Film

Skribent

Miriam Sposito

26 augusti 2018 | 12:00

12 bästa klassikerna på Netflix just nu

Finns det något som slår en riktigt bra klassiker? En film som alltid kommer ha sin plats i filmhistorien och som förändrade filmvärlden, det är det fokus på i denna lista och det finns ett par riktigt bra filmer att välja emellan.
Vi har listat 12 av dem bästa klassikerna som just nu finns på Netflix. Har du inte sett dem alla ännu, så är det ett perfekt tillfälle att göra det och gör dig beredd på en helt otrolig filmupplevelse genom några av tidernas bästa filmer.
 
Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600
 

”Gudfadern ”(1972)

 
Vad ska man säga om denna film som inte redan har blivit sagt? Ett mästerverk vi sent kommer glömma. I filmen får vi följa maffiafamiljen Carleone och Vito Carleone som är familjens överhuvud. När en annan maffiafamilj vid namn Sollozzo vill börja sälja droger, utbryts ett krig mellan de båda familjerna.

Filmen har vunnit Oscar för bästa film, bästa manliga huvudroll och bästa manus efter förlaga och den har rankats som en av världens bästa filmer. Helt klart en klassiker utan dess like!
 
Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600
 

”Hajen” (1975)

 
Filmen som fick tusentals badsugna att frukta ett av havets mest kända och klassiska monster. Filmkompositören John Williams kända musik blev en ikonisk melodi som ännu idag används som ett stilgrepp för att hinta om fara.

”Hajen” handlar om en människoätande haj som dödar och attackerar människor runtom Amity Island. Samtidigt som hajen härjar bland det svalkande vattnet så ökar turismen i området. Perfekt för en blodtörstig haj, men inte lika kul för de badsugna. En polischef, en fiskare och en hajforskare ger sig ut för att försöka döda havets monster.
 
Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600
 

”Maffiabröder” (1990)

 
Baserad på gangstern Henry Hills liv och karriär inom maffian. Som ung drömmer Henry om gangstrarna på andra sidan gatan och han är fast besluten om att vara en del av den världen. Så småningom jobbar han sig uppåt inom maffiakretsen och lever det liv han alltid drömt om. Filmen är våldsam och hänsynslös och vi får en klar inblick i maffians innersta krets.

Filmen blev utsedd till årets bästa film och till och med en av dem bästa filmerna inom crime-genren. Den fick många Oscarsnomineringar, bland annat för bästa film och bästa regi, men vann bara inom kategorin bästa manliga biroll, där Joe Pesci vann en Oscar för sin roll som Tommy DeVito.
 
Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600
 

”The Shining” (1980)

 
En av filmhistoriens mest omtalade skräckis. En tidlös film som sätter skräck på publiken än idag.
Jack Torrance är en nykter alkoholist som tar ett jobb som vaktmästare på hotellet Overlook under vinterns kalla månader. Han tar med sig sin fru och sin son och hoppas på att lugnet ska få honom att kunna skriva sin bok. Men det blir inte riktigt som Jack har tänkt sig och hotellet har minst sagt en ond hemlighet.

Även om Stephen King, som har skrivit boken som filmen är baserad på, inte tyckte att filmatiseringen av boken var den bästa, så är nog de flesta överens om att ”The Shining” kanske är en av historiens mest kända skräckfilmer. Man har även länge diskuterat filmens inflytande på pupulärkulturen.
 
Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600
 

”Exorcisten” (1973)

 
Ännu en film för skräckfantasten. Denna film satte skräck på världen när den hade premiär och än idag skrämmer den publiken. ”Exorcisten” handlar om en 12-årig flicka som blivit besatt av en demon, idag finns det hundratals filmen i samma genre men ”Exorcisten” är en klass för sig och det kanske inte är så konstigt eftersom den fick 10 Oscarsnomineringar och vann i två kategorier, bästa ljud och bästa filmmanus.

Även denna film har blivit rankad som en av de bästa skräckfilmerna någonsin. Helt klart ett måste för den som älskar skräckfilmer!
 
Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600
 

”Trollkarlen från Oz” (1939)

 
Denna film har många år på nacken men slutar aldrig att häpna folk med sin magiska sagovärld. I filmen får vi följa flickan Dorothy och hennes hund Toto som hamnar i det sagolika landet Oz. För att komma hem igen måste hon ta sig till en trollkarl som kan hjälpa henne. På hennes resa möter hon nya vänner, bland annat Fågelskrämman Bolger, Plåtmannen Haley och Lejonet Lahr.

Filmen blev en stor succé och än idag känner nästan alla till berättelsen om Trolkarlen från Oz. Låten Over the Rainbow, som skrevs för filmen fick en Oscar för bästa sång och ses idag som en av de mest kända låtarna som har skrivits för en film. Även om ”Trollkarlen från Oz” är väldigt, väldigt gammal så är lever historien än idag.
 
Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600
 

”Léon” (1994)

 
12-åriga Mathildas familjs blir brutalt mördad av en korrupt polis. I lägenheten intill bor Léon, en professionell yrkesmördare. När Mathilda upptäcker att hela hennes familj är död knackar hon på hos Léon som ofrivilligt tar emot henne. Med tiden utvecklas en vänskap mellan de två och så småningom blir Mathilda mer och mer intresserad av Léon sysselsättning.

Denna klassiska thriller fick mycket bra kritik när den hade premiär och än idag är den en gripande och stark filmupplevelse. Inte minst sagt för de enastående skådespelarinsatserna! Även om filmen inte är jättegammal så är det en film som kommer leva kvar i många år framöver. 
 
Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600
 

”År 2001 - Ett rymdäventyr” (1968)

 
Bland filmer om gangsters och skräckisar så platsar såklart denna klassiker även i listan. ”År 2001 - Ett rymdäventyr” är en extremt välgjord film, inte bara 1968 då den fick premimär utan även idag! Filmen följer en rymdbesättning och en superdator vid namn HAL som är på väg till Jupiter. Men handlingen utforskar också den mänskliga evolutionen, teknologi och artificiell intelligens.

Filmen ses som en av de mest inflytelserika filmerna någonsin och filmen var helt klart början på en ny era inom genren. Även om Stanley Kubricks vision för hur år 2001 skulle se ut kanske inte stämde så har den satt oförglömliga spår i filmhistorien och kanske till och med i alla som tittat på filmen.
 
Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600
 

”A Clockwork Orange” (1971)

 
Detta mästerverk är en våldsam och rå berättelse om huliganen Alex, vars intressen är klassisk musik, våldtäkt och ”ultra-våld”. Efter ett misslyckat inbrott blir han gripen av polisen och Alex erbjuds att testa en ny form av rehabilitering, som ska få honom att bli en god medborgare. Men konsekvenserna av denna behandling blir inte som man har tänkt sig.

Denna klassiker öppnade många frågor om moral och psykologi, hur långt man kan gå för att omvända människor till det bättre och hur man ser på definitionen av ”godhet”. Att säga att filmen är en klass för sig är ingen underdrift och att den är fantastisk på många sätt är helt klart sanning.
 
Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600
 

”Dirty Harry” (1971)

 
Denna film satte också ett avtryck i filmhistorien och var också grunden för en hel del polisfilmer. ”Dirty Harry” handlar om polisen Harry som tar sig an uppdraget att få fast en seriemördare som härjar omkring i staden. Seriemördare kallar sig själv för Scorpio och efter ett mord på en tjej lämnar han poliserna med ett ultimatum. Om de inte betalar honom 100 000 dollar inom ett dygn så kommer han döda en person om dagen.

Än idag är filmen en fängslande och underhållande polisfilm och en riktig klassiker som lever kvar än idag. "Dirty Harry" är en stor inspiration för många andra polisfilmer inom samma genre. 
 
Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600
 

”Skuggor över Södern” (1962)

 
Filmen följer en passionerad advokat som är fast besluten att hjälpa en svart man som har blivit anklagad för våldtäkt av en vit kvinna. Filmen utspelar sig från advokatens två barns perspektiv.

”Skuggor över Södern” vann tre Oscars, bland annat för bästa skådespelare som gick till Gregory Peck som spelar advokaten Atticus Finch. 2003 blev Atticus Finch också utsedd till den största filmhjälten under 1900-talet av American Film Institute. En vacker och stark klassiker i svartvitt som har satt sina spår i filmhistorien.
 
Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600
 

”Tillbaka till framtiden” (1985)

 
Denna klassiker från 80-talet handlar om 17-årige Marty som råkar skickas tillbaka 30 år i tiden och hans slutdestination blir Hill Valley 1955. I jakt på att försöka komma hem igen träffar han av en slump på sina framtida föräldrar, inte ett jättelyckat möte när hans mamma dessutom blir kär i honom.

Efter succén har filmen fått två uppföljare, en animerade serie, åkattraktioner och tv-spel. Denna klassiker gjorde helt klart en inverkan på alla som såg den och för många är det en älskvärd film som ligger dem varmt om hjärtat.
 
Vilken är din favoritklassiker? Kommentera gärna här nedanför!
| 26 augusti 2018 12:00 |