Film

Skribent

Alexander Kardelo

17 februari 2020 | 18:00

12 filmstjärnor som vi upptäckte under 2010-talet

För bara tio år sen hade ingen hört talas om Margot Robbie, Tom Hardy eller Jennifer Lawrence - idag vinner de tunga priser och frontar blockbusters.
Man kan säga mycket om ett årtionde baserat på vilka filmstjärnor som kommit fram just då. 80-talet gav oss en lång rad hårda actionhjältar, samt för balansens skull Tom Hanks och Tom Cruise. 90-talet tillhörde kvinnliga romkom-stjärnor som Julia Roberts och Sandra Bullock, och Jim Carrey förstås. 00-talet gjorde Harry Potter- och Twilight-skådisar till idoler.

När vi ser tillbaka på 2010-talet, förbluffas vi över alla de filmtalanger som världen fått upptäcka. Det var årtiondet då Robert Pattinson och Kristen Stewart fick visa att de kan så mycket mer än att spela kära vampyrer. Det var årtiondet då Hollywood tog Noomi Rapace, Rebecca Ferguson och många begåvade svenskar och gjorde dem till stjärnor.

Det var framför allt årtiondet då varenda skådis och deras moster skulle spela in serietidningsfilm. Plötsligt blev det okej även för en Oscarsvinnare att dra på sig en superhjältedräkt och hänga i linor.

Men vilka är årtiondens stora skådespelarfynd? Alltså de allra största? Det går naturligtvis att hitta hur många namn som helst till en sådan lista, men någonstans måste man begränsa sig. Här är tolv stycken som jag tycker förtjänar att hyllas lite extra, utan inbördes ordning.
 

1. Margot Robbie

 
 
Australiensiska Margot Robbie spelade in såpan ”Neighbours” när hon blev upptäckt. Efter 327 avsnitt fick hon en roll i kortlivade dramaserien ”Pan Am” (2012), vilket ledde till det stora genombrottet.

När Robbie förförde DiCaprio i Martin Scorseses ”The Wolf of Wall Street” blev hela världen förälskad. Men hon har fått många chanser att visa att hon är mer än en vacker skådis. Bland oförglömliga roller hittas Harley Quinn i ”Suicide Squad” (2016) och den Oscarsnominerade huvudrollen i ”I, Tonya” (2017).

Margot Robbie är senast aktuell i tre så skilda filmer som Tarantinos ”Once Upon a Time in Hollywood”, verklighetsbaserade dramat ”Bombshell” och såklart DC:s ”Birds pf Prey” - en välförtjänt spinoff med Harley Quinn i fokus.
 

2. Alicia Vikander

 
 
Efter en rad svenska kortfilmer och tv-såpan ”Andra Avenyn” gjorde Alicia Vikander sin första långfilm år 2010, ”Till det som är vackert” i Lisa Langseths regi. Året därpå kom Ella Lemhagens ”Kronjuvelerna”, och snart ringde filmskapare från utlandet och började dra i Alicia.

Danska ”A Royal Affair” (2012) följdes av brittiska kostymdramat ”Anna Karenina” samma år. Hon briljerade som android i ”Ex Machina” (2014) och knep en Oscar för sin roll i Tom Hoopers ”The Danish Girl” (2015).

Vikander varvar actionroller som ”Jason Bourne” (2016) med starka dramafilmer som ”Kärlek över haven” (2017). Snart är det dags för henne att åter kliva in i rollen som spelhjältinnan Lara Croft i ”Tomb Raider 2”.
 

3. Jennifer Lawrence

 
 
Jennifer Lawrence kan vara 2010-talets största framgångssaga. Hon har hunnit bli nominerad till Oscars fyra gånger, vunnit en, medverkat i två stora franchiser, och blivit Hollywoods bäst betalda skådespelerska - innan hon ens fyllt 30.

Det var ganska exakt för tio år sen, i januari 2010, som dramat ”Winter’s Bone” hade premiär på Sundance Film Festival och kritikerna började hylla den unga aktrisen. En Oscarsnominering följde, och rollen som Mystique i rebooten ”X-Men: First Class” (2011). Året därpå tog hon huvudrollen i ”The Hunger Games” (2012), och hon är antagligen den bidragande faktorn till att denna young adult-filmatisering (till skillnad från så många andra som försökt) blev en enorm biosuccé.

Lawrence har hunnit avverka 20 roller under de senaste tio åren. Filmer som ”Du gör mig galen!” (2012) och ”American Hustle” (2013) hör till de mest hyllade. Men floppar som ”Serena” och ”Red Sparrow” talar vi ogärna om.
 

4. Chris Pratt

 
 
Pratt är en av de stora tv-till-film-övergångarna som vi har sett de senaste tio åren. Rollen som Andy Dwyer i komediserien ”Parks and Recreation” öppnade upp för småroller i filmer som ””Wanted” (2008), ”Moneyball” (2011), ”Zero Dark Thirty” (2012) och ”Her” 2013).

Men så hunkade han till sig över en natt för att spela Star-Lord i Marvels ”Guardians of the Galaxy”, och den plufsige, charmige tv-skådisen hade plötsligt blivit en leading man.

Om inte en egen Marvel-franchise var nog, så spelar han också huvudrollen i ”Jurassic World”-filmerna (2015 och 2018), vid sidan av en röstroll i animerade ”Lego-filmen” (2014 & uppföljaren 2019). Pratt är en actionhjälte med glimten i ögat, mer av den varan får vi se i ”The Tomorrow War” som just nu är under inspelning.
 

5. Timothée Chalamet

 
 
Amerikanen med det charmiga leendet har egentligen väldigt få huvudroller bakom sig. Här kan man snacka om en lovande karriär. Chalamet slog igenom med ”Call Me By Your Name” (2017) och nominerades till en Oscar. Året därpå spelade han mot Steve Carell i ”Beautiful Boy” och i fjol tog han huvudrollen i Netflix-dramat ”The King”.

Några kanske minns honom redan från en liten roll i ”Homeland” år 2012. De som ser om Christopher Nolans ”Interstellar” (2014) brukar få sig en liten chock när de inser vem som spelade Matthew McConaugheys son.

Nämnde vi en lovande framtid? Chalamet dyker snart upp i Denis Villeneuves sci-fi-epos ”Dune” och i Wes Andersons komedi ”The French Dispatch”.
 

6. Tom Hardy

 
 
En del skulle nog kalla ”Bronson” från 2008 för Tom Hardys genombrott, och de har inte fel. Men det var tack vare en biroll i Nolans ”Inception” som den stilige britten blev ett ansikte hela världen skulle känna igen. Han imponerade på oss som Bane i ”The Dark Knight Rises” (2012) och blev en actionhjälte att räkna med i ”Mad Max: Fury Road” (2015).

Hårde Hardy funkar lika bra i dramatiska sammanhang, det har han visat i Tomas Alfredsons ”Tinker Tailor Soldier Spy” (2011) och i ”The Revenant” (2013) - hans första Oscarsnominering. Lika flitig är han i tv-rutan: serierna ”Peaky Blinders” och ”Taboo” har gett honom ytterligare chanser att bevisa sin talang.

Just nu väntar vi på uppföljaren till ruggigt framgångsrika ”Venom” med biopremiär i höst.
 

7. Emma Stone

 
 
Någon kanske minns henne från ”Supersugen” (2007), men det var först i ”Zombieland” hösten 2009 som världen fick upp ögonen för Emma Stone. Snart fick hon plocka fram sin charmiga och flörtiga sida i high school-komedin ”Easy A” (2010) och under 2011 gjorde hon fina biroller i både ”Crazy Stupid Love” och i ”Niceville”.

Rollen som Gwen Stacy i ”The Amazing Spider-Man”-filmerna (2012 och 2014) gav Emma Stone hennes största blockbusters hittills, men hon trivs nog bättre i mer artistiska sammanhang. Stone spelade in två filmer med Woody Allen, och förstås underbara ”Birdman” från 2014 som gav henne en Oscarsnominering.

För musikalen ”La La Land” (2016) nominerades hon igen - och vann. Den följdes av kostymfilmen ”The Favourite” (2018) och en tredje Oscarsnominering för Emma Stone. Närmast ser vi henne iklä sig rollen som Disneyskurk i ”Cruella”.
 

8. Melissa McCarthy

 
 
Hon var mest förknippad med sin biroll i populära ”Gilmore Girls” på tv, men underbart sviniga Megan i ”Bridesmaids” (2011) blev enkelbiljetten till filmvärlden. Melissa McCarthy nominerades till en Oscar, vilket är ovanligt för komediskådisar.

10-talet fylldes sedan av komiska roller där McCarthy fick köra sin grej som odräglig och rappkäftad. Filmer som ”Identity Thief”, ”The Heat”, ”Spy”, ”Tammy” och ”Ghostbusters” bjöd kanske inte på några stora skådespelarutmaningar, och många anser McCarthy vara en rätt tjatig komiker utan nyanser. Men då har man inte sett henne i roller som ”Can You Ever Forgive Me” (2018). Dramat gav henne en andra Oscarsnominering.

Framöver väntar både draman som ”The Sterling”, fler komedier med maken Ben Falcone som ”Superintelligence”, och så ryktas hon spela Ursula i Disneys nyinspelning av ”Den lilla sjöjungfrun”.
 

9. Jessica Chastain

 
 
År 2011 var hon överallt. Det är svårt att säga vilken roll som blev hennes genombrott, för hela världen kände till Chastains namn över en natt. Oscarsfavoriten ”Niceville”, omtalade ”The Tree of Life” och så ”Take Shelter”, ”Texas Killing Fields” och ”Coriolanus” på det. De flesta skådespelare kan bara drömma om en sådan kometkarriär.

Chastain har blivit Oscarsnominerad två gånger, för ”Niceville” och för sin huvudroll i Kathryn Bigelows ”Zero Dark Thirty” (2012).

2010-talet fortsatte med spännande samarbeten och stora som små roller. Chastain har provat på skräckfilm (bland annat ”Crimson Peak” 2015 och ”Det: Kapitel 2” 2019), science fiction (”Interstellar” 2014 och ”The Martian” 2015).

Det kan tyckas att den där stjärnglansen börjar avta lite. Hennes senaste stora huvudroll var ”Molly’s Game” 2017, och fjolårets platta prestation i ”X-Men: Dark Phoenix” vill hon nog förtränga. Men ytterligare åtta filmer är på väg, enligt IMDb, så Jessica Chastain kommer nog fortsätta vara ett namn vi talar om långt in på 2020-talet.
 

10. Benedict Cumberbatch

 
 
Det känns nästan som att Cumberbatch alltid har varit en del av filmvärlden. Och jo, han har filmat flitigt sedan 2002, vid sidan av en teater- och tv-karriär. Men det är med tv-serien ”Sherlock” (2010-2017) som han blev ett ansikte att känna igen (och ett namn man älskar att skämta med).

På bioduken fick även han en karriärskjuts med Tomas Alfredsons ”Tinker Tailor Soldier Spy” (2011), och Spielbergs ”War Horse” samma år. Cumberbatch lånade ut sin röst till draken Smaug i Peter Jacksons Hobbit-trilogi innan han fick spela skurken Khan i ”Star Trek Into Darkness”.

Storfilmerna varvas med starka dramafilmer, och Cumberbatch verkar lika hemma i ett projekt som ”Doctor Strange” (2016) som i Oscarsnominerade ”The Imitation Game” (2014). En hyllad skådis som är svår att inte tycka om. Men trots det finns några missar på hans långa meritlista - kanske har det blivit för mycket på kort tid? En del tycker att han aldrig kom till sin rätt i exempelvis ”Fifth Estate” eller ”August: Osage County”.
 

11. Adam Driver

 
 
En av Adam Drivers första filmroller kom i Clint Eastwoods ”J. Edgar” år 2011. Han blev tidigt upptäckt av både Spielberg (”Lincoln” 2012) och bröderna Coen (”Inside Llewyn Davis” 2013). Men det är rollen som Adam i komediserien ”Girls” som brukar ses som hans första stora möte med publiken. Driver medverkade i 49 avsnitt fram till år 2017.

Från indiescenen tog han ett jättekliv in i filmvärldens största franchise, när han blev castad som den maskerade skurken Kylo Ren i ”Star Wars: The Force Awakens” år 2015. Snart åkte dock masken. Kylo fick tillfälle att visa sina mänskliga sidor, och Adam Driver har skapat en filmskurk med intressant dubbelnatur.

Till andra sevärda filmer hör ”Paterson” (2016) och ”The Report” (2019), aktuell på Amazon Prime Video. Spike Lees ”BlackKklansman” (2018) gav en första Oscarsnominering och den andra kom i år med skilsmässodramat ”Marriage Story”.
 

12. Tom Holland

 
 
Den unge briten slinker med in på listan som på ett bananskal. Jag vet, jag har dissat flera andra namn som är starkt förknippade med en enda (superhjälte)roll. Men det finns goda anledningar till att låta Tom Holland stå kvar.

Han hade överhuvudtaget inte agerat innan tsunami-dramat ”The Impossible” (2012), och nu har han hunnit spela Spider-Man fem gånger med fler filmer på väg. Holland håller sig kvar med en fot i dramavärlden, och vi har kunnat se honom i Ron Howards ”In the Heart of the Sea” och i James Grays ”The Lost City of Z”. Tom Holland är mycket mer än Peter Parker, även om det är rollen som fått mest fokus.

Senast i januari lånade han ut sin röst till två bioaktuella familjefilmer, ”Dolittle” och ”Spies in Disguise”. På gång är också Pixars äventyr ”Framåt” (med Chris Pratt), och spelfilmatiseringen ”Uncharted”. Vi tror också han kommer briljera i bröderna Russo-producerade thrillern ”Cherry”.
 
 
Till den här artikeln försökte jag utgå från tre kriterier:

- Det ska vara skådespelare som var så gott som okända innan 2010.
- De ska ha haft framgångar i både hyllade, prisvinnande filmer såväl som i publiksuccéer.
- De ska ha haft flera huvudroller av varierad karaktär.

Enligt kriterierna ovan ryker ett antal namn som jag gärna skulle uppmärksamma. Fråga inte varför begåvade Lupita Nyong’o eller Ezra Miller inte förtjänade en plats på listan (för små roller eller för smala filmer). Och av samma anledning ryker även storstjärnor som Gal Gadot, Chris Hemsworth, Henry Cavill och Daisy Ridley (de är mest förknippade med en enda roll).
 
Vilka andra skådespelare vill ni addera till listan? Lämna era förslag nedan.
| 17 februari 2020 18:00 |