Tim Roth

Regissör, Skådespelare 14 maj 1961 London, England

Biografi

Tim Roth är en brittisk skådespelare och regissör, född Timothy Simon Smith den 14 Maj 1961 i London, England.

Tim är en mästare på accenter och pga detta kan man tro att han är amerikan, men han växte alltså upp i ett medelklasshem i London. Redan som ung hade han en fallenhet för accenter, något som gjorde hans skolgång i Brixton enklare.

Hans första roll var i tv-filmen "Made in Britain" (1982), som ung skinhead. 1984 var han med i Mike Leighs "Meantime" som ännu idag är en av hans favoritroller. Han slog även igenom på bio samma år, i Stephen Frears "The Hit".

Med tiden gjorde han sig ett namn och fick spela Vincent Van Gogh i "Vincent & Theo" (1990) och en roll i "Rosencrantz & Guildenstern Are Dead" (1990).

Han flyttade sedan till Los Angeles och träffade där Quentin Tarantino som castade honom som Mr. Orange i "De hänsynslösa" (1992). Det blev Roths stora genombrott och ledde till att Tarantino castade honom även i "Pulp Fiction" (1994). Det blev även ett tredje samarbete i antologifilmen "Four Rooms" (1995) och samma år lyckades Roth få en Oscarsnominering för "Rob Roy".

1996 bevisade han även att han kan sjunga, i Woody Allens musikaliska komedi "Alla säger I Love You".

Han har fortsatt genom åren att blanda independentfilmer med storfilmer såsom Francis Ford Coppolas "Youth Without Youth" (2007) och "The Incredible Hulk" (2008). 2009 fick han en huvudroll i sin första amerikanska tv-serie: "Lie to Me" (2009).

Förutom sin Oscarsnominering så har han även fått pris på Berlins Film Festival för sin egenregisserade "The War Zone" (1999) och samma film fick även en Bodil-nominering.
Av: PerH

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler