Film

Skribent

Alexander Kardelo

9 februari 2017 | 18:00

11 otippade filmer som vunnit Oscars

Ingen har väl glömt Oscarsvinnande klassiker som "Speed" och "The Wolfman"?
Vad får du för tankar när någon säger ”Oscarsbelönad film”? Tre timmar långa kostymdramer, känslosamma sanna historier om handikappade genier, eller kanske episka svärd-och-sandalstrider i ökensanden. 

Men då och då dyker de upp, filmerna som inte alls passar in i finrummet men som lyckas knipa åt sig både en och två guldgubbar. 

Oscarshistorien är full av oväntade segrare, här är några av dem!

Flugan (1986)


David Cronenbergs body-horror-klassiker följer en forskares (spelad av Jeff Goldblum) morbida förvandling till en fluga. Knappast en stor Oscarsfavorit men den vann iallafall för Bästa makeup (Chris Walas och Stephan Dupuis) , mot bland annat Ridley Scotts "Legend".Batman (1989)


När Tim Burton gör film kan man alltid räkna med storslagna, gotiska miljöer. Hans mörka vision för Gotham City gav "Batman" en Oscar för Bästa scenografi (Anton Furst och Peter Young). Kuriosa: det blev endast en nominering för "Batman", två för "Batman - Återkomsten" och hela tre (?!) för Joel Schumachers "Batman Forever". Därefter fick "Batman & Robin" nöja sig med 11 Razzie-nomineringar och balansen var återställd.Mrs. Doubtfire (1993)


Klassisk 90-talskomedi där Robin Williams klär ut sig till äldre nanny för att få spendera mer tid med sina barn. Du gissade rätt: lösnäsan gav filmen en Oscar för Bästa makeup. Det är ju inte så att "Schindler's List" behövde några fler priser.Speed (1994)


Keanu Reeves kan ännu inte kalla sig för en Oscarsbelönad filmstjärna (det kommer...), men med jämna mellanrum hamnar han i en film som plockar hem statyetter. 1993 knep "Dracula" tre Oscars, två år senare plockade buss-thrillern "Speed" upp två statyetter: för filmens ljud respektive ljudeffekter. Mitt framför näsan på "Forrest Gump"!Den galne professorn (1996)


Återigen växlar en komisk favorit mellan klänningar och peruker i ett rasande tempo, och likt "Mrs. Doubtfire" tilldelades komedin "Den galne professorn" en Oscar för Bästa smink. Rick Baker och David LeRoy Anderson förvandlade Eddie Murphy till totalt sju olika karaktärer.Independence Day (1996)


Samma år satt Roland Emmerich i publiken och höll tummarna för sin UFO-blockbuster. "Independence Day" plockade hem en Oscar för Bästa specialeffekter. Välförtjänt - särskilt som konkurrensen bestod av "Dragonheart" och "Twister".Men in Black (1997)


Will Smith gick på den tiden från den ena rappa actionkomedi-rollen till den andra. "Men in Black" fick tre nomineringar i tekniska klasser, och vann för Bästa makeup (Rick Baker och David LeRoy Anderson) för alla fantasifulla aliens.Pearl Harbor (2001)


Fnys gärna åt Michael Bays högljudda mastodont-filmer, men det är inte alls ovanligt att de belönas med en Oscarsnominering - eller fyra. Krigsdramat "Pearl Harbor" är dock den första och enda Bay-rullen att vinna en Oscar, och det blev för Bästa ljud (Christopher Boyes och George Watters II).Guldkompassen (2007)


Äventyrsfilmen med Nicole Kidman och Daniel Craig föll snabbt i glömska hos fantasy-fans. Andra väntar förgäves på en uppföljare än idag. Men visst är den värd att återse, om inte annat så för Oscarsvinnande visuella effekter. Första "Transformers" och tredje "Pirates of the Caribbean" var också nominerade.Star Trek (2009)


Fyrfaldigt Oscarsnominerade "Star Trek"-rebooten slogs om de sedvanliga ljud- och effektpriserna, men fick nöja sig med en Oscar för Bästa makeup. Kanske tack vare snyggingen nedan?The Wolfman (2010)


Och som sagt, när en skräckis dyker upp i Oscarssammanhang så är det knappast för välspelade huvudroller eller Bästa manus. "The Wolfman", denna ganska ruggiga (inte på ett bra sätt) monsterfilm med Benicio del Toro och Anthony Hopkins, gav sminkgurun Rick Baker hans 7:e Oscarsstayett.Ganska retsamt - med tanke på att flerfaldigt nominerade filmklassiker som "Taxi Driver", "Nyckeln till frihet" eller "Vertigo" aldrig fick några Oscars, eller hur?

Förvånad av någon av titlarna på listan? Vilka andra oväntade Oscarsvinster minns ni? Kommentera gärna.
| 9 februari 2017 18:00 |