapaport spelar den äldre. Premiär någon gång på Viaplay under 2023.
 

11. William Wasberg

 
Bild: williamwasberg.com
 
I år har Sverige storsatsat på mer genrefilm! Bland annat är Joakim Lundell på gång med den nya skräckfilmen "Canceled". Där kommer vi att bland annat få se William Wasberg, som de senaste åren har pluggat skådespeleri i New York. Nu återvänder han alltså till Sverige där han kommer att vara med i sin allra första långfilm i rollen som Sandro som är en del av det paranomrala utredningsteamet "Ghone Ghosting". Vi kommer även att få se skådespelarna Fanny Klefelt ("Portkod 1321") och Felicia Kartal ("Snabba Cash") i roller. Premiär redan i augusti!
 

12. Kerstin Linden

 
 
Här har vi det yngsta stjärnskottet i skaran - Kerstin Linden som bara är 15 år. 2021 var hon med som Lill-Märta i storfilmen "Utvandrarna" från 2021, men vi kanske känner igen henne mest från julkalendern "Kronprinsens som försvann" från förra året där hon spelade fattig-flickan Hilda. Nu är hon på gång med ett ännu större projekt - Viaplays storsatsning "Ronja Rövardotter". Och självfallet är det Linden som kommer att axla rollen som rövarflickan Ronja. Serien får premiär någon gång under 2023.
 
Vilka fler nya svenska stjärnskott tror du att vi kommer att få se mycket av i framtiden?
| 14 april 2023 17:00 |