Film

Skribent

Matilda Klinga

31 december 2016 | 21:00

10 filmer från 2007 som fyller hela 10 år under 2017

2016 tar slut och det blir nytt år och det är många filmer som fyller 10 år. Vi har valt ut tio stycken som du kanske inte har tänkt på att de redan är så gamla.
Dessa filmer blir under 2017 tio år gamla! Tiden går så fort att du kanske inte ens har tänkt på att de faktiskt har så många år på nacken. 

"Råttatouille"


"Råttatouille" hade premiär i Sverige den 19 oktober 2007. Kan du tänka dig?! Snart är det tio år sedan vi kunde se den på bio. Råttan Remi älskar matlagning och hjälper en ung kille på en stjärnkrog i Paris. De flesta recensioner av ”Råttatouille” var goda och MovieZine gav filmen en fyra. Den beskrevs som en humoristisk och kreativ film. I mitt tycke en av de bästa Disney Pixar-filmerna, som lyckades fånga hjärtat på en stor publik. Dessutom blev ”Råttatouille” belönad med en Oscar för Bästa animerade film. 

”Juno”


Filmen med Ellen Page i huvudrollen är från 2007 men hade premiär i Sverige först 25:e januari 2008. Tonåringen Juno blir gravid med sin bästa vän Bleeker. ”Juno” var en lågbudgetfilm som blev större än vad man hade kunnat föreställa sig. Recensionerna var riktigt bra och filmen fick oftast 4 av 5 i betyg. Moviezine däremot gav den en trea. ”Juno” var nominerad till flera Oscars men vann "bara" kategorin Bästa manus. En sevärd film med många slagkraftiga repliker. 

”Hairspray”


Under 2017 har det gått tio år sedan det sist gjordes en filmatisering av ”Hairspray”. En stjärnspäckad film med bland andra John Travolta, Christopher Walken, Michelle Pfeiffer och Zac Efron i rollerna. Amanda Bynes hade också en roll, och hon för övrigt inte synts i någon film sedan 2010. 

Tracy Turnblad vill inget hellre än att dansa i TV i 60-talets Baltimore. Hennes kroppsstorlek gör det svårt för henne då programmet ”The Corny Collins Show” är så ytligt.  Kritiken var blandad men mestadels god, och många tyckte att ”Hairspray” var en glad och härlig film. Den nominerades till tre Golden Globes. 

I år sändes en ny liveversion på amerikansk TV där Ariana Grande spelade Penny. 


Den femte filmen om Harry Potter har snart 10 år på nacken! Trolldomsministeriet vill inte erkänna att Harry i den föregående filmen mötte Lord Voldemort. Tillsammans med sina vänner startar Harry då "Dumbledores armé". De flesta recensioner gav betyget 3 av 5 och en del tyckte att det var lite svårt att hänga med om man inte hade läst boken. Det ska nämnas att ”Fenixroden” är den tjockaste boken i serien, på svenska är den 1008 sidor. Ändå är det här den kortaste filmen av alla i serien. 

"The Bourne Ultimatum"


För snart tio år sedan fick vi se Matt Damon en tredje gång som Jason Bourne. Han har förlorat både sitt minne och den han älskar. Han ställs inför en ny generation av elitens yrkesmördare. ”The Bourne Ultimatum” vann tre Oscars, dock var det endast priser inom klippning. Ingen av de två tidigare filmerna hade blivit nominerade. Kritiken var blandad men de flesta tyckte om filmen.

”Stardust”


Kommer ni håg fantasy-filmen ”Stardust” från 2007? Den unga mannen Tristan som är förälskad i Victoria lovar henne en fallen stjärna. Det han förväntar sig vara en sorts sten är i själva verket en kvinna spelad av Claire Danes. Tristan hamnar mitt i ett äventyr i en magisk värld som han inte visste fanns. De flesta recensioner gav filmen ett gott betyg och beskrev den som underhållande. Många uppskattade Robert De Niro som pirat. ”Stardust” bygger på en bok med samma namn av Neil Gaiman.  

”Pirates of the Caribbean: Vid världens ände”


Här har vi en filmserie som blev otroligt populär, men visste du att det snart har gått 10 år sedan vi fick se den tredje filmen?! I den här avslutande filmen måste Will och Elizabeth tillsammans med Barbossa segla till världens ände för att hitta Jack Sparrow. Den fjärde filmen hade premiär 2011 men den följer inte samma historia från de tre föregående. ”Vid världens ände” var nominerad till två Oscar men vann inte. Bland recensionerna var 3 av 5  det vanligaste betyget.

”Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street”


Den här skräckmusikalen av Tim Burton fyller också snart 10 år. I Sverige hade den dock premiär först 15 februari 2008. Många kända skådespelare medverkar så som Johnny Depp, Helena Bonham Carter och Alan Rickman. En hyllad film som handlar om barberaren som döms till fängelse på falska anklagelser. Han rymmer till London för att hämnas. ”Sweeney Todd” belönades med två Golden Globes och en Oscar. 

”Se upp för dårarna” 


Minns ni den här svenska dramakomedin? Tiden går så fort, tänk att ”Se upp för dårarna” hade premiär för nästan 10 år sedan! 

Helena Bergström står för regi och filmen handlar om två unga kvinnor som möts när de båda söker till polishögskolan.Recensionerna var väldigt blandade men MovieZine gav ”Se upp för dårarna” en fyra. Skribenten tyckte att filmen gick rakt in i hjärtat. ”Se upp för dårarna” låg etta på den svenska biotoppen 2007. 

”Arn: Tempelriddaren”

 
Första gången vi fick möta Arn på den vita duken var 2007, för snart 10 år sedan! 

Arn Magnusson möter sin stora kärlek Cecilia under 1100-talet i Sverige. Cecilia spärras in i kloster och Arn skickas som tempelriddare till det Heliga Landet. Filmen bygger på Jan Guillous romaner.  Recensenterna var inte helt nöjda, och MovieZine satte endast betyget 2 av 5. Trots det var det många som ville se den på bio.

”Tempelriddaren” hade en budget på 210 miljoner vilket är det dyraste filmprojektet i Skandinavien. 2010 sändes Arn även som en TV-serie på TV4. 

Vilken film tycker ni är bäst?
| 31 december 2016 21:00 |