Film

Skribent

Josefine Krischausky

18 juli 2022 | 15:00

12 bästa klassikerna på Netflix just nu

Är du sugen på att ge dig ut på en nostalgitripp? Eller har det kanske blivit dags att bocka av den där klassikern som du bara råkat missa? Här kommer en samling streamingtips med de bästa klassiska filmerna på Netflix.
Samtidigt som streamingtjänsterna i högt tempo fortsätter att fylla på sina utbud med nyproducerade titlar, kan det ibland vara på sin plats att backa tillbaka lite i tiden, och istället avnjuta en ordentlig klassiker. Antingen kan det handla om att återuppleva den där gamla favoriten som redan har setts om tjugo gånger, eller att passa på att ta igen de där måste-se-filmerna som helt enkelt inte har hunnits med.
 
Nedan följer tolv sevärda filmer för den nostalgisugna, som du just nu kan hitta på Netflix. Då utbudet rymmer tillräckligt många 90-talsklassiker för att fylla en helt egen lista, fokuserar vi på titlar från tidigare år. Här finns något både för den som vill ta sig an ett tungt, storslaget gangsterdrama, eller den som endast letar efter lite lättsammare, humoristisk underhållning, och mycket mer däremellan.
 
 

Top Gun (1986)

 
Tony Scotts actiondrama blev nyligen högst aktuellt igen, i samband med sin brett hyllade uppföljare ”Top Gun: Maverick”. Under denna sommar lyckades därmed föregångaren, som var den populäraste filmen under sitt premiärår för 36 år sedan, gå och bli en av de mest streamade titlarna på Netflix.

Tom Cruise gör sin stora genombrottsroll som Pete ”Maverick” Mitchell, som blir antagen till en berömd elitskola för blivande attackflygare. Filmen är en fartfylld åktur som bjuder på både action, drama och romantik, som kan underhålla även den som vanligtvis inte bryr sig ett dugg om just flygplan.
 
 

Dirty Dancing (1987)

 
På tal om ikoniska 80-talsfilmer som får nya uppföljare, är även ”Dirty Dancing” på väg att väckas till nytt liv igen. Med andra ord är det ett tillfälle att passa på att återuppleva originalet, och återvända till sommaren 1963, där den unga kvinnan Frances ”Baby” Houseman finner kärleken i en dansinstruktör.

Med ett hyllat och prisbelönat soundtrack i bakgrunden porträtterar Jennifer Grey och Patrick Swayze en romans som varken deras karaktärer, men även publiken, sent skulle glömma bort. Ett filmval som år efter år passar riktigt bra inte minst under fina, avslappnade sommarkvällar.
 
 
 

Hajen (1975)

 
Steven Spielberg må ha ett stort antal historiska klassiker i sin filmografi, men frågan är om inte ”Hajen”, en av hans tidigaste långfilmer, ännu kan ses som en av de allra främsta. Förutom att vara en stor publikframgång, kom den på flera vis att göra ett ordentligt avtryck i Hollywoods filmindustri.

Än idag råder det ingen tvekan om varför skräckthrillern lyckades få ett så pass stort genomslag som den fick, och filmen förblir en av tidernas mest oförglömliga blockbusters. Kanske skrämmer den inte vettet ur alla åskådare på precis samma sätt som under premiärsommaren för 47 år sedan, men den otäcka stämningen har fortfarande sina effekter.
 
 

Once Upon a Time in America (1984)

 
Sergio Leones stora kriminalepos, som också var regissörens sista verk, går än idag att hitta på de allra flesta listorna över tidernas bästa gangsterfilmer. Robert De Niro, en ikon inom genren på skådespelarfronten, står i centrum som Noodles, en man som återvänder tillbaka till Manhattan för att göra upp med sitt förflutna.

Under en ordentligt lång speltid på nära fyra timmar tas vi med på en omtumlande resa, där berättelsen sträcker sig över flera decennier. Visserligen en filmupplevelse som kräver lite mer av din tid och uppmärksamhet, men på samma gång helt enkelt ett måste.
 
 

Monty Pythons galna värld (1975)

 
En klassiker som kanske är aningen lättare att ta sig an än ovanstående film, men mycket minnesvärd i sin egen genre. Monty Python låter här sin skruvade humor utspela sig några århundraden tidigare än vanligtvis, och tolkar berättelsen om kung Arthur och dennes jakt på den heliga Graalen.

Givetvis skapade gruppen något helt annat än en vanlig riddarhistoria, och gav publiken vad som av många fortfarande anses som en av tidernas bästa komedifilmer, med flera inslag som på något sätt aldrig slutar vara roliga, hur många gångar de än setts om.
 
 

Min granne Totoro (1988)

 
En del dagar behöver man bara en film som bara känns som en lång, trygg kram, och för dessa är ”Min granne Totoro” ett väldigt passande val. Hayao Miyazaki bjuder in oss till sin som alltid lika fascinerande värld, denna gång genom en berättelse om två unga systrar som stöter på en speciell, charmig varelse efter att ha flyttat ut på landet.

Trots några årtionden på nacken är det animerade äventyret ännu lika magiskt att återupptäcka, samtidigt som Totoro och hans vänner kan vara bedårande för tittare i alla åldrar. Njut av alla de vackra, tecknade bilderna, och låt dig omfamnas av den varma atmosfären.
 
 

Woman in a Dressing Gown (1957)

 
För den som är sugen på att gå ännu lite längre bak i arkivet, har Netflix också en del att erbjuda, inte minst när det kommer till socialrealism från 50-talets Storbritannien. I centrum av just detta drama står Amy, en medelålders hemmafru, och den kris hon går igenom när hon får veta att hennes man har en affär med en yngre kvinna.

”Woman in a Dressing Gown” har tagit emot en Golden Globe-statyett, blivit fyrfaldigt prisbelönad på Berlins filmfestival, och har dessutom hyllats av kritiker även på senare dagar. Ett passande filmval för den som inte vill ha en allt för komplicerad film, med en kortare speltid, men som fortfarande engagerar och är välgjord på flera plan.
 
 

Ghostbusters (1984)

 
Det började med en komedi om en grupp vetenskapsmän som gick samman för att utrota övernaturliga ting i New York, och här är vi nästan 30 år senare, med en kultförklarad klassiker, samt en hel franchise som ännu inte förlorat sin popularitet. Ivan Reitmans film har inte bara lett till uppföljare och reboots, utan har också inspirerat tv-spel, serietidningar, otaliga Halloweenkostymer och mycket mer.

I Netflix utbud finner du ett flertal av filmerna om spökjägarna, såväl äldre som lite nyare. Just i originalet finns dock en charm som kan vara svår att slå, och filmen kan ännu beskrivas som ett stycke utmärkt underhållning.
 
 

Scarface (1983)

 
Ytterligare en ikonisk titel inte minst när det kommer till gangsterfilmer, där det är utmanande att komma med några nya ord som inte redan har sagts. ”Scarface” tillhör inte riktigt listan över klassiker som var en omedelbar succé, men har allteftersom kommit att betraktas som oförglömlig i sin genre.

Med ett manus från Oliver Stone gör Brian de Palma sin egna 80-talstolkning av romanen med samma namn, utgiven för snart ett helt sekel sedan. Al Pacino gör en av sin karriärs mest minnesvärda insatser i rollen som den hänsynslöse Tony Montana, och får bland annat sällskap av Michelle Pfeiffer i sin genombrottsroll.
 
 

Mannen med oxpiskan (1973)

 
Så klart ska även en western-klassiker få ta upp lite utrymme listan. I denna har Clint Eastwood låtit sig influeras av regissörer som Sergio Leone och Don Siegel, samtidigt som han själv gör huvudrollen som en mystisk man som rider in och styr om tillvaron i ett litet vilda västern-samhälle.

Samtidigt som småstaden hotas av utstående skurkar, visar det sig också att den finns en del korruption även på insidan. ”Mannen med oxpiskan” må vara en mörkare westernfilm som kanske inte är särskilt uppiggande, men har i många ögon kommit att betraktas som en av Eastwoods bästa.
 
 

Grease (1978)

 
Även om du är någon som normalt sett försöker undvika musikaler, finns en stor chans att du redan har sett ”Grease” vid minst ett tillfälle under ditt liv. Historien om Danny och Sandy, som finner kärleken i varandra under en musikfylld sommar på 50-talet, är det få som inte är bekanta med, även bland de som föddes långt efter filmens premiär.
 
I flera decennier höll filmen rekordet som den mest inkomstbringande musikalen i USA genom tiderna, och under tiden som passerat har John Travolta och Olivia Newton-John fortsatt att charma nya generationer, något de lär göra även många år framöver.
 
 

Väninnorna (1960)

 
Denna tidiga film från franska nya vågen-filmskaparen Claude Chabrol tar oss tillbaka till Paris vid 60-talets början, där vi får lära känna fyra unga kvinnor. På dagarna arbetar de tillsammans i en butik, och under övrig tid är de var och en på jakt efter romans och mening i tillvaron.
 
”Väninnorna”, vars originaltitel är ”Les bonnes femmes” var ingen omedelbar publikframgång direkt efter sin franska premiär, men har med tiden kommit att bli ett hyllat verk. Även 60 år senare är den fortfarande såväl underhållande som stark, med sin blandning av melodrama, humor och tragedi, samt skildring av situationer som kan vara igenkännbara än idag.
 
Vilken är din favoritklassiker på Netflix? Kommentera gärna här nedanför!
| 18 juli 2022 15:00 |