Rebecca 1940

Romantik Drama Thriller Mysterium
USA
130 MIN
Engelska
Franska
Rebecca poster

Synopsis

En kvinna träffar på semestern den rike och trevlige Maxim de Winter. Hon följer med honom hem och inom kort gifter de sig. Men närvaron av hans förra fru, den vackra Rebecca som var högt ärad av alla på slottet och som dog i en båtolycka, gör sig ständigt obehagligt påmind. Hela tiden jämförs hon med Rebecca, men snart börjar en del mysterier klarna ...
Ditt betyg
3.8 av 127 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Ri Versteegh

27 september 2012 | 01:01

När noir och goth är som bäst

"Rebecca" är en fantastisk film som får kalla kårar att leta sig över ryggen. Man kastas mellan känslor av välbehag och romans till avsky och rädsla. På sätt och vis påminner det hela om en saga.

Huvudpersonen, Rebecca, är död redan då filmen börjar. Hon dog på ett mystiskt sätt och kvar blir maken Maxim de Winter. De Winter faller för en ung, blyg och fragil kvinna som inte alls vet hur man leder ett hushåll med ett femtiotal anställda. Under tiden hon försöker förstå sig på sitt nya liv gör Mrs. Danvers, Rebeccas hushållerska, allt för att skrämma iväg den nya och unga bruden.

"Rebecca" är, likt nästan alla Hitchcocks filmer, baserad på en novell. Hur filmen kan vara så spännande och skrämmande är nästan svårt att förstå, men Hitchcock lyckas få sin publik att sitta på helspänn. Enligt Hitchcock själv saknar filmen humor och det är sant. Som en sann Hitchcock entusiast saknar jag lite av det där retsamma fnittrandet som bör komma mitt i allt det obehagliga.

Det är tungt och romantiskt. Tyngden kommer av att det nyförälskade paret inte kan njuta av sin förälskelse på grund av den döda frun, Rebecca. Den kärlek som skulle bli början på ett nytt liv är fylld av avundsjuka och historia. Filmen delar många aspekter med "Citizen Kane". Orson Wells har mer än en gång blivit anklagad för att ha stulit från "Rebecca", som gjordes året innan "Citizen Kane". Det härliga med det är att det fungerar båda gångerna.

Det var Hitchcocks första film i USA. Den producerades av David O Selznick. Ser man skådespelarlistan så skulle filmen lika gärna kunnat vara gjord i Storbritannien. Maxim de Winters spelas av Laurence Olivier och den unga bruden spelas Joan Fontaine. Att både Laurence Olivier och Joan Fontaine är fantastiska likväl som vackra förvånar nog ingen. Mrs. Danvers, som spelas av Judith Anderson, är otrolig. Det går kalla kårar över ryggen bara man ser henne. Sällan ser man henne röra sig. Hon bara dyker upp, plötsligt, från ingenstans. Den stora stjärnan, Laurence Olivier bär på den stora hemligheten, det stora mysteriet och kanske den stora skulden.

Tycker man om Hitchcock måste man se "Rebecca". Här får vi se Hitchcock utvecklas till det vi ser Hitchcock vara. Blandningen mellan amerikanskt och europeiskt är underbar.

Likt "Rebecca" saknar denna recension humor. I jakt på de rätta orden för att beskriva en film som kan beskrivas som en början för noir eller början på ett långt samarbete mellan Hitchcock och Selznick har humorn och distansen fallit bort. Istället blir orden desperata i vilja att förstå, analysera och kunna bena ut Hitchcock.

| 27 september 2012 01:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Rebecca
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu