Rebecca 1940

Thriller Mysterium
USA
125 MIN
Engelska
Franska
Rebecca poster

Synopsis

En ung dam (Joan Fontaine) träffar under en semester den excentriske och rike änklingen Maxim de Winter (Laurence Olivier). De två förälskar sig och gifter sig i all hast. Maxim tar sedan med sig sin nya hustru till sitt luxuösa gods Manderley i England.

Men hennes stora lycka förvandlas snart till en mardröm när hon inser att hennes man inte kan glömma sin förra fru, den vackra och charmerande Rebecca. Hon omkom i en båtolycka men kroppen återfanns aldrig. Även Maxims tjänstepersonal låter hans nya hustru få veta att hon aldrig kan komma att ersätta Rebecca.

Minnena av Rebecca gör sig på ett kusligt sätt ständigt påminda i den stora herrgården. Den unge Mrs de Winter beslutar sig för att på egen hand undersöka hemligheten bakom försvinnandet av hennes mans stora kärlek. Var det verkligen en olycka? Kan det inte ha varit ett självmord? Eller rent av mord...
Ditt betyg
3.8 av 115 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Rebecca
Biopremiär
1 oktober 1940
DVD-premiär
30 januari 2002
Språk
Engelska, Franska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Längd

Recensent

Ri Versteegh

27 september 2012 | 01:01

När noir och goth är som bäst

"Rebecca" är en fantastisk film som får kalla kårar att leta sig över ryggen. Man kastas mellan känslor av välbehag och romans till avsky och rädsla. På sätt och vis påminner det hela om en saga.

Huvudpersonen, Rebecca, är död redan då filmen börjar. Hon dog på ett mystiskt sätt och kvar blir maken Maxim de Winter. De Winter faller för en ung, blyg och fragil kvinna som inte alls vet hur man leder ett hushåll med ett femtiotal anställda. Under tiden hon försöker förstå sig på sitt nya liv gör Mrs. Danvers, Rebeccas hushållerska, allt för att skrämma iväg den nya och unga bruden.

"Rebecca" är, likt nästan alla Hitchcocks filmer, baserad på en novell. Hur filmen kan vara så spännande och skrämmande är nästan svårt att förstå, men Hitchcock lyckas få sin publik att sitta på helspänn. Enligt Hitchcock själv saknar filmen humor och det är sant. Som en sann Hitchcock entusiast saknar jag lite av det där retsamma fnittrandet som bör komma mitt i allt det obehagliga.

Det är tungt och romantiskt. Tyngden kommer av att det nyförälskade paret inte kan njuta av sin förälskelse på grund av den döda frun, Rebecca. Den kärlek som skulle bli början på ett nytt liv är fylld av avundsjuka och historia. Filmen delar många aspekter med "Citizen Kane". Orson Wells har mer än en gång blivit anklagad för att ha stulit från "Rebecca", som gjordes året innan "Citizen Kane". Det härliga med det är att det fungerar båda gångerna.

Det var Hitchcocks första film i USA. Den producerades av David O Selznick. Ser man skådespelarlistan så skulle filmen lika gärna kunnat vara gjord i Storbritannien. Maxim de Winters spelas av Laurence Olivier och den unga bruden spelas Joan Fontaine. Att både Laurence Olivier och Joan Fontaine är fantastiska likväl som vackra förvånar nog ingen. Mrs. Danvers, som spelas av Judith Anderson, är otrolig. Det går kalla kårar över ryggen bara man ser henne. Sällan ser man henne röra sig. Hon bara dyker upp, plötsligt, från ingenstans. Den stora stjärnan, Laurence Olivier bär på den stora hemligheten, det stora mysteriet och kanske den stora skulden.

Tycker man om Hitchcock måste man se "Rebecca". Här får vi se Hitchcock utvecklas till det vi ser Hitchcock vara. Blandningen mellan amerikanskt och europeiskt är underbar.

Likt "Rebecca" saknar denna recension humor. I jakt på de rätta orden för att beskriva en film som kan beskrivas som en början för noir eller början på ett långt samarbete mellan Hitchcock och Selznick har humorn och distansen fallit bort. Istället blir orden desperata i vilja att förstå, analysera och kunna bena ut Hitchcock.

| 27 september 2012 01:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Rebecca
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu