Goltzius and the Pelican Company (2014)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Holländska 1600-talskonstnären Hendrick Goltzius anländer till markisen av Alsace för att be om pengar till en tryckpress, så att han kan publicera en serie med illustrerade berättelser ur Bibeln. I utbyte för tryckpressen får markisen sex kvällars underhållning, där Goltzius och hans följeslagare iscensätter pornografiska tablåer hämtade från Gamla Testamentet, fulla av otrohet, incest och nekrofili.
Visa hela synopsis
Betyg
Läs recension
Användarbetyg saknas
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: GOLTZIUS AND THE PELICAN COMPANY

Konstnärsskildring som liknar inget annat
#GIFF13 - Älskade Peter Greenaway. Med filmer som "Pillow Book" fann han vägen till mitt hjärta och sviker mig inte så nu heller. "Goltzius and the Pelican Company är ett, lätt uttryckt, intressant verk.

Hendrick Goltzius var en tryckare och en konstnär, och hans liv är föremålet för andra filmen i en tänkt trilogi om nederländska mästare, med fokus på en period där han genom att erotiskt iscensätta moraliska historier ur bibeln försöker få pengar till en tryckpress.

Och erotiskt blir det, mycket naket och sex, utan att för den sakens skulle kännas överdrivet explicit eller onödigt snuskigt. Att Greenaway har gjort snusket ett med miljön, med karaktär, med tidsandan (sent 1500-tal), det hjälper förstås mycket. Det här presenteras dessutom i en ytterst underlig (om än oerhört logisk) förpackning, med en livfull scenografi, fantasifullt fotografi, en teatralisk berättarteknik och underbar, nästan magisk, dialog (full av fula ord).

Att den samtidigt kommenterar alltid aktuella ämnen som yttrandefrihet och censur, ja, det är på intet sätt till filmens, till Greenaways, nackdel.

"Goltzius and the Pelican Company" liknar, vågar jag påstå, ingenting annat. Inte heller lär den falla alla människor i smaken men det är onekligen min typ av speciella rulle.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!

Veckans populära filmer

Visa fler