Film

Skribent

Jenny Ahonen

12 juni 2016 | 12:00

10 lärdomar från filmhistoriens sämsta chefer

Miranda Priestly och Gordon Gekko har lärt oss allt om hur man inte ska bete sig på arbetsplatsen.
I den kommande Melissa McCarthy-komedin "The Boss" spelar hon en toppchef som hamnar i finkan efter att ha blivit påkommen med fulaffärer.

Filmhistorien är full av usla chefer. Trots att de är en pina för sina underordnade, har de inte sällan en varit en källa till skratt och underhållning för oss. Och bättre än så: en källa till visdom. Filmens skitchefer har ju lärt oss allt om hur man INTE är en god ledare. 

Här är 10 lärdomar från 10 kassa filmchefer.

1. Överbelasta inte dina anställda




Spelas av: Meryl Streep
I filmen: "Djävulen bär Prada" (2006)

Miranda är en krävande chef. Regelbundet skickar hon ut sin assistent Andy på närmast omöjliga uppdrag och ärenden. Vid ett tillfälle ber hon Andy att boka en flygbiljett till henne, samtidigt som en orkan sveper in över flygplatsen. Vid ett annat kräver hon att assistenten ska förse hennes döttrar med två exemplar av den nya, outgivna, Harry Potter-boken. 

2. Var inte girig




Spelas av: Michael Douglas
I filmen: "Wall Street" (1987)

Gordon är en klassisk narcissist som inte finner intresse i att göra någonting som inte gynnar honom själv. I sin hunger efter rikedom är Wall Street-karriaristen omättlig och i sin ständiga jakt på mer pengar är han hänsynslös. Han ser en prislapp på allt, och lär sin sin adept Bud att göra det­­samma.

3. Lägg ner machoattityden




Spelas av: Alec Baldwin
I filmen: "Glengarry Glen Ross" (1992)

Machochefen Blake använder rädsla som ett verktyg för att motivera sina anställda. Med vassa och vulgära kommentarer ifrågasätter han deras kompetens och karaktär. När tittarna möter honom för första gången håller han på att utlysa en tävling bland sina underordnade. Vinnaren får en Cadillac, tvåan får en nytt knivset och trean får sparken. 

4. Var inte en sexist




Spelas av: Dabney Coleman
I filmen: "9 till 5" (1980)

Sliskige och självupptagne Franklin har gjort det till en vana att utnyttja och behandla sina anställda illa och gör Judys arbete som sekreterare till ett helvete. Tillsammans med sina kvinnliga kollegor bestämmer hon sig för att konfrontera Franklins sexistiska och manipulativa sätt, men det ska visa sig svårt att segra över kontorets mest fruktade man.

5. Sextrakassera inte


Large a0727d4cf0801f557aac22010b43ecc0 aniston

Spelas av: Jennifer Aniston
I filmen: "Horrible Bosses" (2011)

Julia må vara en riktigt het tandläkare, men det betyder ändå inte att hennes underordnade, tandhyienisten Dale, vill ha sex med henne. När han tackar nej till hennes många fräcka och oanständiga inbjudningar utpressar hon honom med en rad avklädda fotografier som hon har tagit medan han var medvetslös.

6. Sno inte dina anställdas idéer




Spelas av: Sigourney Weaver
I filmen: "Working Girl" (1988)

Sekreteraren Tess tycker till en början om sin nya chef Katherine. Tills hon inser att hon bara har försökt komma henne nära för att kunna sno hennes smarta idéer, och presentera dem som sina egna. När Katherine bryter sitt ben passar Tess på att hämnas på sin manipulativa chef - med råge. 

7. Sabotera inte verksamheten




Spelas av: Margaret Whitton
I filmen: "Värsta gänget" (1989)

När Rachel blir den nya ägaren till baseballaget Cleveland indians sätter hon medvetet ihop ett så dåligt lag som möjligt, med förhoppningen att det ska förlora så att Rachel kan flytta det till soliga Miami, där hon hellre vill bo. Hon skyr inga medel för att beröva sina spelare på styrka och moral. 

8. Tryck inte ner dina underordnade




Spelas av: Kevin Spacey
I filmen: "Swimming with Sharks" (1994)

Buddy är ett svin, och han skäms inte för det. Varför bemöda sig med att bädda in sina förolämpningar i sarkasm eller försöka lägga fram dem som diskreta pikar? Buddy är mer rättfram. Han spänner blicken i sin underordnade, Guy, när han långsamt framför sitt meddelande: "Du. Har. Ingen. Hjärna."

9. Hindra inte dina anställdas fritid




Spelas av: Gary Cole
I filmen: "Office Space" (1999)

Jo, det finns något värre än att jobba under en dålig chef: Att jobba helg under en dålig chef. Och det är precis vad Bill ber Peter att göra när han stannar till vid Peters arbetsbås klockan 16.59 på fredagseftermiddagen. "Åh, jag glömde nästan: Du kommer behöva komma in på söndag också, 'kej?"

10. Var inte ondskan personifierad




Spelas av: Al Pacino
I filmen: "Djävulens advokat" (1997)

När den unga och skickliga advokaten Kevin erbjuds ett jobb på en toppadvokatfirma under toppadvokaten John verkar det vara ett riktigt toppanbud. Synd bara att den där chefen - bokstavligt talat - är Satan i en människokropp. Vad gäller usla chefer är det svårt att toppa den.

Läs också: 8 saker från filmer du drömt om att göra på riktigt


Vilka är de värsta filmcheferna ni minns? Kommentera nedan.
| 12 juni 2016 12:00 |