Dexter 2006-2013

Drama Deckare Thriller
USA
50 MIN
Engelska
Dexter poster

Synopsis

Dexter Morgan jobbar som analyserande detektiv för polisen i Miami - men lever samtidigt ett väldigt speciellt dubbelliv. Om nätterna jagar han de kriminella själv - och tar livet av dem. Dexter är en seriemördare, men han mördar endast de mest fruktade kriminella, dom som samhället inte lyckats fälla med sina lagar och regler.
Ditt betyg
3.8 av 1,318 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
4
5
6
7
8
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
SÄSONG 4
SÄSONG 5
SÄSONG 6
SÄSONG 7
SÄSONG 8
01
Dexter
2006-10-02
02
Crocodile
2006-10-09
03
Popping Cherry
2006-10-16
04
Let's Give the Boy a Hand
2006-10-23
05
Love American Style
2006-10-30
06
Return to Sender
2006-11-06
07
Circle of Friends
2006-11-13
08
Shrink Wrap
2006-11-20
09
Father Knows Best
2006-11-27
10
Seeing Red
2006-12-04
11
Truth Be Told
2006-12-11
12
Born Free
2006-12-18

Recensent

Patrik Jonsson

12 juni 2014 | 12:00

Ett genuint amerikanskt psycho

Många var de serier som bröt ny mark under det, för just TV-serier, gyllene 00-talet. Showtimes "Dexter" var definitivt en av dem. "Dexter" var även en av de serier där det vågade satsas på en äkta antihjälte. Att Showtime tog innebörden av en antihjälte till en helt ny nivå får väl nästan räknas som en underdrift. Att lyckas få miljoner av tittare att sympatisera med en seriemördare kändes nog på förhand extremt långsökt, men som de lyckades. Detta är en serie om seriemördare!

Att ens våga satsa på en serie med "Dexters" upplägg och format krävdes nog hinkvis med mod, övertalningsförmåga och definitivt en kabelkanal. I dagens uppsjö av serier där det ena bisarra upplägget efter det andra bokstavligen löser av varandra kanske det inte är någon större deal att ta sig an en serie som "Dexter", men 2006 då serien debuterade var det garanterat en helt annan match. Rond efter rond, knock-out efter knock-out var dock detta en match som kabelkanalen Showtime och seriens skapare James Manos, Jr. slutligen vann och detta fullständigt överlägset. Jag minns än idag att i stort sett alla pratade om "Dexter", om hur bisarr, sjuk och framförallt annorlunda den var. Vissa serier har helt enkelt den inverkan på människor, det där lilla extra som verkligen sticker ut. "Dexter" stack sylvasst ut på alla plan och detta i dubbel bemärkelse med tanke på seriens ack så blodiga natur.

Då man valde att casta den skicklige skådespelaren Michael C. Hall, som för övrigt under årens lopp blivit mångfaldigt prisbelönad för sin rolltolkning, som seriemördaren Dexter Morgan utförde man enligt mig ett genidrag. Många av oss TV-tittare hade nämligen redan sedan tidigare bekantat oss med honom i rollen som David Fisher; en osäker, på gränsen till neurotisk, homosexuell begravningsentreprenör i HBO:s succéserie "Six Feet Under". I "Dexter" gav man dock honom det brutala jobbet att istället mörda, stycka upp och dumpa människor på bästa sändningstid, alltså en bra bit bort från den snälle, skygge och ödmjuke karaktären David Fisher. Den ende gemensamma nämnaren mellan dessa tu skulle då, ironiskt nog, vara begravningsbyrån, ja och möjligtvis deras ständigt närvarande känslor av utanförskap och abnormalitet. Fantastiskt, jag kan inte ge nog med applåder till rollbesättarna. 

Lite om själva handlingen kanske? Dexter Morgan arbetar som kriminaltekniker för Miami Metro Police Department där han är specialiserad inom området blodanalys. Dexters ihärdiga samt ytterst hemliga seriemördande kan vi kalla för hans extraknäck där han alltid planerar (då det ges tillfälle) och strukturerar sina mord kring något som han själv kallar för "Harrys Kodex". Denna kodex innefattar en massa etik och förfaranden hans avlidne adoptivpappa, tillika före detta polis Harry Morgan (James Remar) skapat som en slags försäkring om att Dexter aldrig ska åka fast, samt att han endast håller sig till att mörda omoraliska människor. Dexter har även en halvsyster vid namn Debra (Jennifer Carpenter) som lustig nog arbetar som kriminalpolis, lyckligt ovetande om sin brors minst sagt mörka sidor, under samma tak som Dexter själv. En stor del av handlingen i serien tas självklart upp av Dexters kamp om att dölja vem han egentligen är, hans inre fighter mot sina egna demoner och av jakten på de likasinnade seriemördarna som dyker upp i säsong efter säsong. Egentligen finns det massor att fördjupa sig i vad det gäller just handlingen i "Dexter", jag har här endast skrapat på ytan. Jag tycker dock att det blir bäst så, resten får ni tillsammans med Dexter Morgan upptäcka själva! 

Jag snackade tidigare om genidraget med att ge huvudrollen som Dexter Morgan till Michael C. Hall och här kommer ännu ett, minst lika slagkraftigt genidrag, jag bara inte kan lämna utanför en sådan här recension. I den fjärde säsongen, vilken också är seriens allra bästa, gästas "Dexter" av den gamle mästaren John Lithgow. En skådespelare som gjort många fantastiska rolltolkningar av badguys under sin karriär och som enligt rykten faktiskt en gång i tiden tackade nej till rollen som självaste Hannibal Lecter. I "Dexter" tilldelades han dock rollen som Arthur "The Trinity Killer" Mitchell. Ifall Lithgow någon gång önskat en revansch efter nekandet till den ikoniska rollen som Dr. Lecter fick han då revansch med råge i och med gestaltningen av The Trinity Killer i "Dexter". Maken till en obehaglig och skrämmande rolltolkning får man nog leta efter, den lär då i alla fall tveklöst sakna motstycke i TV-världen. Lithgow tog med sin rolltolkning serien till helt nya nivåer, serien nådde med handen på hjärtat, sin kulmen. 

Efter just denna fjärde säsong och dess helt makalösa cliffhanger var det många som frågade sig, inte endast; vad ska hända nu? utan även; hur f-n ska de kunna leva upp till detta i de kommande säsongerna? Det dystra svaret på den frågan blev också mycket riktigt; det kunde de inte. Inte för att jag inte förstår skaparna, den fjärde säsongen var en gigant bland giganter, men det är alltid lite trist då en serie peakar mitt i själva serien. Nu vet jag att det är många som menar på att de skulle ha rundat av serien redan efter just den fjärde säsongen och jag kan på många sätt också förstå detta resonemang. Jag tycker dock inte att serien blev dålig i de kvarvarande fyra säsongerna, helt klart färgad av den fjärde, men absolut inte dålig. Det där beror väl förstås lite på vad man jämför med, men att försöka låta bli att jämföra en series säsonger sinsemellan kan så klart bli lite marigt. Jämför ni dock med en serie i samma genre, som usla "The Following", så förstår ni nog vad jag menar; "Dexter" var och är aldrig dåligt.

Med detta sagt kan man väl summera det hela med att säga att serien "Dexter" som helhet i slutändan blev lite spretig. Jag kan lika gärna bjuda på en aning nördighet här och fördjupa mig i lite betygsättning säsongsvis så kanske ni får en bättre uppfattning om mitt slutbetyg. De tre första säsongerna ger jag utan tvivel tre mycket stabila fyror medan den fjärde säsongen tilldelas en kristallklar femma. De fyra avslutande säsongerna skänker jag treor till, där den sjunde säsongen får en extra stark sådan. Slutbetyget blir dock en fyra, det finns inte en chans att jag ger en sådan här pass bra serie, trots en del ups and downs, ett lägre betyg.

Seriens första säsong bygger för övrigt till stor del på romanen "Darkly Dreaming Dexter" från 2004 av Jeff Lindsay, en författare som faktiskt varit verksam bakom kulisserna längs hela seriens gång. Detta märks rätt tydligt då dess karaktärer, miljöer och händelseförlopp verkligen sätter den rätta stämningen, den underton av mörk komik som genomsyrar serien har vi nog mycket att tacka just Lindsay för. Ett koncept jag tycker passar in som liket i liksäcken ty annars hade nog serien blivit alldeles för mörk och outhärdlig, vi bjuds helt enkelt på en mycket stimulerande balans. Sedan kan jag väl lika gärna spinna vidare på min nördighet som jag startade här ovan genom att hävda att seriens vinjett är den mest genomtänkta, stilrena och passande som någonsin gjorts till en TV-serie, hands down! 

"Needless to say I have some unusual habits, yet all these socially acceptable people can't wait to pick up hammers and smash their food to bits. Normal people are so hostile." - Dexter Morgan

"I thought God sent you so that I could save you. But God has another plan." - Arthur Mitchell

| 12 juni 2014 12:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
5
Trots att de olika säsongerna skiljer sig åt både när det gäller kvalitet och spänning måste jag ändå ge full pott till Dexter, allt annat är otänkbart.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu