Pirates of the Caribbean: Vid världens ände 2007

Action Äventyr Fantasy
USA
169 MIN
Engelska
Pirates of the Caribbean: Vid världens ände poster

Synopsis

Will Turner och Elisabeth Swann ger sig ut till sjöss för att befria Jack Sparrow, som är tillfångatagen på Davy Jones spökskepp. Efter en stormig resa hamnar de i Singapore, där de konfronteras med den kinesiske piraten Sao Feng. På väg mot världens ände måste alla välja sida i en slutstrid, där inte bara deras egna liv står på spel, utan friheten för alla pirater
Ditt betyg
3.2 av 2,521 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jakob Åsell

1 januari 2008 | 00:00

Karusellen har snurrat färdigt

Succéfranchisen med alkoholiserade karibiska pirater som härstammat från en karusell på Disneyland är tillbaka med en tredje film som kommer rensa barnens spargrisar världen över. Trean, ”Vid världens ände”, som spelades in samtidigt som tvåan ”Död mans kista” fortsätter likt ett avsnitt av ”Skilda världar” där vi lämnades senast, dvs. Jack Sparrow (Depp) sa ”Hello Beastie!” och hoppade in i käften på sjöodjuret Kraken, varpå hans forna besättning, med kända ansikten som Will Turner (Bloom) och Elizabeth Swann (Knightley) hookat upp med elakingen Kapten Barbossa (Geoffrey Rush), som återvänt från de döda för att hjälpa till att jaga tag på Jack vid världens ände. Tillsammans vill de försöka ena havens alla piratbossar för att kunna stå emot hotet från Ostindiska Kompaniets Darth Vader - Lord Beckett (Tom Hollander) som slagit sig ihop med Kapten Davy Jones (Bill Nighy) i hopp om att blötlägga allt som har med piratfasoner att göra.

Efter att man fiskat upp Jack går större delen av filmen åt till snack och smidande av lömska planer. Alla går bakom ryggen på varandra, skapar pakter och Jack får till och med två stycken samveten på axlarna som han konfererar med. Problemet med alla dessa möten är att de inte leder någonstans. Till slut tappar man kollen på vem som är allierad med vem, vilket leder till att man sitter där och smågäspar i väntan på att någon ska få en sabel genom halsen eller åtminstone en kanonkula i magen.

Men självklart får vi en rejäl dos av pang-pang och i slutstridens hetta bjuds det på extra-allt av succéingredienserna från de tidigare filmerna. Det blir virvelstormar, flygande sablar och krossade romflaskor så det räcker och blir över och mitt i allt pågår ett blodfläckat bröllop. Det är Slaget vid Svensksund on crack. Synd bara att man får vänta i två timmar innan piraterna trasslat sig ur sina verbala konflikter och istället löser problemen på det gamla hederliga sättet.

Visst är Keira Knightley lika styltig i sitt skådespeleri som vanligt och Orlando Blooms Will Turner är lika endimensionell som hans klon av papp utanför biosalongen. ”Vid världens ände” hade kunnat bli en riktig sörja om det inte vore för ärkepiraten Barbossa, spelad av den eminente Geoffrey Rush. Hans karaktär har hela tiden fått stå i skuggan av Depps upprepade clownerier men visar här att han är trilogins ende riktige pirat. Det riktigt syns hur Rush stormtrivs som elak, slemmig, bitter och gormande kapten. Knightley bjuder även på ett sånt där oerhört larvigt men pampigt ”Independence Day”-tal som ger härliga rysningar ner till tårna. Allt är förlåtet Keira, du är min nya Bill Pullman.

“It's not about living forever; the trick is living with yourself”, säger Keith Richards till sonen Jack Sparrow i sin läckra cameo som är i Beppe Wolgers-klass när vi snackar sjörövarpappor. Han kan gärna få säga samma sak till gubbarna på Disney. Det gäller att kunna sluta med piratflaggan i topp. Tre varv känns fullt tillräckligt i karusellen, så länge man inte vill riskera att spy.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Pirates of the Caribbean: Vid världens ände
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu