Goltzius and the Pelican Company 2014

Biografi Historisk
Storbritannien
Engelska
Franska
Holländska
Goltzius and the Pelican Company poster

Synopsis

Holländska 1600-talskonstnären Hendrick Goltzius anländer till markisen av Alsace för att be om pengar till en tryckpress, så att han kan publicera en serie med illustrerade berättelser ur Bibeln. I utbyte för tryckpressen får markisen sex kvällars underhållning, där Goltzius och hans följeslagare iscensätter pornografiska tablåer hämtade från Gamla Testamentet, fulla av otrohet, incest och nekrofili.
Ditt betyg
3.0 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Goltzius and the Pelican Company
Språk
Engelska, Franska, Holländska
Land
Storbritannien

Recensent

Fredrik Adolvsson

2 februari 2013 | 18:01

Konstnärsskildring som liknar inget annat

#GIFF13 - Älskade Peter Greenaway. Med filmer som "Pillow Book" fann han vägen till mitt hjärta och sviker mig inte så nu heller. "Goltzius and the Pelican Company är ett, lätt uttryckt, intressant verk.

Hendrick Goltzius var en tryckare och en konstnär, och hans liv är föremålet för andra filmen i en tänkt trilogi om nederländska mästare, med fokus på en period där han genom att erotiskt iscensätta moraliska historier ur bibeln försöker få pengar till en tryckpress.

Och erotiskt blir det, mycket naket och sex, utan att för den sakens skulle kännas överdrivet explicit eller onödigt snuskigt. Att Greenaway har gjort snusket ett med miljön, med karaktär, med tidsandan (sent 1500-tal), det hjälper förstås mycket. Det här presenteras dessutom i en ytterst underlig (om än oerhört logisk) förpackning, med en livfull scenografi, fantasifullt fotografi, en teatralisk berättarteknik och underbar, nästan magisk, dialog (full av fula ord).

Att den samtidigt kommenterar alltid aktuella ämnen som yttrandefrihet och censur, ja, det är på intet sätt till filmens, till Greenaways, nackdel.

"Goltzius and the Pelican Company" liknar, vågar jag påstå, ingenting annat. Inte heller lär den falla alla människor i smaken men det är onekligen min typ av speciella rulle.

| 2 februari 2013 18:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Goltzius and the Pelican Company
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu