Film

Skribent

Andreas Samuelson

30 juli 2011 | 19:15

10 sämsta seriefilmatiseringarna

Att göra film av serietidningar har man gjort i väldigt många år, men långt ifrån alla försök har blivit bra. Vi listar de 10 sämsta som vi fortfarande försöker att glömma.

"Green Lantern" lämnade mycket och allt att önska, med undantag för några oavsiktliga skratt. Men som unken serietidningsfilm behöver den knappast känna sig ensam. Vi har listat de allra sämsta inom genren.

1. Catwoman (2004)

Patience Phillips/Catwoman (Halle Berry)

Framröstad som 2004 års sämsta filmer och Berry själv dök med god självdistans upp för att motta Razzien för Sämsta skådespelerska. Trailers ändrades efter hård kritik och scener filmades om efter testvisningar med dålig respons. Kanske var det manuset, den nya fåniga dräkten, Sharon Stone som överspelande skurk, Benjamin Bratt som träigt man candy eller det faktum att Michelle Pfieffer gjorde rollen med bravur 12 år tidigare i "Batman - återkomsten".

2. Ghost Rider (2007)

Johnny Blaze/Ghost Rider (Nicolas Cage)

I början av Cages era av dålig film, kom den här kalkonen av regissören Mark Steven Johnson som även gjort en annan film på listan, "Daredevil", och efter denna enbart gjort totalsågade romcom-floppen "When in Rome". Fans av Marvels serie hade stora förväntningar men inga inbefriades. Cage som stuntmotorcyklist med brinnande dödsskalle blev helt enkelt för pajigt.

3. Ingen plockar Howard (1986)

Howard (diverse stuntskådisar i ankdräkt)

Självaste George Lucas producerade det här eländet, baserat på Marvels serietidning. Lucas hade svåra skulder men lade ändå ner en förmögenhet på filmen (inklusive två miljoner dollar på ankkostymen) i förhoppning om succé men när den floppade fick han istället börja sälja tillgångar för att klara sig. Chefen för filmbolaget Universal sade upp sig efter filmen släppts och den ingår bland De 50 värsta filmerna någonsin. Sevärd om möjligt för en ung Tim Robbins.

4. Supergirl (1984)

Linda Lee/Supergirl (Helen Slater)

Både Christopher Reeve och Demi Moore (i huvudrollen) skulle medverkat men hoppade av i sista minuten, och det är lätt att förstå varför. Filmen skulle varit den första i en serie men efter uselt kassaresultat (den drog in 14 miljoner dollar på en budget på 35) slopades planerna och den blev den minst inkomstbringande filmen i "Stålmannen"-serien. Ironiskt nog återvände både Slater och regissören Jeannot Szwarc till Superman-land i TV-serien "Smallville". Birollsinnehavare som Faye Dunaway, Peter O'Toole och Mia Farrow höll sig dock borta.

5. Captain America (1990)

Steve Rogers/Captain America (Matt Salinger)

Det tog 21 år innan man försökte sig på en filmatisering av Marvels populära superhjälte igen efter denna superflopp som knappt gick upp på bio i USA. Arnold Schwarzenegger nobbades huvudrollen p.g.a. accenten men hade kanske kunnat göra filmen större än anonyma Salinger som knappt synts till efter denna. Kritiker sågade och problem med filmbolaget gjorde att den lades på hyllan i två år. Ronny Cox och Ned Beatty spelade tidigare tillsammans i klassikern "Den sista färden" - den här hamnar nog ganska långt ner på deras CV:n.

6. Batman & Robin (1997)

Bruce Wayne/Batman (George Clooney)

Förväntningarna var höga: Joel Schumacher stod återigen bakom kameran, Clooney gjorde debut som den maskerade brottsbekämparen, Batgirl skulle introduceras i form av Alicia Silverstone och Arnold Schwarzenegger och Uma Thurman var skurkarna Mr. Freeze och Poison Ivy. Ändå sket det sig helt. Filmen spelade in sina pengar men negativ respons från både publik och kritiker gjorde att Warners ställde in den femte, planerade Batman-filmen. Utsedd till en av de sämsta uppföljarna. Hittills enda filmrollen för svenska modellen Vendela Kirsebom (som Mrs. Freeze).

7. Steel (1997)

John Henry Irons/Steel (Shaquille O'Neal)

Sportstjärnor på film är sällan en bra idé. Shaq tyckte ändå att det var värt ett andra försök efter superfloppen "Kazaam" och antog D C Comics brottsbekämpare i den här B-filmen som Quincy Jones, tro det eller ej, producerat. Med 80-talsstjärnan Judd Nelson som skurk och Richard "Shaft" Roundtree som snäll morbror.

8. Barb Wire (1996)

Barb Wire (Pamela Anderson)

Filmen skulle bli "Baywatch"-stjärnans stora filmgenombrott och första huvudroll men filmen, en postapokalyptisk remake av "Casablanca" (!), bytte regissör mitt i, fylldes av våld och naket efter påtryckningar från producenter, och gick så dåligt att den planerade uppföljaren ställdes in, något Pam (och alla andra för den delen) inte har några problem med.

9. Daredevil (2003)

Matt Murdock/Daredevil (Ben Affleck)

Birollsensemblen var förstklassig, med Colin Farrell och Michael Clarke Duncan som skurkar. Men träbocken Affleck (under sitt kalkonår med "Paycheck" och "Gigli") och blivande frugan Jennifer Garner (som Elektra, senare belönad med en egen film) förmådde inte att kunna blåsa mycket liv i Stan Lees stackars seriefigur. De löjliga trikåerna (komplett med små djävulshorn) gjorde även sitt.

10. The Punisher (1989, 2004, 2008)

Frank Castle (Dolph Lundgren/Thomas Jane/Ray Stevenson)

Tre misslyckade försök både få Marvel att inse att ge upp denna hämndlystna actionhjälte. Blågula blondinen och numera schlagerprofilen Dolph skippade "Captain America" (visserligen ett smart val) och färgade håret för den sågade B-filmen. 15 år senare fick man idén att försöka återuppliva figuren i en lika uppskattad film med John Travolta. Senaste försöket, med undertiteln "War Zone" gjorde ingen gladare och hamnade direkt på DVD här hemma.

Vilken saknar du på listan?

| 30 juli 2011 19:15 |