Nyckeln till frihet 1994

Drama
USA
142 MIN
Engelska
Nyckeln till frihet poster

Synopsis

Andy Dufresne (Tim Robbins), är en tystlåten ambitiös man långt kommen i en lysande karriär. Dessvärre är hans förhållande med frun långt i från lyckligt – hon vill skilja sig samt har inlett ett förhållande med en annan. När frun och hennes älskare brutalt skjuts ihjäl åtalas Andy och fälls för morden. Straffet blir två livstider på Shawshank, ett av de värsta fängelserna i USA.
Ditt betyg
4.4 av 4,032 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Kim Nilsson

16 januari 2011 | 19:29

En av världens bästa filmer

Det är fullt logiskt att Frank Darabonts film om brott och försoning fortfarande ligger i topp på de flesta listor över världens bästa filmer. Obs! Recensionen innehåller en del spoilers, så har du inte sett filmen och om du inte vill veta några detaljer bör du sluta läsa.

Filmvärlden har aldrig varit sig lik sedan Tim Robbins sträckte armarna upp mot en regnig sky efter att med hjälp av en hammare har grävt sig ut ur ett fängelse. Den ikoniska scenen är fortfarande en av de starkaste bilderna som nått en filmrulle.

Stephen King är en intressant författare. När det gäller böcker så håller nog de flesta hans skräckalster som de allra bästa. När det gäller film är det en annan sak. Här har i stället hans dramer som legat till grund för en filmatisering visat sig fungera betydligt bättre, möjligen med undantag för "Lida" och "Carrie". "Nyckeln till frihet" är dock det absolut mest lyckade exemplet över en King-bok som gått från skrivna ord till filmade rörelser. Så lyckad att den gång på gång återfinns högt på både kritiker och filmälskares listor över världens bästa. Och när man ser den igen är det enkelt att förstå varför.

Handlingen kretsar kring Andy Dufresen (Tim Robbins) som 1947 döms för mordet på sin fru och hennes älskare. Domen faller på starka indicier och hans straff blir att två livstidsvistelser i fängelset i Shawshank State. Väl där blir han snabbt vän med "Red" Redding (Morgan Freeman) som också sitter inne på livstid och nyss fått en ansökan om nåd avslagen. Red är känd för att kunna smuggla in och ut saker och Andy lyckas få tag på en hammare av honom vilket senare visar sig vara en nyckel till frihet. Åren går och Red och Andy bygger upp en vänskap som utmynnar i flera gripande samtal och en insikt i att Andy kanske inte alls är skyldig till det mord han dömdes för.

Många som kommer i kontakt med "Nyckeln till frihet" brukar minnas den ikoniska scenen där Robbins till slut når sin frihet i slutet, så det är ingen spoiler om ni blir sura. Man vet också att många håller detta som en av de absolut bästa filmerna någonsin och därför kan det bli rätt tufft för Darabont att leva upp till de förväntningarna när man väl sätter sig ned och tittar på den. Men lugn, bara lugn. Undertecknad har vid det här laget sätt filmen ett flertal gånger och förundras varje gång över den styrka som filmen har. Vare sig det gäller skådespeleriet, bildkompositionerna, historiens utveckling eller detaljer som scenografi och kläder så är allt gjort med yttersta perfektion. Och trots detta så har man inte glömt bort känslorna. För att se "Nyckeln till frihet" är som besöka ett japanskt tvagningsbad som slutar i att du blir helt dyngblöt och avskrapad. Det är en fullständig attack mot hela ens känsloregister och en otroligt bra sådan.

Framför allt är det en film som får en att tänka. Tänka på ens liv, på vad som är rätt eller fel, på hur man når försoning. Andy Dufresen är en person som försöker och lyckas bevara sin självvärde i en fullständigt hopplös situation och det är något som Darabont lyckas förmedla på ett oerhört tydligt, men samtidigt gripande sätt. Morgan Freemans Red är också en karaktär som stannar kvar länge i ens medvetande i efterhand. Han fungerar förutom som vän och livscoach som filmens faktiska berättare och som det självklara hjärtat. När han talar så lyssnar man och han har helt fantastiska saker att säga tack vare Darabonts välskrivna manus, som så klart är baserat på Kings roman.

Det är svårt att hitta några egentliga fel med denna klassiker. Visst kan man tycka att mycket känns bekant i genren fängelsefilm, men det beror faktiskt på att det första gjordes här. Att det finns ett spänningsmoment kring Dufresens oskuld gör att historien får en rivstart, men det försvinner mer och mer när frågor om våra liv ställs och i slutet är det uppenbart att "Nyckeln till frihet" handlar om något helt annat än ett fängelse eller brott. Det är i stället en stark skildring över de livsval vi gör och hur vi ställer oss till dem. Vad som är gott och ont eller däremellan. Vad som kan förgöra oss men samtidigt göra oss starkare.

Dessa budskap måste vara det som gör att filmen är så älskad över hela världen. För hur många gånger man än sett att Dufresen grävt en gång bakom en Raquel Welch-plansch så blir det ändå samma effekt. En frigörelse från det som varit in i en renande syndaflod. Ett sätt för oss i biostolarna eller soffan att tänka på vår egen roll i samhället. Vad är frihet för dig och hur kan du nå den? "Nyckeln till frihet" ger dig möjligheten att öppna dig för alla dessa frågor. Frågan är om du är beredd att låsa upp.

| 16 januari 2011 19:29 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Nyckeln till frihet
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu