Rocketman 2019

Drama Musikal Biografi Musik
Storbritannien
121 MIN
Engelska
Rocketman poster

Synopsis

Berättelsen om legendaren Elton Johns liv, från de tidiga åren som underbarn vid Royal Academy of Music genom hans långa och betydande musikaliska samarbete med Bernie Taupin.
Ditt betyg
3.5 av 135 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

17 maj 2019 | 17:30

En musikalisk berg-och-dalbana

Elton Johns liv och karriär summeras i en röjig biopic där hitsen avverkas på löpande band. Kreativa toppar varvas med mörka dalar, utan att man någonsin ruckar på den glittrande ytan som han blivit känd för. Härliga ”Rocketman” har all potential att bli en stor publikfavorit.
Man har alltid anledning att vara lite skeptisk när en ikonisk person är starkt inblandad i filmen om sig själv. Är det ett polerat hjälteporträtt vi ska få se, utan några kritiska röster? Huruvida filmen om Elton John är historiskt korrekt eller på något sätt vinklad, det låter jag de mer insatta musiknördarna avgöra. För någon som mig, som knappt var född när Elton var som störst, och som hört hitsen utan att riktigt känna mannen bakom dem, är filmen ”Rocketman” iallafall en härlig introduktion till en av våra största musiker.

Visst, den träffar alla bekanta noter. Rockbiografier följer gärna samma mall, och Elton Johns liv och uppväxt verkar inte ha missat några ”sex, drugs & rock’n’roll”-klyschor. Här följer vi den blyge lillgrabben Reginald Dwight som upptäcks som en musikalisk begåvning, sedan tonåringen som blir förälskad i rock’n’roll, och så småningom mannen som bytt namn, bytt stil och uppträder för utsålda hus.

Från pianolektionerna, via de första gigen och raka vägen upp på topplistorna. ”Rocketman” följer en bekant väg, och vid vägkanten står lika bekanta och något karikatyr-artade biroller. En frånvarande far, en kylig mor, en skivbolagsboss som fnyser åt alla låtar (fast vi vet att varenda en ska bli en superhit), bästa vännen, första kärleken, och så vidare. Att karaktärerna är något platta förlåter man, de finns där bara för att föra Eltons historia vidare - och han är trots allt tillräckligt för att fylla ut bioduken, med en personlighet lika stor som hans galna hattar.

Allt som allt skyndar ”Rocketman” genom närmare 40 år av Eltons liv, och man har aldrig tråkigt. Regissör Dexter Fletcher (senast aktuell med ”Bohemian Rhapsody”) har tagit sig stora friheter med händelserna för att skapa en riktigt jävla härlig film, och där finns det ändå en fördel att huvudpersonen själv varit så starkt involverad. Man slipper kraven på att respektfullt hylla en personlighet som inte längre lever. Det känns som att Elton - med många års distans till sitt gamla, galna och missbrukande jag - gärna öppnar upp och bjuder på alla de osmickrande sidor som en raketkarriär kan föra med sig.

”Jag är alkoholist, jag är sexberoende, jag har tagit varenda drog som finns” erkänner han i början av filmen, under en terapisession. Filmen börjar och slutar på rehab, och återvänder ofta dit, där en äldre och märkbart sliten Elton John (fantastiskt spelad av Taron Egerton) återberättar sin historia. Det är en uppgörelse med hans gamla liv, med människor han älskat och hatat och önskar förlåta, berättat via musik fylld av vemod och texter om längtan efter kärlek.

Däremellan är det drömscener, fantasiinslag och stora musikalnummer som gör ”Rocketman” till en visuellt sprakande och fullkomligt förtrollande film. Egerton är som sagt guld värd i huvudrollen. Han gör den högljudda och extravaganta rollen till sin egen, och skildrar alla de känslor, tankar och ångest som dolt sig bakom alla färggranna solglasögon genom åren. En del scener är mer cheesy än andra, men när Egerton sen börjar sjunga, och gör det minst lika bra som originalet, då är allt förlåtet.
| 17 maj 2019 17:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
2
Jag blev helt paff när jag insåg att detta är en musikal. Jag önskar att jag inte var så klisché och att jag kunde säga att jag "älskar musikaler" men det kan jag inte, jag tycker att det är väldigt obekvämt. En annan sak som var obekvämt var homosexuella sexscener. HUR I ALL VÄRLDEN KAN DENNA FILMS ÅLDERSGRÄNS VARA SJU ÅR? Jag tänkte att sweeeet, åldersgränsen är sju år, då kan jag se den här med mina BARN. Och vips ser man två män klä av sig nakna och gnida sig mot varann medan deras glänsiga skinkor blänker i skenet av gatlyktor utanför fönstret. Vad är det för fel på de som sätter gränserna, har de rökt crack? Tagit kokain? Kanske borde de, likt Elton John, boka in sig på ett rehab? Nej denna film var ingen favorit, men så är jag inte heller särskilt intresserad av Elton John. Men tänkte ändå, nånstans, att filmen säkert kunde vara intressant ändå. Men jag (och mina barn!!) var nog inte rätt målgrupp.
Läs mer
3
Riktigt bra film! Känner att jag måste damma av alla Elton John vinyler jag har liggandes! En biopic som både berör men ändå lämnar en lite förundrad & frustrerad! Jag hade nog uppskattat lite djupare dykning i Elton relationer med familj och vänner, det kändes som att dom hoppade framåt lite för hastigt i handlingen ibland och utelämnade vissa detaljer. Annars en gripande film om en levande legend. 3/5 för filmen men 5/5 för Tarons skådespelarinsats!!
Läs mer
4
Efter förra årets succé med biopic filmen "Bohemian Rhapsody" så har nu Dexter Fletcher tagit sig an att göra en film om Elton Johns liv. Den filmen heter "Rocketman". Jag har varit och sett filmen och ska nu med denna recension berätta vad jag tyckte. Men först lite om filmens handling. Filmen "Rocketman" berättar historien om legendaren Elton Johns (Taron Egerton) liv, från de tidiga åren som underbarn vid Royal Academy of Music genom hans långa och betydande musikaliska samarbete med Bernie Taupin (Jamie Bell). Till skillnad från förra årets succé "Bohemian Rhapsody" så är inte "Rocketman" rakt igenom en biografi. Den går ibland lite mer åt musikalhållet. Musiken står därmed mer i fokus och berättar till stora delar historien via texterna i kända låtar av Elton John. "Rocketman" skiljer sig också ifrån Queen-filmen "Bohemian Rhapsody" i den bemärkelsen att Taron Egerton som spelar Elton John sjunger på riktigt. Det gjorde inte Rami Malek i Queen-filmen. Personligen tycker jag det är mer spännande att få bevittna hur bra skådisar tar sig an uppgiften att sjunga och det gjorde verkligen Taron Egerton med bravur. Det fanns de stunder i filmen då faktiskt trodde att det var den riktige Elton John man såg framföra låtarna. Det skulle verkligen förvåna mig om han inte blir Oscarsnominerad för sin insats i filmen. Taron Egerton är den skådespelare som glänsa mest i filmen. Han stjäl verkligen showen och får skina i varje scen han är med i. Men det finns även skådisar i biroller som gör minnesvärda insatser. Inte minst Bryce Dallas Howard som Elton Johns kyliga mamma och Jamie Bell som Elton Johns vän Bernie Taupin som han skapade större delen av sina låtar tillsammans med. Musiken är det alltså som står i fokus för filmberättandet på ett fantasifullt och lekfullt sätt. Men man får även ta del av Elton Johns historia. Hur han började sin resa som det pianospelande underbarnet Reginald Dwight och utvecklades till den storstjärna han är idag. Jag kände inte till så mycket om Elton Johns liv och uppväxt. Så den biten blev spännande för mig att ta del av. Jag kan starkt rekommendera filmen "Rocketman". Det är en film som har hjärtat på rätta stället och vågar ta ut svängarna och inte fullt ut hålla sig inom de traditionella biografiramarna. Man bjuds på en färgsprakande show med magiska och medryckande sångnummer. Den två timmar långa speltiden gick väldigt snabbt och man lämnade biosalongen upprymd av glädje. En fyra av fem möjliga får "Rocketman" av mig i betyg.
Läs mer