LISTA

Skribent

Andreas Samuelson

17 september 2014 | 21:00

10 filmer du inte vill se med dina föräldrar

Det finns filmer perfekta att se med mamma och pappa – och så finns de där skämskudden åker fram ganska snabbt… Här är rullarna du ångrade att du såg med föräldrarna.
Vi har alla varit där. Den svidande pinsamma filmkvällen när du tillsammans med en eller båda föräldrar valt ut vad som verkat vara en passande video/DVD men så småningom insett misstaget. Kanske ett Oscarsbelönat drama, en skojig komedi eller spännande thriller som eskalerat i sex, våld eller bådeoch. MovieZine listar filmerna du gärna undviker att se med mor och far din.

Pulp FictionFå filmer var lika hypade som Quentin Tarantinos kultfilm när den kom 1994. Den ultracoola affischen var överallt, John Travolta gjorde sin comeback och trailern utlovade skön, underhållande dialog. Att den var full av knark och våld är en detalj man kanske missade. Från Uma Thurmans överdos och adrenalinspruta i bröstet till stackars Marvins sönderskjutna ansikte. Botten var dock nådd vid en S/M-inspirerad våldtäktsscen.

Den där MaryBröderna Farrelly hade roat hela världen med ”Dum & dummare” och Cameron Diaz var en charmig snygging på affischen. Och se vilken fräck frisyr hon har… När man senare får reda på varför var det mindre charmigt. Det och annan brutal humor som fastklämda könsorgan var hysteriskt roligt – så länge mamma och pappa inte var närvarande.

Män som hatar kvinnorStorsäljaren till bok skulle äntligen bli film med hushållstrygga namn som Michael Nyqvist och Peter Haber i rollerna. Hade man dock läst nämnd bok innan så bör man dock ha sett sig förvarnad om vad komma skall – våldtäkt, tortyr, misshandel… Knappast en fredagsfilm för hela familjen.

Requiem for a DreamEtt konstnärligt drama med snygg poster och mammas gamla favorit Ellen Burstyn, pappas 80-talskärlek Jennifer Connelly och den charmiga killen från ”Mitt så kallade liv” i rollerna. Sen börjar mardrömmen. Droger i alla dess former, gängavrättningar, förnedringssex, mardrömshallucinationer. Behövs mer sägas? Ja, kanske att filmen är så intensivt gjort att den framkallar den fysiskt illamående känslan av att faktiskt vara drogpåverkad. Inget man gärna upplever med föräldrar, om än alls.

BoratÅrets komedi, med den roliga killen som spelade Ali G. Lite lättsam humor? Eller nja, en minst sagt grov satir som förutom att driva med amerikanare lyckas slänga in rasistiska, sexistiska, homofobiska och religiösa stereotyper. Humor som kanske inte oanat går över äldre generationers huvuden. Lägg därtill skämt om våldtäkt, incest och prostituerade och du har en film som får pappa att rota fram ”Ett päron till farsa” för mer traditionell komik.

Basic InstinctMichael Douglas hade en längre storhetstid där det mesta han gjorde var intressant. En spännande thriller var något han passade utmärkt i och lät alldeles lagom. Men redan i inledningen blir en fastbunden karl ihjälhuggen med ishacka under ett samlag. Fler intima sexakter och blodiga mord följer och man får till och med tjuvtitt på Sharon Stones heligaste. Spännande minst sagt – men mer genant och obekvämt i sällskap av mamma och pappa.

The Wolf of Wall StreetEtt verklighetsbaserat Martin Scorsese-drama med Leo DiCaprio som framgångsrik aktiemäklare, det låter väl harmlöst? Nämnvärt kan vara att den verkliga personen bakom DiCaprios karaktär var starkt drog- och sexberoende. Redan tidigt i filmens skede så snortar han kokain från en prostituerads arsle – och det är bara början. Det finns en gräns för hur mycket bröst och överdoser man klarar av att se med föräldrarna, filmen är trots allt tre timmar lång…

I Love You Philip MorrisHomosexualitet i sig är självklart inte stötande men när man ser en Jim Carrey-komedi förväntar man sig inte att han efter några minuter ska sätta på en man som stönar att han ska komma i hans röv. Lite senare ger Ewan McGregor Carrey en avsugning och spottar ut resterna över en båtkant. Två korta moment i en övrigt mild och trevlig film men allt spermarelaterat är sådant vi undviker att uppleva med mor och far.

Black SwanOscarsbelönat drama om balettdansös. Låter lite för oskyldigt för att vara sant? Helt rätt. Har man sett någon av regissören Darren Aronofskys tidigare filmer vet man att det inte kommer vara någon fjäderlätt filmupplevelse. Förutom ett omskakande, psykologiskt feelbad-mörker så finns här närgångna bilder på blodiga kroppsdelar, såväl onani som oralsex samt en knappast uppmuntrande mor-och-dotter-relation.

American PieNågon kan ha beskrivit den som modern tids ”Deltagänget”. I jämförelse är dock den filmen praktiskt taget barntillåten. Som om de obekväma far-och-son-samtalen kring sex inte vore illa nog så är (oavsiktligt) drickande av sperma, onani med strumpor och diarré på skoltoalett några exempel på filmens hejdlösa scener. Och så får vi inte glömma pajknullarscenen som kommer ge valfri förälder bakskräck en lång tid framöver.

Vilka filmer ångrar du att du såg med dina föräldrar? Kommentera nedan.
| 17 september 2014 21:00 |