LISTA

Skribent

Erika Jarhed

25 mars 2023 | 15:00

10 kommande svenska filmer du inte får missa

Vi har en hel del filmer att se fram emot under 2023 - alltifrån komedi, drama och inte minst svensk skräck! Vi har listat 10 svenska godbitar du inte vill missa.
I år levererar inte Sverige bara på tv-serie fronten. Redan nu har filmer som "Andra akten", "En dag kommer allt det här bli ditt" och "Exodus" haft premiär - och mer svensk film kommer det att bli.
 
Under året kommer vi att få se en härlig blandning av allt möjligt - drama, komedier, thrillers och inte minst skräck! Efter förra årets succé med filmen "Feed" törstar nog svenska folket efter skräckgenren mer än någonsin, och vi har en hel del guldklimpar framför oss. 
 
Vi har samlat ihop 10 kommande svenska filmer som du garanterat inte vill missa. Följ med!
 

1. Avgrunden (bio 15 september)

 
 
"Mer genrefilm åt folket!" ropade Molly Nutley på årets Guldbaggegala när skräckfilmen "Feed" fick motta årets publikpris. Och det kommer vi att få. Kommande katastroffilmen "Avgrunden" utspelar sig i Kiruna där vi får följa en familj som försöker få ihop livspusslet. Men helt plötsligt börjar marken under dem rämna och kampen för att inte dras ner i avgrunden börjar.
 
Här kommer vi att få se Tuva Novotny i huvudrollen som Frigga som arbetar som säkerhetschef i Kiirunavaaragruvan. Dessutom kommer vi att få se stjärnskottet Edvin Ryding ("Young Royals") och Felicia Truedsson ("Heartbeats") i roller. Richard Holm ("Maskineriet") regisserar och biopremiär blir det 15 september. Äntligen ännu en svensk katastroffilm efter "Den blomstertid nu kommer" från 2018!
 

2. Tillsammans 99 (biopremiär i oktober)

 
 
Lukas Moodysson gör comeback! Senast regisserade han tv-serien "Gösta" hos HBO, men nu ska han göra uppföljaren till hans succéfilm "Tillsammans" från 2000. Första filmen utspelade sig under 70-talet, men denna gången får vi möta Göran (Gustaf Hammarsten) och Klasse (Shanti Roney) 24 år senare! Året är 1999 och nästan alla i det gamla kollektivet har gått vidare, förutom Göran och Klasse. Men de känner sig ensamma, och då föds idén om att fixa en återträff med de gamla kompisarna.
 
Det blir minst sagt stjärnspäckat i "Tillsammans 99" då bland annat David Dencik ("Kastanjemannen") och Jonas Karlsson ("Beck") ansluter till rollistan. Exakt när filmen får biopremiär återstår att se.
 

3. Karusell (biopremiär i oktober)

 
 
Vart utspelar sig den perfekta skräckfilmen? Om du frågar regissören Simon Sandquist så är det inte i ett förfallet hus eller på en öde ö, utan på Liseberg. I den kommande skräckfilmen "Karusell" får vi följa parkvärden Fiona (Wilma Lidén) som får i uppdrag att ta hand om några före detta vänner under en hel natt då de har vunnit en privat smygtitt av Halloween på Liseberg. Men snart inser de att de inte är ensamma i parken, och deras dröm blir i stället en mardröm.
 
Vi kommer även att få se Omar Rudberg ("Young Royals"), Amanda Lindh ("Bonusfamiljen") och Emil Algpeus ("Clark") i huvudroller. Filmen förväntas att få premiär i oktober i år - gissningsvis runt halloween.
 

4. One More Time (på Netflix 21 april)

 
 
Hedda Stiernstedt börjar få ett långt CV med serier och filmer som "Vår tid är nu" och "Min pappa Marianne" i bagaget. Härnäst kommer vi att få se henne i rollen som Amelia i Netflix-filmen "One More Time". Natten till sin 40-årsdag blir Amelia påkörd av en buss och när hon vaknar har hon flyttats tillbaka 20 år i tiden - till år 2002. För att hon ska kunna komma tillbaka till sin nutid måste hon ta reda på vad hon behöver åtgärda i sitt förflutna.
 
Jonatan Etzler regisserar, och vi kommer även att få se David Tainton i en roll, som sedan sin debut i "Vinterviken" från 1996 har varit ytterst sparsam med filmroller. Jag vet inte vad du känner - men jag är redo att få uppleva tidigt 2000-tal! Premiär på Netflix 21 april.
 

5. Bullets (biopremiär 28 april)

 
 
Här är filmen som kanske är aktuellare än någonsin. Regissören Peter Pontikis har i över tre år intervjuat poliser, forskare, socialtjänst, skola och unga kriminella för att göra filmen "Bullets" som handlar om 12 åriga Abdel (Tomas Samir) som bor i en socialt utsatt förort. Hans största dröm är att bli veterinär, men han dras in i gängproblem och vet inte hur han ska ta sig ur.
 
Filmen har beskrivits som en "Snabba Cash-doftande film om drömmar, vänskap och problematik i utsatta områden" och vi kommer även att få se Khalil Ghazal, som medverkade i Netflix "Snabba Cash", och Kardo Razzazi från serien "Top Dog" i roller. Biopremiär redan 28 april
 

6. Det är något som inte stämmer (Viaplay-premiär 2023)

 
 
Romanen som blev året bok på bokmässan 2015 ska nu filmatiseras, och bokens författare Martina Haag ska regissera! "Det är något som inte stämmer" kretsar kring Petra som vi får följa i två olika tidsepoker - Petra i nutid som 50-åring när hon genomgår en skilsmässa, och Petra som 15-åring under 80-talet när hon genomlider sina föräldrars separation.
 
Vuxna Petra spelas av ingen mindre än Alexandra Rapaport, och hennes yngre jag av Ella Hammarsten Liedberg (Gustaf Hammarstens dotter). Vi kan även se Hanna Dorsin och Hanna Hedlund i roller. Filmen släpps på Viaplay någon gång under 2023 - gör dig redo för drama!
 

7. Konferensen (på Netflix 2023)

 
 
Ännu en svensk roman ska filmatiseras - Mats Strandbergs skräckroman "Konferensen". Filmen handlar om en grupp kommunanställda som deltar i en konferens med fokus på teambuilding (skräck på riktigt!), men det hela förvandlas till en mardröm. Rykten om korruption börjar sprida sig vilket påverkar arbetsmiljön - men det blir deras minsta problem när en mystisk figur börjar jaga och döda deltagarna en efter en.
 
För regin står Patrik Eklund ("Istället för Abrakadabra") och vi kommer bland annat att få se Katia Winter ("Ur Spår"), Eva Melander ("Gräns") och Adam Lundgren ("Torka aldrig tårar utan handskar") i roller. Vi har en riktig svensk slasherfilm att vänta oss - äntligen! Premiär på Netflix under 2023.
 

8. Ett sista race (biopremiär julen 2023)

 
 
För att väga upp den genomgående skräcktrenden så kommer vi självfallet också att få en svensk klassisk komedifilm i år. Edward af Sillén har återigen teamat upp med Malin Åkerman som spelade i Silléns musikalfilm "En del av mitt hjärta" från 2019.
 
"Ett sista race" handlar om streetracing-legenden Dennis (David Hellenius) som bestämmer sig för att ta en ny riktning i sitt liv - han ska börja ta ansvar. Men när han får veta att hans 16-åriga dotter Hanna (Elsa Öhrn Netflix "Vinterviken") ska delta i ett race med sin nya kille (Malte Gårdinger "Young Royals") måste han ta hjälp av sin ex-fru (Åkerman) för att hindra henne. Filmen är inspirerad av den norska filmen "Børning", som i sin tur är inspirerade av "Fast & Furious"-filmerna. Vi får se om David Hellenius kör bil lika bra som Vin Diesel... Biopremiär 25 december!
 

9. A Day and a Half (Netflix-premiär 2023)

 
 
Dags för Fares Fares att göra sin regidebut! "A Day and a Half" är en kommande thrillerfilm som handlar om Artan (Alexej Manvelov) som tar sin ex-fru Louise (Alma Pöysti) som gisslan för att kunna återförenas med sin dotter. Låter ju inte direkt som en smart plan enligt mig...
 
Tillsammans med polisen Lukas (Fares) ger de sig ut på en roadtrip genom den svenska landsbygden, samtidigt som de har polisen hack i häl. Filmen är baserad på verkliga händelser och får premiär på Netflix någon gång under 2023. Jag tror starkt på att Fares Fares levererar lika bra bakom kameran som framför!
 

10. Hammarskjöld (biopremiär julen 2023)

 
 
Här har vi en riktig storfilm framför oss - en politisk thriller om Dag Hammarskjölds sista månader i livet. Danska Per Fly, som 2014 fick motta Guldbaggen för bästa regi för filmen "Monica Z", regisserar och Mikael Persbrandt tar sig an rollen som den svenska diplomaten (som han tidigare har spelat i Netflix "Belägringen av Jadotville").
 
Handlingen tar vid 1961 när Hammarskjöld har ett år kvar på sin post som FN:s Generalsekreterare. Men det kalla kriget rasar för fullt, och Kongo är brännpunkten. Hammarskjöld tar sig an uppdraget att mäkla fred i Kongo - något som beskrivs som ett självmorduppdrag. Vi kommer även att få se Thure Lindhardt ("Bron") och Colin Salmon ("James Bond") i roller. Och jag som har fått se ett exklusivt klipp från filmen kan lova att vi har en riktigt påkostad spänningsthriller framför oss! Premiär juldagen 2023.
 
Vilken kommande svensk film ser du mest fram emot?
| 25 mars 2023 15:00 |