Red Lights (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Tom Buckley forskar i det oförklarliga och försörjer sig på att avslöja spirituella charlataner och synska svindlare. När den legendariske Simon Silver efter 30 år återvänder till rampljuset som celeber klärvoajant, blir Tom besatt av att avslöja honom. Kollegor försöker varna honom, men det är redan för sent. Tom har inlett en livsfarlig kamp mot en oövervinnlig fiende!
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: RED LIGHTS

Rött ljus som i varningslampa
En på papperet otroligt lovande rulle, med fantastiska skådisar och intressant story är bara tyvärr just det - lovande på papper. I verkligheten är den rent usel och även om den kanske någonstans börjar hyfsat så går det snabbt överstyr och fortsätter sedan krascha fram tills den usla klimaxen som överträffar allt vad odugligt tidigare inneburit.

En psykolog, Margaret Matheson (Sigourney Weaver) och hennes assistent, Tom Buckley (Cillian Murphy) utreder paranormala aktiviteter och jobbar vid sidan om med att sätta dit ohederliga Uri Geller-typer.  Den "värsta" av dessa och något av Mathesons ärkefiende är Simon Silver (Robert De Niro) som plötslig gör comeback efter 30 års frånvaro, vilket minst sagt får konsekvenser för alla inblandade.

Inledningen av filmen är helt ok, lite spännande rent av. Det råder en stämning som lovar "gott" och både Weaver och Murphy startar övertygande. Även om jag ganska tidigt anar oråd av någon diffus anledning (kanske har jag gåvan?) väljer jag länge bortse ifrån det och lever istället som man säger på hoppet. För det såg ju så bra ut på papperet. Hoppet håller tyvärr bara så länge och jag inser att det är dags att kapitulera inför faktum när det mesta börjar te sig ytterst ologiskt och bara konstigt. Till och med de bra rollprestationerna är rätt snart ett minne blott när överspelet tar överhanden och det blir på alla håll plågsamt tydligt att det inte finns något att bygga karaktärerna på. 

Alltså, återigen. Tanken är på något plan god, idén dessutom intressant och när man lyckats skrapa ihop sådana stjärnor borde det inte kunna bli så fel. Men när det blir ännu desto värre känns det hela som närmast kriminellt.

Detta är helt ärligt det sämsta jag har sett på länge och inga goda tankar kan ändra på det. Manuset är fruktansvärt överambitiöst med massor av luckor. De redan från början löjliga situationerna målas upp som otroligt viktiga och världsomvälvande medan det egentligen bara handlar om uppenbara fånerier. De bra skådisarna är bortkastade på toapapperstunna karaktärer och för att slösa lite mer talang slänger man dessutom in begåvade Elisabeth Olsen i en flickvänsroll som känns fullständigt onödig och inte bidrar med något alls.

När De Niros blinda Simon Silver presenteras och han helt omotiverat tar av sig de mörka solbrillorna i två sekunder bara för att vi, i den genast idiotförklarade publiken, ska se att hans ögon verkligen också ser blinda ut blir jag närmast tokfrustrerad och vet inte om jag ska skratta eller gråta. Överhuvudtaget lyckas historien aldrig engagera, och det när det faktiskt handlar om sådant som jag annars väldigt lätt går igång på. Och så slutet, sluttwisten. Samt den andra. Nej, vad illa. Det blir bara ett spektakel alltihop och när man någonstans förväntar få sig lite av den berömda aha-upplevelsen, blir det bara till ett aaaahajajajdå. I bästa fall.

Det som ändå genererar ens något i betyg, det som hamnar på plussidan, även om plus i sammanhanget är ett starkt ord, är det snygga fotot och viss annan teknisk skicklighet som tyvärr i slutändan ändå hjälper föga, då det är så många grundläggande problem i vägen. Hela tiden.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Senaste kommentarer
TheSadGeneral
Härlig twist i slutet. Väldigt underskattad film, tycker att denna var bland 2012-bästa.
Wugllabang
Överregisserad, varje liten händelse överdramatiseras och filmen tar sig själv på allt för stort allvar, dessutom rätt seg. Och sen så går ju Wiever på så extremt mycket autopilot att det blir löjligt, hons känns totalt oinspirerad. Visuellt tilltalande och rätt skön stämning dock. Svag tvåa. 

2/5.
P U T T E
Får nog hålla med Brenta här, filmen fungerade bra ett bra tag, sedan tappade den. Det blev spretigt mot slutet, hade de gjort det hela smidigare så hade det kunnat bli riktigt bra. Sedan måste jag hålla med om att Murphy var lite väl skrikig och överspelande ibland. 

Två kapsyler av fem!
Visa fler (14)

Veckans populära filmer

Visa fler