Punisher: The War Zone (2008)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Frank Castle får i "The Punisher: War Zone" möta sin fiende Jigsaw, en mäktig maffiaboss. FBI står handfallna och Castle får själv ta upp kampen mot Jigsaw och den grupp han har till sin hjälp; "Punisher task force"
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: PUNISHER: THE WAR ZONE

Bedrövlig B-filmsbestraffning
Efter att publiken ratat de två tidigare försöken till att skapa en lukrativ filmfranchise av Marvels skjutglade rättskipare The Punisher så tyckte man väl att chansen för att någon skulle plocka upp resterna efter Dolph Lundgren (-89) och Thomas Jane (-04) var rätt så liten. Dessvärre inte tillräckligt liten för att tyskan Lexi Alexander kunde låta bli. Resultatet är lika blodigt som på 80-talet och inte helt överraskande – lika B.

Frank Castle (Ray Stevenson) aka. "The Punisher" är en fd. FBI-agent som likt Jodie Foster i "The Brave One" bestämt sig för att rensa New Yorks gator från slödder efter att gangsters haft ihjäl hans familj. Upplägget är enkelt, ungefär 1 procent av filmens speltid spenderas på bakgrundshistoria, dvs samma mängd tid som det tar för Stevenson att yttra alla sina repliker i filmen. Resten är, redan från start ren hylsaction där storyn är sekundär. Det kanske är måndag i Punishers New York, han vaknar i sin tunnelbanetunnelslya, går till jobbet i svart stridsmundering och crashar en italiensk gangstermiddag för att hänga sig knäveck i en kristallkrona och låta varenda middagsgäst äta bly. Njurar slits ut, någon får huvudet uppsprängt och en annan ett stolsben genom ögat.

Värst är det kanske för ärkeskurken "Jigsaw" (Dominic West) hamnar i en glaskross och kommer upp med en tvättäkta Leatherface-nuna. vilket givetvis gör honom ännu mer sugen på att bestraffa "Bestraffaren". Man kan inte annat än att sugas in i tv-spelsapati och låta våldskarusellen söva ens hjärnceller med ambitiöst blodstänk. Det funkar hyfsat ända tills Castle råkar ha ihjäl en FBI-agent som jobbar undercover, och likt Castle själv hade en familj, han försöker då gottgöra genom att pyssla om den lilla dottern och utveckla en liten romans med agentens änka som verkar helt med på noterna. Ska man skratta eller gråta?

Ray Stevenson, mest känd för rollen som Titus Pullo i HBO serien "Rome", spelar den tungt beväpnade Frank Castle utan att någonsin röra på smilbanden eller bjuda på lättande punchlines, vilket gör att både skurkbossen "Jigsaw" (En Dominic West som fumlar med sin skrattretande italienska brytning och säkert längtar tillbaka till "The Wire") och hans Parkour-studsande irländska rastafariunderhuggare skulle kännas mindre hotfulla att möta i en mörk gränd, vilket i och för sig säger mest om hur lamt Castles motstånd är.

Trots att Lexi Alexanders förra film, "Green Street Hooligans" på ett väldigt ytligt sätt romantiserade kring Londons firmaslagsmål, så  gav den Eliah Wood och publiken en ny känsla av brödraskap och lyckades framför allt förmedlade adrenalinet i ett riktigt knytnävsslagsmål, något som Alexander torde vara expert på då hon är en fd. världsmästare i både karate och kickboxing. Med "The Punisher" förmedlar hon - exploderande huvuden till trots, lika mycket adrenalin som en cricketmatch och slutresultatet känns mest som att sitta bredvid när någon annan spelar GTA. Årets Punisher-reboot är ett praktexempel på att Marvels aktade sigill inte alltid är någon kvalitetsstämpel i filmhyllan.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
lindersson
Usch så dålig! Dominic West är pinsam, precis som i stort sett samtliga repliker i filmen. 1/5.
11015
Uttjatad story, en man vars familj blir dödad och han går på någon sjuk hämnd-rampage. Dåligt skådespeleri och b-one-liners.
97gboscar
Onödigt underhålande! 3/5
Visa fler (7)

Relaterade filmer