The Punisher 2004

Drama Thriller
USA
124 MIN
Engelska
The Punisher poster

Synopsis

När FBI-agenten Frank Castles familj mördas byter han identitet och blir The Punisher - som är både domare, jury och bödel i ett. Bygger på seriefiguren från Marvel Comics. 
Ditt betyg
2.4 av 437 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Punisher
Biopremiär
30 juni 2004
DVD-premiär
5 januari 2005
Språk
Engelska
Land
USA
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Mikael Gabrielsson

1 januari 2008 | 00:00

Amatörmässig serietidningsaction

"The Punisher" handlar om skicklige FBI-agenten Frank Castle (Thomas Jane) som tänker lämna det hektiska livet som undercover-agent och istället byta det mot ett skrivsbordsjobb och mer tid tillsammans med sin familj. Hans nya liv slås dock i spillror då hans familj avrättas till påföljd av hans senaste uppdrag. Nu finns inget annat än hämnd i hans tankar. De ansvariga för hans familjs död ska bestraffas...

"The Punisher" är ännu en i raden av actionfilmer baserad på en serietidning...är det någon mer än jag som börjat bli trött nu? Spider-Man, X-Men, Daredevil, Hulk... Ja, listan kan göras lång. Snart knackar "Spider-Man 2" på dörren och då ser jag inte någon som helst anledning att se denna film, som är den blekaste på länge i genren även om den har sina egenheter. Att göra en hämndhistoria är ett konststycke, det visade Quentin Tarantino oss nyligen med "Kill Bill". Till skillnad från Uma Thurmans berörande hämndturné i "Kill Bill" saknar denna film djup nog för att beröra. Faktum är att det är mer djup i ett handfat än vad det är i detta manus. Kan erkänna att jag inte trodde på den här filmen från början men hoppades någonstans på att jag skulle bli förvånad.

Fast det står ju John Travolta på rollistan och det kan man ju ta som en varningsskylt numera. Travolta är en utmärkt skådis men dom senaste åren har han radat upp med usla filmer. Denna gång spelar han skurk som är hans ess i leken många gånger, men är märkligt tam i jämförelse med sina tidigare badguy roller, i bl.a. "Face/Off" som fortfarande ligger färsk i minnet tack vare hans då lysande insats. Thomas Jane är lika tråkig att se i bild. Han har gosat med hajar i "Deep Blue Sea", flirtat med Cameron Diaz i "Snygg, Sexig & Singel" och haft en biroll i Oscarbelönade "Magnolia" - ingen av dom filmerna har gjort honom till stjärna och "The Punisher" kommer inte att göra det heller. Jane är ingen usel skådis men inte tillräckligt stark för att kunna bära upp en hel film på axlarna. Lyckligtvis har denna film inte spelat in några större summor än så vi är nog beskonade från en uppföljare...men man vet ju aldrig. Historien om The Punisher har faktiskt filmatiserats en gång tidigare, då med Dolph Lundgren i huvudrollen. Har inte sett filmen men hur lovande låter det på en skala på 1-10. Har aldrig läst serien heller men är den lika trist som denna film har jag inte missat något.

Att det är manusförfattaren Jonathan Hensleighs (Jumanji, Helgonet, Die Hard 3) regidebut märks, samt att han är amatör för det lyser tydligt igenom många gånger under filmen. Det är meningen att detta ska va en storfilm men många gånger kändes det som man såg ett lågbudgetprojekt. Det är filmat i smutsiga miljöer, det smäller inte mycket i actionscenerna - så var tog då budgeten på närmare 300 miljoner vägen?

Får dock tillägga att miljöerna oftast är bra valda...dock kunde ju en idiot förstår att en film med mörkt tema som denna inte hade passat i en rosa barbievärld eller på en solig semesterö. Det filmas i mörka hamnområden och The Punishers risiga lägenhet där han har f.d supermodellen Rebecca Romijn-Stamos som granne, som fått grisa ner sig så hon ska bli tagen på allvar som skådespelerska. Kanske borde hon tacka ja till roller som supermodell i fortsättningen, för med roller som den här kommer hon ingenstans även om hon ses som ond smurf i "X-Men" emellanåt. Filmen hade inte ens hållit måttet om den kommit för fem-tio år sedan. Om en actionfilm nu för tiden inte håller måttet vad gäller manus och skådespel så brukar man ändå kunna hitta ett visst underhållningsvärde i actionscenerna, men så är inte fallet denna gång. Det är en sällsynt trist film. Jag tittade på klockan mycket, gäspade en hel del och undrade hur länge eländet egentligen skulle fortsätta....efter 120 minuter rullar sluttexten in...och då känner jag mig lika torterad som skurkarna The Punisher avverkat under filmen.

Ska du trots detta tvunget se denna film på bio så glöm inte att nypa dig själv i armen emellanåt, så du inte somnar. Mitt råd är att vänta till den kommer på dvd i så fall, för man sover skönare hemma i TV-soffan.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Riktigt bra film som jag åter såg nu 16-17 år senare. Hade inte ens tänkt på att det är Marvel men gillar verkligen det barnförbjudna våldet, mörkret och att det är en genre jag gillar - hämnd. Så mycket bättre än alla de färgglada Disneyosande filmer Marvel släppt på senare år. Tummen upp! Roligt att recensenten var trött på serietidningsfilmer redan 2008 haha. 3+/5 (7/10)
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu