Pirates of the Caribbean: Vid världens ände (2007)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Will Turner och Elisabeth Swann ger sig ut till sjöss för att befria Jack Sparrow, som är tillfångatagen på Davy Jones spökskepp. Efter en stormig resa hamnar de i Singapore, där de konfronteras med den kinesiske piraten Sao Feng. På väg mot världens ände måste alla välja sida i en slutstrid, där inte bara deras egna liv står på spel, utan friheten för alla pirater
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: PIRATES OF THE CARIBBEAN: VID VäRLDENS äNDE

Karusellen har snurrat färdigt

Succéfranchisen med alkoholiserade karibiska pirater som härstammat från en karusell på Disneyland är tillbaka med en tredje film som kommer rensa barnens spargrisar världen över. Trean, ”Vid världens ände”, som spelades in samtidigt som tvåan ”Död mans kista” fortsätter likt ett avsnitt av ”Skilda världar” där vi lämnades senast, dvs. Jack Sparrow (Depp) sa ”Hello Beastie!” och hoppade in i käften på sjöodjuret Kraken, varpå hans forna besättning, med kända ansikten som Will Turner (Bloom) och Elizabeth Swann (Knightley) hookat upp med elakingen Kapten Barbossa (Geoffrey Rush), som återvänt från de döda för att hjälpa till att jaga tag på Jack vid världens ände. Tillsammans vill de försöka ena havens alla piratbossar för att kunna stå emot hotet från Ostindiska Kompaniets Darth Vader - Lord Beckett (Tom Hollander) som slagit sig ihop med Kapten Davy Jones (Bill Nighy) i hopp om att blötlägga allt som har med piratfasoner att göra.

Efter att man fiskat upp Jack går större delen av filmen åt till snack och smidande av lömska planer. Alla går bakom ryggen på varandra, skapar pakter och Jack får till och med två stycken samveten på axlarna som han konfererar med. Problemet med alla dessa möten är att de inte leder någonstans. Till slut tappar man kollen på vem som är allierad med vem, vilket leder till att man sitter där och smågäspar i väntan på att någon ska få en sabel genom halsen eller åtminstone en kanonkula i magen.

Men självklart får vi en rejäl dos av pang-pang och i slutstridens hetta bjuds det på extra-allt av succéingredienserna från de tidigare filmerna. Det blir virvelstormar, flygande sablar och krossade romflaskor så det räcker och blir över och mitt i allt pågår ett blodfläckat bröllop. Det är Slaget vid Svensksund on crack. Synd bara att man får vänta i två timmar innan piraterna trasslat sig ur sina verbala konflikter och istället löser problemen på det gamla hederliga sättet.

Visst är Keira Knightley lika styltig i sitt skådespeleri som vanligt och Orlando Blooms Will Turner är lika endimensionell som hans klon av papp utanför biosalongen. ”Vid världens ände” hade kunnat bli en riktig sörja om det inte vore för ärkepiraten Barbossa, spelad av den eminente Geoffrey Rush. Hans karaktär har hela tiden fått stå i skuggan av Depps upprepade clownerier men visar här att han är trilogins ende riktige pirat. Det riktigt syns hur Rush stormtrivs som elak, slemmig, bitter och gormande kapten. Knightley bjuder även på ett sånt där oerhört larvigt men pampigt ”Independence Day”-tal som ger härliga rysningar ner till tårna. Allt är förlåtet Keira, du är min nya Bill Pullman.

“It's not about living forever; the trick is living with yourself”, säger Keith Richards till sonen Jack Sparrow i sin läckra cameo som är i Beppe Wolgers-klass när vi snackar sjörövarpappor. Han kan gärna få säga samma sak till gubbarna på Disney. Det gäller att kunna sluta med piratflaggan i topp. Tre varv känns fullt tillräckligt i karusellen, så länge man inte vill riskera att spy.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Filmrullen
Jag tycker att det är den sämsta i serien. Det är visserligen  mer humor i den här, och som vanligt briljerar Johnny Depp, Mackenzie Crook, Lee Arenberg, och specialeffekterna men Kiera Knightley, Naomie Harris och dramat i filmen sänker den en aning. Jag är nog inte så besviken att Knightley och Bloom inte återvände i fyran.
Lito
5 av 5! Dock inte den allra bästa filmen men jämfört me andra piratfilmerna är denhär fan 5 av 5!
Vordy
Blev väldigt besviken på denna film, inte riktigt vad jag hade hoppats på. Absolut inte min smak.
Visa fler (21)

Relaterade filmer