Rare Exports: A Christmas Tale (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En amerikansk forskningsexpedition borrar i de finska bergen i norra Lappland, just på den plats där den ondskefulle jultomten ligger i dvala. Nu är det upp till ett ensamt barn att stoppa katastrofen.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: RARE EXPORTS: A CHRISTMAS TALE

Var snäll annars äter tomten dig
Juletid. Inte min favorithögtid, om vi ska vara helt ärliga, och det ska vi ju. Annars kanske Jultomten kommer och tar mig. Vad menar du, han skulle aldrig göra så? Då har du inte träffat denna tomte. Lite mer blodtörstig och aningen mer underhållande än din vanliga gamla släkting.

"Rare Exports" är filmen som ger svaret på den gamla frågan om var Jultomten egentligen bor; i Ryssland! Eller han är snarare begravd där, nära finska gränsen, och när Tomten blir uppgrävd igen är det inte en händelse som kommer leda till hårda paket och julemys. Nej, det här är ingen kommersiell fejktomte, utan den riktiga tomten, originalet, och i hans spår kommer bara följa obehagligheter. Om inte en en grupp finska jägare, inklusive en väldigt liten sådan i spetsen, kan göra någonting åt saken.

Det här är, som jag förstått saken, en prequel till två kortfilmer gjorda 2003 och 2005 av denna långfilms regissör och manusförfattare Jalmari Helander. Jag har inte sett någon av dem och kan således ej göra jämförelser, men nog känns det rent spontant som om de åtminstone delvis borde ha kunnat arbetas in i historien som presenteras. För jag tycker att vi, till exempel, får se för lite av filmens 'monster', att det är synd hur någonting som fokuserar så mycket på jultomten knappt visar honom, och istället ägnar för mycket energi, för mycket tid, på annat.

Å andra sidan antar jag det är bättre än att, som så många andra filmer, visa för mycket, och det är svårt att komma ifrån hur snyggt gjord "Rare Exports" faktiskt är. För det är ju ändå en skön miljö det utspelas i, skön som i nordligt vacker (alltid en häftig kontrast när hemskheter ska till att ske), och det görs med en hos Helander trygg hand. 

Helander har också bra hand om skådespelarna. Kanske kräver det inte för mycket djup men karaktärerna har trovärdighet, och det finns några stunder hos Rauno, spelad av Jorma Tommila, som kräver lite mer. Med tanke på att grabben som spelar hans son, Onni Tommola, har samma efternamn vågar man gissa på släktband i verkligheten. Att det där gått aningen sämre skyller jag på karaktärsbyggandet, på manuset, för även om det finns stunder av respekt, finns det också många tillfällen då grabbhalvan (döpt till Pietari) enbart framstår som irriterande. Jag förstår att en del av hans unga rebellism behövs för att driva historien framåt, jag är dock övertygad om att det hade kunnat göras bättre.

Vilket är ett utryck som kan få stå för hela filmen; trots att jag emellanåt verkligen gillade "Rare Exports: A Christmas Tale", känner jag att det med ganska små medel hade kunnat bli mycket bättre. Borde blivit.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Blixt
Håller helt med dig i den kontringen. Båda filmerna är enligt mig riktigt bra, även om Trolljägaren nog är näppet vassare.
Voldo
Underhållande film detta, helt i klass med norska Trolljägaren.
9125-0
Finnarna kontrar norrmännen! Riktigt grym film asså, 4a!
Visa fler (6)

Veckans populära filmer

Visa fler