Movie 43 2013

Komedi
USA
94 MIN
Engelska
Movie 43 poster

Synopsis

En filmproducent som sett sina bästa dagar bestämmer sig för att göra en film av en avdankad skådis knäppa idéer. Vi följer hans försök att involvera de riktigt stora stjärnorna i hans sjuka manus. Fjorton historier, den ena mer skruvad än den andra, vävs samman i denna komedi.
Ditt betyg
1.8 av 145 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

17 april 2013 | 21:01

Tidernas mest välcastade kalkon

Hollywoodeliten står på rad för lättförtjänta lönecheckar och chansen att få släppa en och annan F-bomb. Med vad som påstås vara "the greatest cast ever assembled" är det såklart kändistätt, men det garanterar inte automatiskt en bra eller ens halvt uthärdlig film.

Det där med humor är svårt. Det kan varje skådespelare, regissör och manusförfattare skriva under på. På varje team och ensemble som lyckas klämma fram en riktig skrattfest, finns det tio vars filmer bara faller platt till marken. Om ensembleprojekt som "New Year's Eve" lärt oss något så är det att hålla förväntningarna lågt - ju fler kockar, eller stjärnor, desto sämre soppa. Men också episodfilmer har ofta turen att fånga en eller två guldkorn bland sina historier. "Movie 43", däremot, lyckas med konststycket att vara konsekvent genomrutten.

Filmen består av runt ett dussin fristående sketcher, som oftast går ut på att "han du såg i den där filmen" åker på stryk, skiter på sig eller pratar vaginor. Emellanåt dyker någon riktigt känd upp och gör samma sak. Tyvärr höjer det inte filmen alls, tvärtom är det synd på bortslösad talang - och allra mest tycker jag synd om rara Chloë Moretz som får en rätt ofräsch mens-historia att tampas med. I regi av Elizabeth Banks.

Hugh Jackman går runt med hårig pung på halsen, Halle Berry mosar guacamole med tuttarna och... Ja, det var väl filmens två största överraskningar som trailers ännu inte avslöjat. Beklagar spoilern, men jag kan just ha sparat dig 1,5 timme av obekväma försök till obekväma skämt. Med så många talanger bakom och framför kameran är det ett under att ingen drog i nödbromsen tidigare. "Movie 43" blir för alltid en svart fläck på några i övrigt väldigt fina meritlistor.

För man kunde ha laddat filmen med svart humor, underfundig humor, en drift med skådespelarnas andra roller och betydligt mer självdistans. Det kunde ha blivit något. Nu landar det ständigt i rätt billiga under-bältet-skämt, dessutom känns det taffligt filmat och rätt illa agerat. Man får erkänna att flera av sketcherna låter rätt skruvade, åtminstone på pappret. Det är väl det enda positiva som finns att säga. "Movie 43" vill vara störande, vulgär och offensiv. Det enda som tar illa upp är min plånbok, som la ut pengar på det här, och mina besudlade ögon som önskar de kunde göra eländet osett.

Allt binds samman men den mest poänglösa historien av dem alla, om ett gäng kåta tonårskillar som scannar av nätet i jakten på porr och förbjudna filmklipp. Enligt dem finns det en totalförbjuden film kallad just "Movie 43", så vidrig att den får tittaren att skära av sig sina heliga delar, spy upp sina inälvor, peta ut ögonen och som kan förgöra hela världen. Den måste de, såklart, se.

Kanske är det den enda hinten av självironi som "Movie 43" faktiskt bjuder på? Det där med totalförbjuden låter inte som en dum idé alls. Jag nöjer mig visserligen om den går direkt till DVD-reabacken där jag kan stjäla mig 43 exemplar och köra över med ångvält. Bara för att.

| 17 april 2013 21:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Movie 43
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu