Film

Skribent

Andreas Samuelson

26 augusti 2011 | 20:30

10 värsta bildårarna

Vi listar de 10 värsta/bästa bilförarna/passagerarna på filmduken som har fått oss att låta bilen stå dagen därpå.

Nya, svenska thrillern "Försvunnen" inleds med att hjältinnan Sofia Ledarp förföljs på en enslig skogsväg av en mystisk, svart bil vars ägare visar sig vara en allt annat än vänlig Kjell Bergqvist. Filmen är uppenbart inspirerad av klassiska bilrullar och här listar vi de filmer med de värsta förarna - eller passagerarna - du kan tänka dig...

10. Christine (1983)

Det enda värre än en mordisk bilförare eller -passagerare är väl troligen en mordisk bil. I John Carpenters filmatisering av Stephen Kings roman om en Plymouth från 1958 med demoniska krafter fick mobbade ägaren Keith Gordon (senare regissör för TV-serien "Dexter") hämnd på sina gamla plågoandar.

9. Creepshow 2 (1987)

Inte heller någon höjdarskräckis men tredje delen där otrogna Lois Chiles kör över en liftare och smiter från platsen för att sedan hemsökas i sin bil bjöd på en del kalla kårar.

8. Jeepers Creepers (2001)

Knappast någon helgjuten skräckfilm men den första kvarten, som liksom "Försvunnen" flirtar med gamla biljaktsrullar, hade pondus och intensitet som saknades i de flesta rysare som kom runt samma tid. Att Justin Long har sin första huvudroll gör inte saken värre.

7. Death Race 2000 (1975)

Bisarr men väldigt kult 70-talsfilm som resulterade i en mindre rolig remake. Profiler som David Carradine och en ung Sylvester Stallone spelar bilförare som deltar i en framtida racersport som går ut på att plocka poäng genom att köra över diverse fotgängare.

6. Lift med döden (1981)

Truckföraren den här gången, i form av Stacy Keach, är av den vänligare sorten och får nästan till en flirt med liftande Jamie Lee Curtis innan hon kidnappas av en brutal seriemördare i den här australienska, Hitchcock-inspirerade thrillern av Richard Franklin (som senare faktiskt gjorde "Psycho II").

5. Roadkill (2001)

Bröderna Steve Zahn och Paul Walker börjar jävlas med fel truckförare när de utger sig för att vara en vacker kvinna och flirtar via en komradio med någon som kallar sig "Rusty Nail". När sprattet uppdagas så påbörjas en gruvlig hämnd de sent kommer att glömma...

4. Freeway (1996)

År innan Reese Witherspoon blev söt romcom-drottning så var hon förbannad, våldsam och svärande tonåring i den här Oliver Stone-producerade, moderna varianten på "Rödluvan" där perverterade psykopaten Kiefer Sutherland plockar upp helt fel liftare som tilltänkt offer.

http://www.youtube.com/watch?v=kP79k_z9fxo

3. Death Proof (2006)

Quentin Tarantinos hyllning till "Jakten på nollpunkten" och liknande drivein-filmer var ett pratigt men läckert bidrag till "Grindhouse"-projektet som överskuggades något av Robert Rodriguez "Planet Terror". Kurt Russell är dock klockren som psykotiske Stuntman Mike och sista halvtimmen är en sjuhelvetes biljakt.

2. Liftaren (1986)

Filmen som etablerade liftare som blodtörstiga psykopater. Att han spelas av Rutger Hauer, den sista mannen någon singelförare någonsin bör plocka upp, gör inte saken bättre. Den namnlöse mördarens elaka hånflin håller i sig filmen igenom, t.o.m i finalen där han äntligen får smaka på sin egen medicin.

1. Duellen (1972)

Steven Spielbergs debutfilm, en "Hajen" på motorvägen där stackars affärsmannen Dennis Weaver råkar ut för en mordisk men envis truckförare som börjar förfölja honom på den ensliga raksträckan. Att den mystiske föraren aldrig blir sedd ökar bara stämningen i den här klassiska TV-thrillern.

Bubblare: Final Destination 2, Scream 2, Eden Lake, Dawn of the Dead, Carriers, Mördande legender, Motorsågsmassakern, Fredagen den 13:e, Maximum Overdrive

| 26 augusti 2011 20:30 |