Serie

Skribent

Patrik Jonsson

7 april 2016 | 19:00

10 av de mest dysfunktionella TV-familjerna någonsin

Är det någonting vi underhålls kraftigt av nuförtiden så är det väl ändå alla dessa trasiga, för att inte säga bisarra, tv-seriefamiljer?
Med dysfunktionell syftar jag nu egentligen inte på någonting negativt, tvärtom. Jag fullständigt älskar alla dessa absurda familjeuppsättningar som vi på löpande band matas med genom våra ack så kära tv-apparater. Tiderna har definitivt förändrats. Så gott som bortblåst är helyllefamiljen i till exemel "The Brady Bunch" och den mer strikta och lojala familjen i exempelvis "Familjen Macahan" var det ett bra tag sedan man beskådade. 

Nu är det mer svärta. Det är mer trasigt, krångligt och faktiskt, nog oftare än vad många kanske vill erkänna; mer nära verkligheten. Det är kort och gott rätt så dysfunktionellt! Men det är som sagt helt okej, för att inte säga fantastiskt. Så länge jag slipper tillrättalagda slemfamiljer som den i "Seventh Heaven" (så fort jag får upp den vinjett-låten i skallen blir jag yr och vill spy) så är då åtminstone jag nöjd.

Här följer några "vrak" till familjer som underhållit oss genom åren, och vissa av dem är dessutom still going strong, underbart!

The Lannisters ("Game of Thrones")
Här är det väl lite svårt att veta var man ska börja? Bastarder, incest och bröllop som mer liknar blodbad? Ja, vi kan väl både börja och sluta där. Att familjen Lannister är dysfunktionell råder det ingen tvivel om, det är väl egentligen en ganska snäll titel?

The Morgans ("Dexter")
Här handlar det främst om ett syskonpar, men det i sig kan vara nog så dysfunktionellt då vi snackar om Debra och Dexter Morgan. En är polis och den andre seriemördare, bara det räcker ju. Om jag inte minns helt fel kan vi flika in incest även här.

The Ewings ("Dallas")
Ah The Ewings! En dysfunktionell familj före sin tid skulle man nästa kunna säga. Det fanns väl knappt någon tv-familj som kunde mäta sig med Ewings då det begav sig. Undrar jag om folk way back in the days verkligen tänkte på hur pass rubbat allt egentligen var? Rubbat, ondskefullt, narcissistiskt och ja, ursäkta, fruktansvärt underhållande!

The Sopranos ("The Sopranos")
Att fadern i familjen, Tony, i grunden var en livsfarlig sociopat är väl inte längre någon hemlighet? Han hade i alla fall "förnuftet" att gå till en psykolog, bara en sådan sak. Det fanns dock mycket annat som bubblade under ytan i den här familjen. Ibland blev det riktigt hett. En favoritscen var då Tony Soprano rök ihop med sin syster Janice över ett parti monopol. Det gröna monopolhuset, intryckt i Tonys kind, blev pricken över det berömda!

The Jennings ("The Americans")
Att leva undercover som ryska spioner i USA under det kalla kriget kan nog inte varit alldeles enkelt. Speciellt då parets barn var lyckligt ovetande. För att komma undan med detta krävdes massor av lögner, svepskäl och iskalla handlingar. Sådant brukar väl ganska ofta leda till rätt dysfunktionella utspel och beteenden? Alldeles riktigt!

The Solloways & The Baileys ("The Affair")
Här är det krångligt värre, så pass att det krävs jag nämner två familjer. För att fatta det kort vänsterprasslar herr Solloway med fru Bailey och alla andra kommer givetvis i kläm. Den ena pinsamma hemligheten avlöper den andra, lycka till med att lappa ihop dessa familjer!

The Donovans ("Ray Donovan")
Här händer det också grejer, av den mer besvärliga naturen så klart. Framförallt kretsar det kring tre bröder och deras far. Den ena brodern, Ray, är ironiskt nog en så kallad "problemfixare". Han kan kort och gott fixa allt utom sin egen familj. De andra två är sådana där individer som exploderar lite snyggt mellan varven. Medan fadern, Mickey, är gammal kåkfarare. Resten kan ni nog räkna ut själva, det stavas dock d-y-s-f-u-n-k-t-i-o-n-e-l-l.

The Bundys ("Married With Children")
Vi tar och petar in ännu en gammal goding och detta gör vi med den gamla härliga Al Bundy och hans något egendomliga familj. Al Bundy gav väl nästan frasen "missnöjd med mitt liv och med min tillvaro" ett ansikte då det begav sig, kanske till och med den svenska titeln på serien borde varit just detta? Tragiskt, men framförallt ändå komiskt. Tragiskomiskt! Ja och ack så dysfunktionellt!

The Fishers ("Six Feet Under")
Förmodligen en av de mest älskade dysfunktionella familjerna i en tv-serie någonsin. The Fischers bjöd väl inte direkt på några gapskratt likt Bundys i "Married With Children", här var det istället mer drama och eftertänksamhet. I vissa avseenden kanske till och med en ganska stor igenkänningsfaktor? Det tror jag nog. Hursomhelst, familjen Fisher från underbara "Six Feet Under" måste naturligtvis nämnas och uppmärksammas i ett sådant här sammanhang.

The Gallaghers ("Shameless US & UK")
Här finns det två versioner av serien; en brittisk och en amerikansk. Jag skulle dock vilja påstå att båda versionerna av Gallaghers är ungefär lika f-ed up. Serierna bjuder egentligen på en hel drös med dysfunktionella familjer. Jag väljer dock ändå att rubricera Gallaghers för de är ändå "kungarna på tronen" i denna minst sagt dysfunktionella sammanfattning. Det blir helt enkelt inte mer dysfunktionellt än så här. Skulle jag gå in på detaljer skulle jag bli tvungen att skriva en hel roman, med minst tio uppföljare. 

Självfallet finns mängder av fler dysfunktionella tv-seriefamiljer, och detta var egentligen endast ett litet axplock. Jag tänker inte ge mig på några dysfunktionella bubblare, dessa får istället ni där ute fylla i. 

Vilka är era favoriter, låt höra?
| 7 april 2016 19:00 |