Film

Skribent

Jakob Åsell

28 december 2020 | 21:00

10 filmpärlor som du missade under 2020

Bland snackisar och storfilmer så är det lätt att missa de mindre guldkornen i strömmen av nya filmer. Här är några av de bästa filmerna från året som du antagligen missade.
En svart komedi om en mans besatthet av en schysst skinnjacka och ett högtflygande terrordrama med Joseph Gordon-Levitt utgör några av de mest sevärda filmer som hamnat i skymundan av större titlar under 2020. MovieZines filmredaktion listar tio av filmårets bästa "doldisar".
 

1. Deerskin

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Hitta någon som ser på dig som Jean Dujardin ("The Artist") ser på sin skinnjacka i "Deerskin". Den franske absurdisten och allkonstnären Quentin Dupieux syr skickligt in en studie av manlig kris och narcissistiskt konstnärskap i fodret på en riktigt schysst skinnjacka. Efter att ha spolat ner sin trötta lärarkavaj i toaletten på en rastplats är nyskilde George redo att lämna sitt gamla liv bakom sig. En oerhört överprisad fransprydd hjortskinssjacka blir nyckeln till en ny identitet och katalysatorn för en medelålderskris som ganska fort går överstyr.
 
Var kan jag se den? Cineasterna
 

2. En vit, vit dag

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
En sammanbiten snut blir besatt av att finna sanningen bakom sin bortgångna hustrus otrohet i Hlynur Pálmasons stramt stiliserade psykodrama "En vit, vit dag" . Dimman och det stora vemodet rullar in i detta frostiga familjedrama i säregen konstnärlig förpackning. Den tjänstledige småstadspolisen Ingimundur håller en ocean av sorg inom sig efter hustruns plötsliga bortgång. När misstankar väcks kring en hemlig otrohetsaffär blåser en storm upp inuti honom och obehandlad sorg kanaliseras i ilska och hämnd. Genom oväntade inslag av psykedeliska isländska barnprogram och utstuderat modernistiska montage av karaktärer, hus, landskap – ja till och med rullande stenblock, injicerar regissören Pálmason en överraskande dos av franska nya vågen i sin annars gråtungt naturalistiska hämndsaga. 
 
Var kan jag se den? SF Anytime
 

3. The Gangster, The Cop, The Devil

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Vad hade hänt om en seriemördare av en slump ger sig på en mäktig gangsterboss men misslyckas med mordet? Det är en spännande frågeställning, och "The Gangster, the Cop, the Devil" lägger fram svaret på ett skamlöst underhållande och effektfullt sätt.  Koreansk filmproduktion visar än en gång att de tillhör världseliten när det gäller polerade thrillers genom denna audiovisuella upplevelse som heter duga. 
 
Var kan jag se den? TriArt
 

4. The King of Staten Island

 
8687caa432f114503347c946b7e79247 mzstatenisland
 
 "The King of Staten Island" är troligtvis den mest deprimerande komedin du kommer att kunna se i år. Men med en härligt hoppfull eftersmak. Judd Apatows senaste film rör sig nämligen långt bort ifrån "På smällen" och "The 40-Year-old Virgin" när skådespelaren och komikern Pete Davidson modigt blottar sina inre demoner i huvudrollen som en semi-självbiografisk version av sig själv. Filmen är löst baserad på Davidsons uppväxt på Staten Island, om hur det är att leva med depression och hur hans liv hade kunnat se ut om han inte hade hittat in i standup-världen. "The King of Staten Island" klarar av att underhålla, beröra och slutligen lämna oss med en känsla av hopp.
 
Var kan jag se den? SF Anytime
   

5. The Painted Bird

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
”The Painted Bird” kan krasst beskrivas som en tre timmar lång tortyrsession av ett barn. För den med ovanligt hög smärttröskel ligger en lika skoningslös som poetisk filmupplevelse i potten. Polsk-amerikanske Jerzy Kosinskis roman ”The Painted Bird” publicerades 1965 och betraktades under en period som stor Förintelselitteratur. Václav Marhoul valt att låta karaktärerna tala ett östeuropeiskt klingande fantasispråk, och inga platsangivelser förekommer. ”The Painted Bird” är en helvetesvandring utan nåd eller slut. Det enda man kan vara säker på i varje given scen är att lidandet kommer att intensifieras på sätt som trotsar allt förnuft. Publiken har flytt biosalongerna i horder, och The Guardian rapporterar att regelrätt panik utbröt under en festivalvisning i Venedig då tolv personer försökte ta sig ut i friheten genom en låst nödutgång. En prövande men sevärd golgatavandring för den som klarar av att titta.
 
Var kan jag se den? TriArt
 

6. 7500

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Det verkade vara en rutindag för den amerikanske piloten Tobias, på väg från Berlin till Paris. Men kort efter avgång tar beväpnade terrorister över hans plan. När de dödar en passagerare och hotar att döda fler, ställs han inför ett svårt beslut. Spänningen stiger till 10000 meters höjd i denna stabila tyska popcornthriller. Joseph Gordon-Levitt imponerar som piloten som får tackla både terrorister och tuffa beslut på liv och död. Spänn fast säkerhetsbältet, luta dig tillbaka och njut av en spännande åktur!
 
Var kan jag se den? Amazon Prime Video
 

7. Time

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Sexbarnsmamman Fox Rich slåss för sin man, som avtjänar ett 60-årigt fängelsestraff för ett rån som de båda begick i ett desperat ögonblick. Videodagböcker och en intim inblick i hennes vardag skapar ett porträtt av uthållighet och radikal kärlek. Den korta men starka dokumentären "Time" blev en av årets mest kritikerrosade dokumentärer genom dess avskalade skildring av bristerna i det amerikanska rättsystemet, och porträttet av en familj som vägrar att ge upp sin kamp.
 
Var kan jag se den? Amazon Prime Video
 

8. Corpus Christi

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Polens bidrag till årets Oscarsgala, ”Corpus Christi” är en verklighetsbaserad tragedi om botgöring och religion med en oerhört karismatisk centralgestalt. Filmen skildrar Daniel som genomgår ett andligt uppvaknande under tiden som han avtjänar ett straff på en ungdomsanstalt, men hans kriminella bakgrund hindrar honom från att bli präst. Efter frigivningen flyttar han till en liten by där han strax efter ankomsten drar en vit lögn om att han är präst, vilket leder till att han snabbt blir bygdens spirituella auktoritet. Plötsligt får hans liv mening! Men hans förflutna hinner snart ikapp. Regissören Jan Komasa ligger även bakom samhällskritiska ”The Hater”, sjua på MovieZines lista över årets bästa filmer.
 
Var kan jag se den? SF Anytime
 

9. Barn

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
”Barn” är en film om skuld. Om ett sökande efter den som bär skulden, för någon måste ju ställas till svars. Ett barns plötsliga död blir en katalysator för uppdämda känslor och stämningar bland de vuxna på en liten ort i Norge. Dag Johan Haugerud har skrivit och regisserat detta starka och spännande socialrealistiska drama om ett samhälle i svår kris.
 
Var kan jag se den? C More
 

10. The Last Black Man in San Francisco

 
8687caa432f114503347c946b7e79247 mz 20black 20man
 
En ung man letar efter ett hem i en stad i förändring som verkar ha lämnat honom. Jimmie Fails drömmer om att återta det viktorianska huset som hans farfar byggde i hjärtat av San Francisco Han letar efter tillhörighet i en stad i snabb förändring som verkar ha lämnat honom bakom. "The Last Black Man in San Francisco" är en gripande och mångfacetterad historia om hemstäder och hur de är gjorda – och hålls vid liv – av dess invånare.
 
Var kan jag se den? Viaplay
 
Vilka förbisedda pärlor vill ni rekommendera? Fyll gärna på listan i kommentarsfältet.
| 28 december 2020 21:00 |