Pirates of the Caribbean: Vid världens ände 2007

Action Äventyr Fantasy
USA
169 MIN
Engelska
Pirates of the Caribbean: Vid världens ände poster

Synopsis

Will Turner och Elisabeth Swann ger sig ut till sjöss för att befria Jack Sparrow, som är tillfångatagen på Davy Jones spökskepp. Efter en stormig resa hamnar de i Singapore, där de konfronteras med den kinesiske piraten Sao Feng. På väg mot världens ände måste alla välja sida i en slutstrid, där inte bara deras egna liv står på spel, utan friheten för alla pirater
Ditt betyg
3.2 av 2,527 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jakob Åsell

1 januari 2008 | 00:00

Karusellen har snurrat färdigt

Succéfranchisen med alkoholiserade karibiska pirater som härstammat från en karusell på Disneyland är tillbaka med en tredje film som kommer rensa barnens spargrisar världen över. Trean, ”Vid världens ände”, som spelades in samtidigt som tvåan ”Död mans kista” fortsätter likt ett avsnitt av ”Skilda världar” där vi lämnades senast, dvs. Jack Sparrow (Depp) sa ”Hello Beastie!” och hoppade in i käften på sjöodjuret Kraken, varpå hans forna besättning, med kända ansikten som Will Turner (Bloom) och Elizabeth Swann (Knightley) hookat upp med elakingen Kapten Barbossa (Geoffrey Rush), som återvänt från de döda för att hjälpa till att jaga tag på Jack vid världens ände. Tillsammans vill de försöka ena havens alla piratbossar för att kunna stå emot hotet från Ostindiska Kompaniets Darth Vader - Lord Beckett (Tom Hollander) som slagit sig ihop med Kapten Davy Jones (Bill Nighy) i hopp om att blötlägga allt som har med piratfasoner att göra.

Efter att man fiskat upp Jack går större delen av filmen åt till snack och smidande av lömska planer. Alla går bakom ryggen på varandra, skapar pakter och Jack får till och med två stycken samveten på axlarna som han konfererar med. Problemet med alla dessa möten är att de inte leder någonstans. Till slut tappar man kollen på vem som är allierad med vem, vilket leder till att man sitter där och smågäspar i väntan på att någon ska få en sabel genom halsen eller åtminstone en kanonkula i magen.

Men självklart får vi en rejäl dos av pang-pang och i slutstridens hetta bjuds det på extra-allt av succéingredienserna från de tidigare filmerna. Det blir virvelstormar, flygande sablar och krossade romflaskor så det räcker och blir över och mitt i allt pågår ett blodfläckat bröllop. Det är Slaget vid Svensksund on crack. Synd bara att man får vänta i två timmar innan piraterna trasslat sig ur sina verbala konflikter och istället löser problemen på det gamla hederliga sättet.

Visst är Keira Knightley lika styltig i sitt skådespeleri som vanligt och Orlando Blooms Will Turner är lika endimensionell som hans klon av papp utanför biosalongen. ”Vid världens ände” hade kunnat bli en riktig sörja om det inte vore för ärkepiraten Barbossa, spelad av den eminente Geoffrey Rush. Hans karaktär har hela tiden fått stå i skuggan av Depps upprepade clownerier men visar här att han är trilogins ende riktige pirat. Det riktigt syns hur Rush stormtrivs som elak, slemmig, bitter och gormande kapten. Knightley bjuder även på ett sånt där oerhört larvigt men pampigt ”Independence Day”-tal som ger härliga rysningar ner till tårna. Allt är förlåtet Keira, du är min nya Bill Pullman.

“It's not about living forever; the trick is living with yourself”, säger Keith Richards till sonen Jack Sparrow i sin läckra cameo som är i Beppe Wolgers-klass när vi snackar sjörövarpappor. Han kan gärna få säga samma sak till gubbarna på Disney. Det gäller att kunna sluta med piratflaggan i topp. Tre varv känns fullt tillräckligt i karusellen, så länge man inte vill riskera att spy.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Pirataction i högsta klass men karusellen är färdig snurrad… eller!? I efterdyningarna av Dead Man’s Chest så har Ostindiska kompaniets ledar Lord Beckett (Tom Hollander) fått tag i Davy Jones hjärta och med den hållhaken så styr han nu haven, avrättar alla som misstänks för sjöröveri och utplånar alla pirater på världshaven. Det tvingar Will (Orlando Bloom), Elizabeth (Keira Knightley) och en återväckt Kapten Barbossa (Geoffrey Rush) att ta sig till Davy Jones (Bill Nighy) ‘’locker’’ för att hämta tillbaka Jack Sparrow (Johnny Depp) och ta sig till piraternas brödraskap för att besegra Jones och Beckett. Det är en storslagen final vi har att göra med här. Den sista tredjedelen är ett enda stort spektakel av effekter, komedi, svärd fight och kanoneld, det kläms även in ett bröllop mitt i allt detta. Allt bra med de andra och som gör att den håller högsta klass än idag. Det var 2007:s Avengers: Endgame. Transportsträckan dit är dock rätt lång men det flyter ändå på. Fällor gillras, pakter görs upp och folk hugger varandra i ryggen, det blir lätt trist och man undra och man kan fråga ifall de som inte leder till något faktiskt var riktigt nödvändiga, det finns också en och annan ‘’plot-twist’’ som känns onödigt. Det hjälper inte heller av att Orlando Bloom är lika endimensionell som vanligt och Keira Knightley visar att drama är en bättre genre för henne (även om hon skärpt sig i denna). Johnny Depp gör sin roll i sömnen vid detta laget och Jack börjar likna en urvattnad radiodänga, han är med andra ord på gränsen till irriterande även om han fortfarande har sina roliga stunder. Den som dock visar sig vara den riktiga piraten är Geoffrey Rush. Det märks att han har kul i sin roll och att han passar bäst som en riktigt unken, oduschad sjöbuse. Lite Jokern över honom i vissa stunder. Måste också ge en shoutout åt Bill Nighy som får fram känslor genom all CGI. Vem tror han att han är, Andy Serkis? Tom Hollander är mer än en stel bifigur som spelar lite väl stelt och känslokallt även om skurken är gjort för det. Keith Richards skymtar snabbt förbi och Naomi Harris får en köttigare roll som hon gör sådär med. Lite väl överspelad och svår att ta till sig. Det är lökigt och all over the top men det är självmedvetet och snyggt gjort. Hans Zimmers musik dånar och håller den sedvanliga höga nivån som Zimmer opererar på samtidigt som vyerna verkligen får djup och är snyggt gjorda. Det är smutsigt och vackert på samma gång och ger en fantastisk upplevelse. Jag placerar den i topp som den bästa Pirates Of The Caribbean hittills. Den är inte lika lång och seg som tvåan trots en sämre story och den gör allt som ettan gör och skruvar upp det två snäpp till, vilket den gör på både ont och gott… mest gott. 8/10
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu