Skribent

MovieZine.se

8 januari 2013 | 16:01

11 heta tips inför Göteborg Film Festival

#GIFF13 - Häng med på äventyr på Stilla havet, vilda amerikanska skolfester eller till 1600-talets Holland, utan att behöva lämna Göteborg.

Det drar ihop sig till filmfest på västkusten! I väntan på elva dagar fyllda av galapremiärer, seminarier och filmupplevelser från världens alla hörn har vi på MovieZine lusläst programmet och kan presentera lika många heta tips:

Kon-Tiki

Årets invigningsfilm är en av Norges genom tiderna största, dyraste och mest publiklockande filmer, ett fullskaligt äventyr med Gustaf Skarsgård i en liten roll. Nytt för festivalen 2013 är att premiärvisningen sker samtidigt på fyra biografer - alltså kan du njuta av Göteborg Film Festival om du så sitter i Borås eller Skövde! Som bonus visas Thor Heyerdahls dokumentär om samma expedition, inspelad 1950, på årets festival. Om du skulle få mersmak. 

Jakten

Från storslagen till svårslagen - danskarna kan det här med riktigt hjärtgripande dramatik. Vi såg "Jakten" redan i Cannes förra året, där inte ett öga var torrt. Äntligen kommer det starka dramat med en lysande Mads Mikkelsen upp på svenska biodukar. Missa inte!

No

Chilensk film är på uppgång, och står därför i fokus på årets upplaga av GIFF. En av de mest omtalade är "No", landets Oscarsbidrag, där Gael Garcia Bernal spelar reklammannen som får i uppdrag att skapa en antikampanj mot Pinochet.

Hitchcock

Äntligen får vi krypa under skinnet på den store mästaren Alfred Hitchcock och få en inblick i hur inspelningen av "Psycho" kan ha gått till. Som Hitchcock ser vi Anthony Hopkins och hans fru spelas av Helen Mirren.

Keep the Lights On

I jakten på nästa "Weekend" har vi i HBTQ-sektionen fastnat för "Keep the Lights On". En kärlekshistoria i New York år 1997, där ett engångsligg utvecklas till något mer otippat. En trollbindande, smärtsamt ärlig och fenomenalt orädd film, lovar programmet.

Goltzius and the Pelican Company

Holländarna har haft några konstnärer genom åren och här får vi följa 1600-talskonstnären Hendrick Goltzius. Han beger sig till markisen av Alsace för att be om pengar till en tryckpress, så att han kan slutföra sin dröm att publicera illustrerade berättelser ur Bibeln. Men allt slutar med att det går åt det pornografiska hållet istället.

A Liar's AutobiographyThe Untrue Story of Monty Python's Graham Chapman

Den osanna historien om Monty Pythons Graham Chapman och den vill vi sannerligen få reda på. 23 år efter hans död har man hittat bandinspelningar där vi får höra och veta allt vi inte ens visste att vi ville veta om Chapman. Starka varningar utfärdas för bisarr och vildsint humor från Monty Python-gänget.

Mad Buddies

Tankarna far lätt till den franska succékomedin "En oväntad vänskap", men här är det en svart och en vit polis som råkar i luven på varandra och förstör ett societetsbröllop. Som bestraffning får de göra en försoningsvandring genom landet Sydafrika.

Berberian Sound Studio

Alla som älskar B-filmer måste se denna svarta thrillerkomedi. Toby Jones spelar den unge och blyge ljudteknikerna Gilderoy som har fått jobbet att göra ljudmixen till dåtidens skräckfilmsmästare Santini och kaoset är snart ett faktum. 

Spring Breakers

Vad vore en filmfestival utan några riktigt märkliga filmupplevelser? James Franco, Vanessa Hudgens och Selena Gomez har huvudrollerna i en komedi som Viktor Jerner beskrivit som "en enda lång fest som under 90 minuters tid bara flippar mer och mer". Det missar vi inte.

Final Cut - Ladies and Gentlemen

Den som inte har fått nog av film under dessa späckade veckor - eller kanske råkat missa precis allt - får här en slags "best of" från hela filmhistoriens 115 år. Ungraren Gyorgy Palfi har fått med sig stjärnor som Brigitte Bardot, Greta Garbo och Marilyn Monroe i ett ambitiöst jättemontage - 1500 klipp från 450 filmer som berättar en enda stor kärlekshistoria. 

Göteborg Film Festival startar den 25 januari. Programmet hittar du här »

| 8 januari 2013 16:01 |