Film

Skribent

MovieZine

14 december 2015 | 19:00

Skräckfilmstips: 12 dagar av julterror

Jul i all ära, men ibland kan det bli för mycket av det goda. När glöggen tagit slut och avlägsna släktingar börjar gå en på nerverna kan det vara skönt att få utlopp för sin frustration i en rysare som totalt slaktar julen.
Det är överlag svårt att hitta julfilmer med kvalité. Ännu svårare att hitta bra julskräck, men under högtiden brukar kvalitets-tv lysa med sin frånvaro, så vad gör då ytterligare några b-skräckisar i julklappssäcken. Om du vill se en jul i misär eller leva ut dina mörkaste fantasier har du här 12 förslag på julterror.

12. "A Christmas Horror Story" (2015)
En skräckantologi som väver samman fyra olika sägner till en modern julsaga. Här blandas zombienissar, spöken, skogsväsen och den mytomspunne Krampus, medan DJ Dan (William Shatner) sitter som radiovärd och svamlar. "A Christmas Horror Story" kommer knappast bli en klassiker, men är ändå ett trevligt tidsfördriv om du blir insnöad. 

11. "Jack Frost" (1997)
Seriemördaren Jack Frost (Scott Macdonald) är på väg för att avrättas men råkar ut för en olycka som gör att han förvandlas till en mördande snögubbe. Filmen är långt ifrån ett mästerverk, men bara tanken på en mördande snögubbe gör det svårt att inte le, vilket kan behövas under den mörka december. 

10. "Sint" (2010)
I den holländska skräckfilmen berättas en alternativ historia om St. Nicholas. Barnens skyddshelgon är här en monstruös biskop som kidnappar och mördar barn när det blir fullmåne. Precis som "Jack Frost" får inte "Sint" håren i nacken att resa sig upp, men det finns ändå något intressant med den här alternativa legenden.

9. "Christmas Evil" (1980)
Unge Harry ser sin mamma bli antastad av en man som är utklädd till tomte. Trettio år senare får han ett nervöst sammanbrott och börjar leva helt i sin tomtedräkt. Han tror sig vara den riktiga tomten och att det är han som får bestämma vem som varit stygg i år. "Christmas Evil" är en rolig tolkning på vad som händer efter julsången "Jag såg mamma kyssa tomten".

8. "Rare Exports: A Christmas Tale" (2010)
Ett forskarteam hittar en helig grav vars innehåll inte tycks vara helt död. Efter det börjar den lokala befolkningen dö och rykten börjar gå om att den skyldige är den riktiga jultomten. Inte en speciellt seriös film som oftast blir löjlig, men för den som lider av tomtefobi är det här ett perfekt val. 

7. "Calvaire" (2004)
En fattig sångare som lever i sin skåpbil. Han är på väg för att göra ett julframträdande men hindras av en storm och blir strandad mitt i skogen. Han hittar en plats att övernatta och tror sig vara ur fara, men mardrömmen har enbart börjat. Om du haft någon julkänsla i år kommer "Calvaire" garanterat krossa den och få dig att undvika att sätta dig i bilen i snöovädret. 

6. "Gremlins" (1984)
Billy får ett lurvigt nytt husdjur i julklapp, en mogwai. Skötselråden är relativt enkla: Håll den borta från solljus och vatten, och framför allt, mata den aldrig efter midnatt. "Gremlins" är en riktigt kultklassiker för hela familjen och de som inte har mage nog för att klara av de övriga filmerna.

5. "P2" (2007)
I Alexandre Ajas och Franck Khalfouns skräckfilm får vi följa affärskvinnan Angela (Rachel Nichols) som blir inlåst i garaget av en psykopat (Wes Bentley) på julafton. "P2" kommer inte skrämma dig till tystnad, men kommer att få dig att tänka en eller två gånger nästa gång du ställer dig i ett parkeringsgarage.

4. "O'Hellige jul!" (2013)
Det spelar ingen roll om du varit stygg eller snäll i den norska "O'Hellige Jul!", där vi får följa en seriemördare och hans offer, som alla på sitt sätt förbereder sig inför julen. Filmen tar julterrorn till en helt ny nivå och är inget för den som har en svag kräkreflex.

3. "Stilla natt, blodiga natt" (1974)
"Stilla natt, blodiga natt" handlar om ett gäng studenter som stannar kvar på campus under jullovet och får skrämmande samtal från en främling som snart börjar terrorisera dem. Filmen anses vara en av de första i slasher-genren. Den har visserligen inte fått samma kultstatus som "Halloween" och "Fredagen den 13:e" men den har i alla fall gjort tillräckligt med väsen ifrån sig för att få en remake, "Black Christmas" 2006.

2. "Dead End" (2003)
Det är julafton och Frank Harrington är på väg till sina svärföräldrar med familjen och bestämmer sig för att ta en genväg med bilen. Ett beslut han snart inser är hans livs största misstag. "Dead End" är en bra film med ett intressant koncept som väcker mardrömmar till liv. Att den utspelar sig under julen gör den bara ännu bättre.

1. "The Children" (2008)
I "The Children" har vi lagt julen bakom oss och nyår är på ingång. Om du inte hittat en barnvakt ännu så är det dags att börja leta, speciellt efter att ha sett denna pärla som inte fått tillräckligt med uppmärksamhet den förtjänar. Filmen handlar några barnfamiljer som åker till en avskild stuga för att fira nyår. Under kvällen får barnen influensaliknande symtom som visar sig var något helt annat. Så skaffa en barnvakt redan nu, innan det är försent.

Har du några förslag på annan julskräck?  Tipsa nedan.

Tobias Myrbakk
| 14 december 2015 19:00 |