The Missing (2003)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
1800-talets New Mexico. En far återvänder hem i förhoppning om att försonas med sin vuxna dotter, Maggie. Maggies dotter kidnappas, vilket tvingar far och dotter att arbeta tillsammans för att få tillbaka henne.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE MISSING

Fantastiska Blanchett i en kamp mot klockan

Innan jag gick och såg ”The Missing” hade jag jättesvårt att få grepp om vad detta egentligen var för en slags film. Ett drama, en thriller eller som filmbolaget tyckte, en western? Nu när jag sett den, har det inte blivit mycket lättare. Det här är nog ett drama med thrillerinslag. Eller en thriller med dramainslag. Sedan har vi en del missplacerad humor. Och när de övernaturliga bitarna kom blev det för mycket för mig. Jag undrar om Ron Howard själv visste vad han sysslade med.

Men framför allt så är nog ”The Missing” en western. För det springs runt en hel del i amerikanska ökenlandskap, det skjuts med hagelbössor, det rids på hästar och det är indianer inblandade. Jag saknade bara Clint Eastwood i en saloon, men istället fick jag en Cate Blanchett vilket ju inte var helt fel. Aldrig har en skådis imponerat på mig så pass mycket med en så liten roll som när ovannämnda spelade Galadriel i ”Sagan om Ringen”-trilogin, och hon är minst lika bra som ensamstående tvåbarnsmamma här i ”The Missing”.

Året är 1885, och inspirerad av Jane Seymours insatser på tv arbetar Maggie Gilkeson som medicinkvinna utanför en liten stad i amerikanska western. Hennes far, en man hon inte träffat på en herrans massa år och som hon avskyr, ger sig tillkänna - och blir utkastad fortare än kvickt. Men när Maggies äldsta dotter, tillika familjens rebell, blir kidnappad och hon inte får någon hjälp av stadens sheriff tvingas hon att be gamle farsgubben om hjälp. Tiden är knapp, för man misstänker att Lilys kidnappare är en apacheliga som på sistone roat sig med att stjäla unga kvinnor och sälja dem över mexikanska gränsen. Och då är det kört. Av någon anledning tar man även med sig minsta dottern, och rider iväg. Thrillerinslag, dramainslag och hästar.

Ron Howard, mannen som har svårt att bestämma sin för 1 genre, har även svårigheter med att hålla filmens tempo uppe igenom de dryga två timmarna. Stundtals har vi spännande pangpang- och jaktscener, och stundtals blir det bara segt och söligt. Scenerna med t.ex Val Kilmer bara skriker ”klipp bort mig! Sätt mig på dvd:n istället! Visa publiken nåååd...!”. Då räddar inte ens de fantastiska skådespeleriet filmens betyg. Jag såg verkligen fram emot ”The Missing” och hoppades på en toppenfilm, men den visade sig inte vara nånting man minns speciellt länge efteråt.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
4138-0
Kan bara instämma. Häxkonsterna blev för mycket för mig också!    (2/5)

Veckans populära filmer

Visa fler