Deerskin 2019

Komedi
Frankrike
77 MIN
Franska
Deerskin poster

Synopsis

En mans besatthet av sin hjortskinnsjacka får honom att spendera alla sina livsbesparingar och ta till brott.
Ditt betyg
3.2 av 8 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Le daim
Biopremiär
29 juli 2020
DVD-premiär
5 augusti 2020
Digitalpremiär
29 juli 2020
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
Njutafilms
Längd

Recensent

Jakob Åsell

29 juli 2020 | 19:15

Skräddarsydd satir

Hitta någon som ser på dig som Jean Dujardin ser på sin skinnjacka i "Deerskin". Den franske absurdisten och allkonstnären Quentin Dupieux syr skickligt in en studie av manlig kris och konstnärskap i fodret på en riktigt schysst jacka.
Visionären, bildstormaren och elektroartisten Quentin Dupieux (Mr.Oizo), som bländade publiken med den skruvade skräckkomedin "Rubber" (2010) om ett mordiskt bildäck, är tillbaka med en ny egensinnig dissektion av filmkonsten.
 
 Oscarsbelönade Jean Dujardin ("The Artist") spelar en tystlåten man som hittat ny mening i en läcker skinnjacka. Efter att ha spolat ner sin trötta lärarkavaj i toaletten på en rastplats är nyskilde George redo att lämna sitt gamla liv bakom sig. En oerhört överprisad fransprydd hjortskinssjacka blir nyckeln till en ny identitet och katalysatorn för hans medelålderskris på den sömniga franska landsbygden. Men George har inget val, jackan tycks tala till honom.
 
Han börjar experimentera med en mini-DV kamera och får med sig en lokal bartender (spelad av "Porträtt av en kvinna i brand"-stjärnan Adèle Haenel) som filmklippare. Genom kassetterna får hon tillträde till Georges skruvade inre värld och tolkar bilderna från hans liv som en märklig (men cool?) mockumentär. Byns lokala nattfjäril å sin sida, tror att mannen i läderjacka och hatt är porrfilmsregissör. Men själv har George ett högre kall.
 
Det finns ett inbyggt högriskspel i Quentin Dupieuxs långfilmer då han är en skamlöst hipp filmskapare vars originella sensibilitet lånar sig oförskämt bra till reklamfilm och musikvideos. Lyckas han viga yta med innehåll kan resultatet bli ljuvlig crêpes, men det kan lika gärna bli pannkaka av alltihop. I den läckert gråbleka och högst metaforiska meta-filmen "Deerskin" märks det från start att det finns en tematik innanför den snygga jackan som Dupieux vill förmedla. Retfullt klär han av regissörsmyten och serverar en uppgörelse med ängslig ytlighet, konstnärsskap och bräcklig maskulinitet, inpå bara skinnet. Resultatet är både roligt, ärligt och oväntat mörkt.
 
Jean Dujardins underligt enigmatiska deadpan-uttryck sätter tonen för en sorts charmerande absurdism som är allt för sällsynt på film. Och mitt i allt – en liten film om det högst narcissistiska i att få för sig att man ska göra en film. "Deerskinn" är en ljuvlig fransk delikatess, ända ut i fransarna.
 
"Deerskin" finns nu att hyra digitalt.
| 29 juli 2020 19:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Deerskin