The Gangster, the Cop, the Devil 2019

The Gangster, the Cop, the Devil poster

Synopsis

Efter att med nöd och näppe överlevt en attack från en gäckande seriemördare, ingår maffiabossen Jang Dong-su ett otippat partnerskap med polisen Jung Tar-seok för att fånga den sadistiska mördaren som går under benämningen "K".
Ditt betyg
3.3 av 13 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Gangster, the Cop, the Devil (Akinjeon)
DVD-premiär
18 mars 2020
Digitalpremiär
16 mars 2020
Land
Sydkorea
Distributör
Edge Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Viktor Jerner

14 november 2019 | 10:00

Kreativ spinn på bekant seriemördarthriller

Vad händer om man slänger in en hämndlysten gangsterboss i den överexponerade polis vs. seriemördare-mallen? Den frågan ställer Won-Tae Lee med sin spännande, oförutsägbara och finurliga nya film.
Subgenren seriemördarthriller skriker inte direkt sprudlande kreativitet eller innovation längre. Den har fött några av filmhistoriens finaste stunder, som Jonathan Demmes "Silence of the Lambs", Bong Joon-hos "Memories of Murder" och David Finchers "Zodiac", men det senaste årtiondet har mest bjudit på oinspirerade upprepningar, remixer och rena karbonkopior. 
 
Won-Tae Lees "The Gangster, the Cop, the Devil" är farligt nära att vara ytterligare ett exempel på det men lyckligtvis har den en distinkt inriktning som särskiljer den från mängden. De bekanta och stabila grundbultarna finns där, med den hetlevrade polisen Jung Tae-suk (Mu-Yeol Kim, the cop) som bedriver en desperat jakt på en lika brutal som flyktig seriemördare (Kim Sungkyu, the devil). Det unika elementet i mixen är den tredje parten, den luttrade gangsterbossen Jang Dong-soo (Dong-seok Ma, the gangster) som är ögonblick ifrån att själv falla offer för "the devil".
 
Likt hur mästerliga "I Saw the Devil" ställer frågan "hur illa hade det gått för en seriemördare om han hade råkat döda Jason Bournes flickvän?" så poserar den här filmen frågan "vad hade hänt om en seriemördare av en slump ger sig på en mäktig gangsterboss men misslyckas med mordet?". Det är en spännande frågeställning, och "The Gangster, the Cop, the Devil" lägger fram svaret på ett skamlöst underhållande och effektfullt sätt.
 
Dynamiken som uppstår mellan Tae-suk och Dong-soo, som egentligen är svurna fiender på varsin sida lagens distinkta linje, är väldigt spännande, särskilt när en sorts kapplöpning om vem som kan eliminera "the devil" först uppstår. Frågeställningen kring om det är ett småkorrupt och byråkrati-snårigt polisdistrikt eller en maffia-organisation som drivs av obeveklig lojalitet och brinnande hämndbegär som är bäst lämpade att lokalisera en seriemördare är onekligen väldigt intressant.
 
Utöver det finns det inget direkt tematiskt djup i "The Gangster, the Cop, the Devil", utan man får det man betalar för, en fartfylld och bombastisk bioupplevelse som engagerar i stunden. Med det sagt ska den dock inte underskattas, för den rör sig med säker hand genom sitt narrativ med imponerande finess och hantverksmässig briljans. De skitiga Seoul-miljöerna är ljuvligt realiserade genom fotografen Park Se-seungs kameralins, Jo Yeong-wooks musik är härligt pulserande och titelns skådespelartrio är oerhört stark. I vanlig ordning är det Dong-Seok Ma (som gick rakt in på min lista över skådespelarfavoriter efter det minnesvärda inhoppet i "Train to Busan") med sin odödliga karisma och pondus som äger varje scen han är med i. Rollsätt honom i ALLT tack! 
 
Sammanfattningsvis så bjuder "The Gangster, the Cop, the Devil" inte på några större överraskningar bortom sin finurliga premiss, men det är en audiovisuell upplevelse som heter duga och en som jag värdesätter högt. Korea visar än en gång att de tillhör världseliten när det gäller polerade thrillers, och de som söker filmer av den typ som jag nämner i det inledande stycket kommer inte bli besvikna. 
| 14 november 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Gangster, the Cop, the Devil
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu