Film

Skribent

Gäst

11 februari 2017 | 20:00

10 gånger Oscarsjuryn fick hjärnsläpp

Kan ni förstå att Alfred Hitchcock aldrig vann en enda Oscar? Eller att filmer som ”Taxi Driver” och ”Nyckeln till frihet” blev helt snuvade på priser?
26 februari är det dags för årets Oscarsgala, den 89:e i ordningen och som vanligt hålls den i Kodak Theatre i Los Angeles. 

Smaken är som baken – delad. Det gäller särskilt Oscarsjuryns nomineringar och vinnare genom åren. Film som hantverk är så klart det mest subjektiva man kan hålla på med. Hur många filmer har vi inte suttit där i filmsoffan och undrat om producenterna rökt gräs och slumpmässigt lottat ut kapital? Personligen håller jag ”Freddy Got Fingered” som en sådan film, och alla Adam Sandler-produktioner även om Adam själv tvingats starta eget produktionsbolag för att ens få möjligheten att göra film.  

Här följer de största skandalerna genom åren där stora regissörer och skådespelare förbisetts de största priserna som finns i filmvärlden. Jo, jag vet. Det är en gala som bara handlar om att klappa varandra på axlarna men det finns ändå något visst över Oscarsgalan.


10. Jack Nicholson för ”The Shining” (Oscarsgalan 1981)


Jack Nicholson tycker vi alla är fantastiskt skrämmande i ”The Shining” år 1980 (inte en enda nominering!) men tydligen var han inte tillräckligt bra för juryn det året som istället lyfte fram Jack Lemmon för ”Vi älskar dig, skitstövel”. Nu hade kanske Jack ändå inte haft någon chans mot vinnaren, Robert DeNiro (”Tjuren från Bronx”), men en nominering borde han haft.9. Alfred Hitchcock, för vad som helst


Alfred Hitchcock nådde aldrig framgångar hos Oscarsjuryn så som han gjorde bland filmälskare världen över. Med fantastiska filmer som ”Fönstret åt gården”, ”Psycho”, ”Studie i brott” och ”I sista minuten” fick han endast en Oscar och det var för Bästa film, ”Rebecca” år 1940.8. Martin Scorsese, när som helst


Martin Scorsese är enligt undertecknad en av världens absolut främsta inom sitt gebit men karln har bara lyckats få en enda Oscar (”The Departed” 2006) trots regi-nomineringar för ”Tjuren från Bronx”, ”Jesus sista frestelse”, ”Maffiabröder”, ”Gangs of New York”, ”The Aviator”, ”Hugo” och ”Wolf of Wall Street”. 7. ”Taxi Driver” (Oscarsgalan 1977)


1976 kom mästerverket ”Taxi Driver” och nominerades i fyra kategorier (en mindre skandal i den stora skandalen är att regissören Scorsese inte ens nominerades) men kammade hem noll. ”Rocky” var tydligen en bättre film, Peter Finch i ”Network” en bättre huvudroll än DeNiro, Beatrice Straight i ”Network” bättre kvinnlig biroll än Jodie Foster och Jerry Goldsmiths Omen-musik bättre än Bernard Herrmans dystopiska ”Taxi Driver”-musik. 6. ”Pulp Fiction” och ”Nyckeln till frihet” (Oscarsgalan 1995)


1994 var ett stort filmår med filmer som ”Forrest Gump”, ”Pulp Fiction” och ”Nyckeln till frihet”. Det går att anordna ett helt dagsseminarium till att diskutera om det verkligen var rätt att utse ”Forrest Gump” till årets film när konkurrenterna hette ”Pulp Fiction” och ”Nyckeln till frihet”. 5. Ralph Fiennes eller Leonardo DiCaprio (Oscarsgalan 1994)


Ralph Fiennes spelar sadistiske übernazisten Amon Goeth i ”Schindler's List” och blev så klart belönad med en – nominering! What? Tommy Lee Jones jagar Harrison Ford i ”Jagad” och gjorde det tydligen så bra att han var bättre än Fiennes och därför fick mottaga Oscarsstatyetten för Bästa manliga biroll. Samma år och i samma kategori tyckte samma jury att Leonardo DiCaprio inte var bra nog för att slå Jones heller, trots sin makalösa prestation i ”Gilbert Grape”.4. William H. Macy eller Edward Norton (1997)


Alla kommer väl ihåg William H. Macys prestation i skönheten ”Fargo”? Eller Edward Norton för ”Primal Fear”? 1997 års gala kommer för alltid vara ihågkommen för att Oscarsjuryn belönade Cuba Gooding JR för rollen i ”Jerry Maguire”. Sinnes!3. ”Maffiabröder” (Oscarsgalan 1991)


Storfilmen ”Dansar med vargar” från 1990 nominerades i en hel hop med kategorier 1991 men hade hårt motstånd från andra mästerverk – eller borde haft. Kanske var varken ”Uppvaknanden”, ”Ghost” eller tredje ”Gudfadern”-filmen bättre än Costners indiandrama men nog borde väl ändå ”Maffiabröder” vunnit för Bästa film?2. Francis Ford Coppola för "Gudfadern" (Oscarsgalan 1973)


”Gudfadern” blev så klart utsedd till 1972 års bästa film i konkurrens med svenska ”Utvandrarna” och ”Cabaret”. Coppolas mästerverk belönades med tre Oscars men frågan är om inte Francis Ford Coppola blev bestulen på den mest självklara gubben, årets Bästa regi (där för övrigt Jan Troell var med för ”Utvandrarna”). Bob Fosse blev prisad för musikaläventyret ”Cabaret” och inte för att det är en dålig film, men ”Gudfadern”! Hallå!1. Vad som helst utom ”Shakespeare in Love” (1999)


1999 skulle visa sig bli en enda stor skandalgala. Året innan hade starka filmer som ”Elizabeth”, ”Livet är underbart”, ”Den tunna röda linjen” och ”Rädda menige Ryan” haft stora framgångar på duken. Det var ingen som på förhand vågade tippa att ”Shakespeare in Love” skulle utses till 1999 års bästa film när konkurrenterna var sådana mästerverk. Tidernas skandal!Som sagt, smaken är som baken. Det finns så klart många fler som kunde kvalat in på listan. Varför blev Christopher Nolan inte nominerad för Bästa regi vad gäller ”Inception” till exempel? Vilka skådisar/regissörer eller filmer har du svurit över för missade statyetter genom åren? Kommentera nedan.

Peter Andersson
Filmnörd som älskar all film. Två favoriter är svenska "Körkarlen" från 1921 med Sjöström och Murnaus stumfilm "Sunrise".

Läs också: 11 otippade filmer som vunnit Oscars

| 11 februari 2017 20:00 |