Film

Skribent

Andreas Samuelson

9 juni 2015 | 18:00

8 saker från filmer du drömt om att göra på riktigt

Inte alltför sällan ser vi våra filmhjältar utföra dåd vi själva hade modet till. Här är åtta filmscener vi gärna hade förverkligat.
Filmen är ju om något drömmarnas värld, där allt kan hända. Hjältar överlever allt, skurkar straffas i slutändan, kärleken övervinner allt. Vi får chansen att glömma våra i-landsproblem under två timmar och uppleva äventyr som inte alltid har mycket med verkliga livet att göra.

Sen finns det de filmberättelser som är enklare att relatera till. Om nutidsmänniskor som slavar på kontor, genomlider äktenskap och tafatt försöker få livet att gå ihop. När de gör uppror och slår tillbaka är då vi kan känna oss inspirerade. Här är åtta filmscener vi gärna skulle agerat ut i verkligheten.

Trasha en möhippa (släktmiddag, bröllopsfest, barnkalas, etc.) – ”Bridesmaids”Du sitter där, uppklädd till tårna och uttråkad till döds. Övriga gäster ler tillgjort och kallpratar om vädret. Men du är där för någon du bryr dig om, har ansträngt dig lite extra. Så kommer någon inställsam idiot och stjäl hela showen. Att få ta ut sina aggressioner på inredningen och vända upp och ner på spektaklet är en dröm alla som någonsin överlevt evighetslånga bordstal haft.

Ragga i bokhandel – “The 40 Year Old Virgin”Okej, ragga på allmän plats är kanske inget märkvärdigt i sig. Men att göra det som Steve Carells tafatta oskuld – mest för att se om det funkar – höjer oddsen desto mer. Att lyckas vara en virrig kuf och samtidigt uppfattas som mystisk och sexig är en Gudagåva likt ingen annan.

Massakrera kontorets fax (dator, kopiator, scanner) – ”Office Space”Ibland är det fascinerande hur en simpel, elektronisk produkt kan orsaka så mycket frustration, ilska och vrede. Speciellt i jobbsammanhang. När en utskrift blir ett misslyckat heldagsuppdrag så ligger inte numret till närmsta terapeut långt borta. Eller så gör man som herrarna i denna kultrulle och utrustar sig med baseballträn…

Spontanfest på bensinmack – ”Reality Bites”Varför så stel stämning? Det där kassaljudet är ju bara irriterande och alla tuggummipåsar och läskflaskor deprimerande. Varför inte liva upp stämningen med att dra upp vinylradion på högsta volym och skaka sina lurviga, mitt i butiken?

Råna ett hamburgarhak – ”Falling Down”Vi har alla haft dem – de där djävulskt falskleende kassabiträdena som rör sig i snigelfart och vägrar servera något annat än medioker skitmat. Tänk om man som Michael Douglas fått med sig ett automatvapen och med lite bestämd ton såg till att man fick vad man var sugen på, oavsett tid på dygnet.

Be chefen dra åt helvete – “American Beauty”När Kevin Spacey inte bara bad chefen dra åt helvete och sade upp sig utan även utpressade honom på pengar och fixade en fallskärm som hette duga, så blev han en av filmhistoriens största antihjältar. Applåd.

Spränga skitstövels bil i luften – ”Thelma & Louise”Det behöver inte vara en lastbilschaffis som fällt opassande kommentarer. Det kan vara ett ex, en chef, en kaxig dörrvakt, en otrevlig servicearbetare, en skitstövel på krogen eller någon annan jobbig jävel, med en kärleksfull relation till sin bil. En kall motivering och sen PANG! Skadeglädjen är total.

Matkrig i matsalen – ”Deltagänget”Ibland vill man bara sula en sallad, paj eller något annat härligt kletigt i ansiktet på någon klasskamrat eller kollega. Speciellt de där präktiga typerna som tror att de är bättre än dig. Tre ord – våld med mat!

Vad skulle du vilja lägga till på listan? Kommentera nedan.
| 9 juni 2015 18:00 |