No 2012

Drama
Chile
118 MIN
Spanska
No poster

Synopsis

Chile, 1988. För att blidka omvärlden har den sittande diktatorn Pinochet utlovat ett folkval. Ska han sitta i åtta år till - ja eller nej? Några oppositionella på en reklambyrå bestämmer sig för att göra det omöjliga - att försöka slå en motståndare som själv skrivit reglerna och kontrollerar allt. Genom en modern, ungdomlig reklamkampanj ska de få bort Pinochet från makten. 15 tv-minuter varje dag i en månad är allt de har - och vågar de egentligen lyckas?
Ditt betyg
3.4 av 39 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
No
Biopremiär
19 april 2013
DVD-premiär
26 juni 2013
Språk
Spanska
Land
Chile
Distributör
Atlantic Film
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

4 februari 2013 | 13:01

Fängslande och fascinerande

#GIFF13 - Pinochets Chile. Det var väl här någonstans det började ta slut, en del av historien jag var helt omedveten om. Svarta luckor är sällan kul men som tur är ger "No" mig en alldeles utmärkt lektion.

Jag vet inte om paralleller till "Mad Men" är helt korrekt men det är kul att se hur en chilensk version från slutet av åttiotalet kunde se ut, när reklambyrån ska kämpa för att med sin kampanj förhoppningsvis få Pinochet att avgå. Och jag kan tro att precis så här såg det ut, estetiken känns väldigt mycket av sitt årtionde, presenteras i en medvetet låg kvalitet, varvas med äkta klipp från händelserna ifråga. Effektivt.

Gael García Bernal, från grymma rullar som "Älskade hundar" och "Dagbok från en motorcykel", är väntat skitbra i huvudrollen, som den drivne reklammannen René. Mestadels tillbakahållen men med en ständig ilska bubblande under ytan.

En stark ensemble i kombination med det passande fotot är viktiga beståndsdelar för bygget av en fängslande och fascinerande film. Det tar "No" hem med bravur.

Och nu vill jag lära mig mer om Chile.

| 4 februari 2013 13:01 |