Selma (2014)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
SELMA är berättelsen om Dr Martin Luther King Jr:s historiska kamp om rösträtt för afroamerikaner - en farlig och skrämmande kampanj som kulminerade i den episka marschen från Selma till Montgomery, Alabama. Marschen vände den amerikanska opinionen och övertalade president Johnson att år 1965 införa The Voting Rights Act. 2015 är det 50 år sedan detta avgörande ögonblick utspelade sig i medborgarrättsrörelsen.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: SELMA

Omskakande om Martin Luther King
Smärtsamt aktuell film som förvånande nog är den första där frihetskämpen Martin Luther King Jr står i centrum. Utan att bli spretig lyckas ”Selma” vara både ett omskakande samhällsporträtt, samtidigt som den ger en mer intim inblick i Dr Kings liv.
En kritikerrosad film om orättvisorna mot färgade som kommer ut precis i tid för Oscarsracet – och snacket om ifall nomineringarna är för få eller för många på grund av ämnet, kommer som ett brev på posten. 

Förra året var det ”12 Years a Slave” och ”Fruitvale Station” som diskuterades. Den förstnämnde ifall den verkligen var värd att vinna Bästa Film eller om den gjorde det bara för att det, till största delen, vita Hollywood har dåligt samvete. Den sistnämnde för att den inte nominerades alls. ”Det finns inte plats för mer än en film om orättvisorna mot svarta” hördes det sägas. 

I år är det ”Selmas” tur. Framför allt höjs röster för att man inte tog chansen att ge den första regissörsnomineringen nånsin till en färgad kvinna genom Ava DuVernay (känd för smala festivalfilmen ”Middle of Nowhere”). Men även David Oyelowo förväntades nomineras för rollen som Martin Luther King. 

En del tror att Oscarsjuryn tycker att de gjort nog för de svartas sak ett tag framöver i och med vinsten för ”12 Years a Slave” förra året. Andra anser att anledningen till att filmen bara fick två nomineringar har mer att göra med att den demokratiske presidenten Lyndon B. Johnson framställs i mindre smickrande dager. Och ytterligare några påpekar att även om filmen nominerats mer hade det inte bevisat någonting eftersom andra ”svarta” filmer, som inte handlar om orättvisor, ignoreras. Som exempel nämns James Brown-biografin ”Get on Up”. 

Det är synd att ett verk inte bara kan bedömas utifrån sina kvalitativa egenskaper inom filmmediet utan att så mycket politik ska spela in. Men det är också oundvikligt. För det går inte att sitta oberörd genom de hemskheter som drabbar den protesterande massan i ”Selma”. Och en film som griper tag, har bara i och med det gjort något viktigt. 

”Selma” utspelar sig år 1964-1965, då svarta formellt hade haft rösträtt under lång tid, men diskriminering gjorde det mycket svårt för dem att utöva den rätten, framför allt i sydstaterna. Martin Luther King Jr ledde kampen, och en symboliskt viktig protest gick av stapeln i staden Selma i Alabama. King som var känd för att använda sig av fredliga medel var med och arrangerade en marsch, som trots att den utfördes stillsamt, möttes av brutalt polisvåld.  

Det första som slår en är hur fruktansvärt det är att det inte var mer än 50 år sedan färgade bemöttes på det här sättet. Men i samma sekund som den tanken har formats inser man att det är värre än så, för filmen är högaktuell även idag i USA. Framför allt genom det fokus som Eric Garners och Michael Browns dödsfall fått under förra året, men även för att delar av rösträttslagen som blev till just år 1965 nu är under attack. 

Martin Luther King är frontfigur i ”Selma”. Men händelserna runt omkring är där det verkliga dramat utspelar sig så han innehar inte huvudrollen på ett sånt sätt som vi är vana vid att se. Men DuVernay har ändå på ett snyggt sätt låtit oss få lite mer av en inblick i den ikoniska mannens liv, framför allt vilken otrolig uppoffring hans familj fick göra – i den mängd hot de fick leva med – för att han skulle kunna fortsätta kampen. Oyelowo gör en nästintill perfekt tolkning, som blir än mer fantastisk av det faktum är skådespelaren är britt. Men kanske snuvades han på nomineringen just för att hans karaktär ändå är mindre än resten av berättelsen. 

Själv är jag beredd att hålla med dem som nämnt ”Get On Up”, i att Chadwick Boseman gjorde en ännu starkare rollprestation. Men varför jämföra just de två. Både Boseman och Oyelowo gjorde bra nog ifrån sig för att kunna nomineras.  

Från början var det presidenten LB Johnson (Tom Wilkinson) som var själva kärnan i det här manuskriptet, och även om fokus flyttats så spelar han en viktig roll i skeendena. I  DuVernays film framstår han som en man med god vilja, men begränsad handlingskraft. Något filmen kritiserats för från Johnsons stab, som menar att presidenten var den som slogs för att genomföra lagändringen ihop med King och inte någon som motsatte sig den.  

Som bevis för att King var motarbetad dyker logg-anteckningar från Vita Huset, som genomsyras av rasism, upp med jämna mellanrum. Det är ett riktigt välsvarvat hantverk att få ihop alla dessa delar av politiskt maktspel, ett porträtt av familjefar och rättskämpe och en våldsam historisk händelse, utan att det blir spretigt eller att nerven tappas. Som det är sitter man klistrad i stolen under varje minut av Selma. 

Vad gäller missade nomineringar eller inte. Både Oyelowo och DuVernay är båda relativt nya i gemet. Jag tror att om de fortsätter på samma sätt så kommer de att få nya chanser.
Senaste kommentarer
adamovitch
Stark film och viktig film som berör och är otäckt aktuellt när man läser om alla rasistiska dödskjutningar som forfarande äger rum i USA.
Skam av Oscarsjuryn att inte nominera Oyelowo som är helt fantastisk. 4/5
Kalis
Fantastiskt bra biografi som skildrar Dr Martin Luther Kings kamp mot ett rättvisare America! David Oyelowo gör ett riktigt grymt jobb som Dr M.King 4/5
engman_mia
En film med otroligt goda förutsättningar. Men som faller lite platt, av många anledningar. Berättartekniken är lat och saknar kreativitet, samtidigt som man inte riktigt får lära känna Luther King. Tim Roth och Carmen Egojo gör däremot mycket goda insatser. Filmen är dock värd att se eftersom den tar upp ett relevant ämne både då och inte minst idag. Dessutom dyker en hel del kända och intressanta ansikten upp på vägen.
Visa fler (1)

Veckans populära filmer

Visa fler