Film

Skribent

Jonna Vanhatalo

2 mars 2020 | 10:30

10 filmtips under Tempo Dokumentärfestival 2020

Idag invigs Stockholms årliga dokumentärfilmfestival. Vi har tjuvkikat på filmutbudet.
Tempo dokumentärfilmfestival har sedan 1998 visat alster från världens alla hörn. I år är temat familj och runt 100 titlar ryms i det fullspäckade schemat. Vi har tjuvkikat på filmerna och här följer några särskilt sevärda tips.

”Alltid Amber”
Årets invigningsfilm ”Alltid Amber” av Lia Hietala och Hannah Reinikainen är en stark uppväxtskildring om vänskap och könsidentitet. Vi får följa den ickebinära Amber och vännen Sebastian i deras vardag. Detta är en berörande och tankeväckande feelgoodhistoria som värmer hjärtat.

”Love Antosha”
Skådespelaren Anton Yelchin blev bara 27 år. Han dog i en tragisk olycka 2016 och i den här filmen får vi lära känna människan bakom rubrikerna. Historien berättas i huvudsak med hemmavideos och intervjuer med Antons mamma och pappa som minns sin sprudlande och levnadsglada son. Vi får också höra kollegor och vänner tala om en flitig yrkesman och en älskad medmänniska. ”Love Antosha” är en otroligt berörande hyllning till en man och ett liv som tyvärr slocknade för tidigt.
Läs MovieZines recension här...
 
”Fat Front”
Det här är en film som handlar om kärlek. Dokumentärfilmarna Louise Detlefsen och Louise Kjeldsen riktar strålkastaren mot den kroppspositiva rörelsen som på senare år vunnit mark. Vi får möta aktivister från Sverige, Danmark och Norge, som öppenhjärtigt berättar om sin nyfunna, men inte alls självklara, kärlek till den egna kroppen. Vi får höra om en kamp för att ta plats i ett samhälle där smalt är normen. ”Fat Front” är en viktig film om acceptans och en påminnelse för alla, oavsett kroppsstorlek, om att älska det som är oss närmast.
 
”Scheme Birds”
”Knocked up or locked up” är parollen för de unga kvinnorna som lever i Motherwell, ett litet samhälle i Skottland. Vi får följa tonåriga Gemma som ska bli mamma. Hon delar med sig av sina rädslor och drömmar som knappt vågar drömmas. Det väldigt dystert, men mitt i all grå socialrealism finns ändå en hoppfull strimma av glöd som andas en längtan efter något bättre.
Läs MovieZines recension här...
 
”Men Who Sing”
Detta är ett underhållande och kärleksfullt porträtt av en åldrad pappa som älskar att sjunga. Stockholmsbaserade dokumentärfilmaren Dylan Williams, som tidigare gjort filmen ”Men Who Swim”, följer här en gubbkör i sin forna hemstad i Wales. Vi får möta en bunt charmiga gamla farbröder som förbereder sig för en körtävling i Nordirland. Vägen dit kantas dock av sorger och motgångar, men är samtidigt full av glädje och livslust.
 
”Den sista cirkusprinsessan”
Vi får träffa Simona, sjunde generationens cirkusartist. Hon driver tillsammans med sina två mammor Cirkus Rhodin, en av de få överlevande cirkusarna i Sverige. Simona berättar om sin oro för framtiden i denna vemodiga, men ömsinta skildring om familj, liv och stilla stannande drömmar. Nytt filmat material varvas med gamla arkivbilder, som ger en stark känsla av att det var bättre förr. I slutändan ebbar dock historien ut i tröstande toner om att helt uselt är det kanske inte nu heller.

”Cinema Pameer”
Väldigt underhållande och fängslande film om en stolt biografföreståndare i Kabul, Afghanistan. Det är inte en dans på rosor att visa film för folk under krigets härjningar, men någon måste göra det.

”Till min dotter”
Oscarsnominerad och kritikerrosad film om en mammas kärlek till sin nyfödda dotter mitt i ett brinnande krig. Detta är en stark, vacker och samtidigt gastkramande hemsk film som verkligen måste ses.
Läs MovieZines recension här...

”Billie”
James Erskine har gjort ett uttrycksfullt och berörande porträtt av den kontroversiella jazzvirtuosen Billie Holiday.
 
”The Capote Tapes”
Nyligen upphittade band med intervjuer lägger grunden för denna avslöjande och fascinerande nya dokumentärfilm om Truman Capote.
 

Läs också: MovieZine bjuder på medlemskort till Tempo 2020!

 
Tempo dokumentärfestival pågår mellan 2-8 mars.
| 2 mars 2020 10:30 |