Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

13 maj 2015 | 22:00

Marvel vill att Ava DuVernay gör "Black Panther"

Men det är en kvoteringssituation som lämnar en besk eftersmak i munnen.
I juli år 2018 är det tänkt att "Black Panther" ska upp på biografer världen över. Den svarta pantern kommer spelas av Chadwick Boseman,  nu senast aktuell med James Brown-biografin "Get on Up", och handlar om en  ung prins vid namn T'Challa som måste ta över sin fars tron och sedan slåss för att hämnas densammes död. 

The Wrap uppger nu att Marvel vill sätta Ava DuVernay vid spakarna för filmen. Hon är mest känd för att ha regisserat "Selma" som behandlade historien om Martin Luther King Jr. och hans kamp för att ge afroamerikaner rösträtt i 60-talets USA. Filmen blev enormt hyllad och fick till och med en Oscarsnominering för bästa film, och vann Oscarn för bästa originalsång.

Uppgifterna kom ut samma dag som det blev känt att föreningen "American Civil Liberties Union", eller ACLU, bett statliga och federala myndigheter undersöka anställningsrutinerna hos de stora studiorna, TV-kanalerna och agenturerna i Hollywood och USA. ACLU anser att det pågår en hejdlös och medveten diskriminering när det kommer till att anställa kvinnliga regissörer.

The Wrap hävdar också att uppgiftslämnare (som på något sätt är insatta i det hela får vi hoppas) påpekat att Marvel är så ivriga att anställa afroamerikanska DuVernay just för att det skulle innebära fantastisk PR för företaget. Hittills har ingen film hos Marvel regisserats av en kvinna, och Patty Jenkins ser ut att bli den första kvinnan att få regissera en superhjältefilm överhuvudtaget, då hon kommer göra "Wonder Woman" åt Warner Bros.

Jag vet inte vad ni tycker, men känns det inte lite tillgjort från Marvels sida? Visst, det ska vara självklart att mindre representerade grupper får göra roliga saker lika mycket som vem som helst, men det hade sett bättre ut i mina ögon om dessa båda nyheter inte hade kommit exakt samtidigt. Det känns som Marvel på något sätt vill visa sig duktiga, nu när de vet att de är övervakade. Eller så svamlar jag bara i nattmössan.

Jag är intresserad av era åsikter, vad tycker ni?
| 13 maj 2015 22:00 |