Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

19 november 2023 | 16:01

Colman Domingos första huvudroll kan ge honom en Oscar

Utöver det är han trippelt aktuell som regissör, manusförfattare och huvudrollsinnehavare i sin egna regidebut.
Colman Domingo har kanske sin karriärs bästa år hittills. Efter några biroller i tunga filmer såsom “Lincoln” och “Selma” har det blivit dags för skådespelaren att testa turen med en huvudroll. Den rykande färska “Rustin” är filmen som förhoppningsvis tar honom till toppen och kanske belönar honom med en Oscarsnominering eller vinst. Det är stabil buzz kring hans prestation och det lär generera en del uppmärksamhet när gala-säsongen närmar sig.
 
Domingo har dock schemat fullt och siktet inställt på att regissera sin nästa film. I en intervju med Collider låter det såhär:
 
- Jag kan inte berätta så mycket än, men jag kommer göra min regidebut snart där jag spelar en amerikansk ikon. Jag var med och skrev manuset och det är en musikal. 
 
Däremot är det inte första gången Domingo regisserar - som en av huvudkaraktärerna i “Fear the Walking Dead” tog han chansen bakom kameran och regisserade tre avsnitt. Han har också tidigare skrivit manus till kortfilmen “New Moon” tillsammans med sin partner som också råkar vara manusförfattare. Karriären har sakta men säkert förberett honom på vad som komma skall och som regissör, manusförfattare och huvudrollsinnehavare i sin egna regidebut känns det inte annat än självklart för hans del; även om det innebär att han får be om hjälp.
 
- Jag vet inte om jag kommer bli galen eftersom jag går från min första huvudroll i en långfilm till att göra väldigt mycket själv. Så jag kan komma att behöva lite vägledning från Bradley Cooper och personer som honom. Jag känner att jag faktiskt kommer klara av det eftersom jag ser det visuellt, jag förstår det dramaturgiskt och jag känner att det är som en målning. Jag vill göra hela målningen, och jag kan vara i den samtidigt. 
 
“Rustin” hade premiär på Netflix 17 november och handlar om Bayard Rustin som lätt glöms bort i USA:s stökiga historia. Rustin, som var öppet homosexuell, jobbade som rådgivare till Martin Luther King Jr. och spelade en viktig roll i att planera medborgarrättsrörelsen, i synnerhet “Marschen till Washington för arbete och frihet”.
| 19 november 2023 16:01 |