LISTA

Skribent

Erika Jarhed

5 februari 2023 | 12:00

10 svenska tv-serier vi längtar efter 2023

År 2023 har bara börjat och vi har ett gäng med svenska tv-serier att se fram emot. Vi har satt ihop vilka 10 vi längtar lite extra efter!
De senaste åren har vi fått beskåda att även Sverige Kan, med stort K, i tv-serievärlden. Inte minst med serier som ”Bron”, ”Tunna blå linjen”, ”Störst av allt”, ”Gåsmamman”, ”Snabba Cash” - you name it. Även i år kommer svenskarna att leverera en salig blandning - alltifrån drama, deckare, thrillers och även lite övernaturliga inslag. Kanske får vi också bevittna en helt ny genre - feelgoodbad.
 
Vi har listat 10 svenska tv-serier att ha lite extra koll på under 2023. Häng med!
 

”Kapningen” (TV4, C More)

 
 
Närmast till hands har vi serien ”Kapningen” som består av sex avsnitt som har premiär på C More redan 6 februari. Ett flygplan som lyft från Stockholm visar sig vara kapat, och piloterna får ett meddelande: planet kommer att sprängas om inte två krav uppfylls. Serien baseras på Kristina Ohlssons bokserie om kriminologen Fredrika Bergman som spelas av Liv Mjönes. Dessutom kommer vi även att få se Jonas Karlsson och Gustaf Hammarsten i roller. Stjärntätt inte minst!
 

”Barracuda Queens” (Netflix)

 
 
Vad gör man när man lever ett privilegierat liv i Djursholm under 90-talet och har det tråkigt? Gör inbrott hos sina grannar om du frågar tjejerna i kommande Netflix-serien ”Barracuda Queens”. I huvudrollerna ser vi bland annat Alva Bratt, Tea Stjärne och Sarah Gustafsson. Camilla Ahlgren står för manus, som tidigare även har varit manusförfattare för "Bron". Netflix brukar ju lyckas ganska bra med sina svenska serier, så vi får hoppas att detta inte är ett undantag! Premiärdatum har ännu inte släppts.
 

”Ronja Rövardotter” (Viaplay)

 
 
Snart närmare vi oss vårt första vårskrik för året! Men det lär nog dröja till slutet av 2023 innan vi får se vår alldeles egna Ronja göra sitt. Viaplay har beställt tolv avsnitt av ”Ronja Rövardotter” som ska fördelas på två säsonger. Som Ronja får vi se Kerstin Linden, som också spelade en av huvudrollerna i SVT:s julkalender 2022. Dessutom får vi se Sverrir Gudnason, Johan Ulveson och Pernilla August i roller! ”Bron”-skaparen Hans Rosenfeldt står för manus.
 

”Ondskan” (C More)

 
 
20 år efter premiären av filmen ”Ondskan” är det nu dags för Jan Guillous roman att filmatiseras igen, men denna gång i form av en tv-serie. I rollen som Erik ser vi Isac Calmroth och dessutom medverkar Gustaf Skarsgård som också var med i originalfilmen, men denna gång i rollen som Eriks pappa. Ännu är inget premiärdatum satt, men serien förväntas att släppas senare i år.
 

”Veronika” (Viaplay)

 
 
Alexandra Rapaport har inte fått nog av krim - i serien ”Veronika” spelar hon poliskommissarien Veronika Gren, men denna gång kommer Rapaport även få möta övernaturliga inslag. När Veronika ser en död pojke stå på en sjukhusparkering så tror hon först att hon har inbillat sig, men pojken är ingen hallucination utan är här för att stanna tills rättvisa har skipats. Serien består av åtta avsnitt som kommer att få sin premiär på Viaplay under slutet av 2023.
 

”Tore” (Netflix)

 
 
William Spetz har skapat och skrivit den kommande Netflix-serien ”Tore”, som han också spelar huvudrollen i - inte dåligt! Serien handlar om Tore som förlorar den viktigaste personen i sitt liv, i en… sopbilsolycka. Ja du läste rätt. På dagarna jobbar han på sin pappas begravningsbyrå och på kvällarna hänger han på en gaybåt inne i stan. Serien beskrivs som en ”svensk feelgoodbad-berättelse” och vi kommer även att få se Sanna Sundqvist och Peter Haber i roller. Ännu finns inget officiellt premiärdatum.
 

”Limbo” (Viaplay)

 
 
Rakel Wärmländer, Sofia Helin och Louise Peterhoff spelar tre väninnor i serien ”Limbo” vars liv förändras totalt när deras söner är med om en svår bilolycka. Fun fact är att seriens ledmotiv kommer att göras av Mando Diaos frontsångare Björn Dixgård med låten ”Higher”. Något att se fram emot! Serien består av sex avsnitt. Dessutom får vi inte vänta allt för länge på den - de första två avsnitten släpps 12 februari, och därefter ett varje söndag.
 

”Genombrottet” (Netflix)

 
 
Tackar man nej till en Netflix-serie i fem delar om en oväntad hjälte, ett osannolikt samarbete och jakten på en mördare? Skulle inte tro det. Kommande serien ”Genombrottet” baseras på journalisten Anna Bodins och släktforskaren Peter Sjölunds bok ”Genombrottet: Så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping”. Huvudrollerna kommer att spelas av Peter Eggers och Mattias Nordkvist. Oskar Söderlund, som tidigare har skrivit manus till serien "Snabba Cash", är även manusförfattare här. ”Genombrottet” har ännu inget officiellt premiärdatum.
 

”Leva life” (Viaplay)

 
 
Tänk att vara 24 år och ha framtiden framför sig, men hela livet vänds upp och ned av ett cancerbesked. Detta är fallet för Nora (Hanna Ardéhn), men trots cancern är hon redo att leva life tillsammans med sina vänner Alina (Tina Pour Davoy) och Doris (Doreen Ndagire). Serien kommer att bestå av åtta avsnitt där Susanne Thorson gör sin regidebut! Premiär på Viaplay, dock finns ännu inget premiärdatum.
 

”Slutet på sommaren” (Viaplay)

 
 
En psykologisk thriller på Viaplay! Serien ”Slutet på sommaren” baseras på Anders de la Mottes roman från 2016 och handlar om Vera (Julia Ragnarsson) vars lillebror försvann en sensommarkväll för tjugo år sedan. Hon möter Isak (Erik Enge) som berättar om sina minnen av en pojkes försvinnande, och motvilligt tvingas Vera att återvända till sin familj för att få svar på vad som egentligen hände den där sommaren. Serien kommer att bestå av sex avsnitt som får premiär senare i höst - vi längtar!
 
Vilka svenska tv-serier ser ni mest fram emot 2023? Kommentera nedan!
| 5 februari 2023 12:00 |