Richard Gere

Skådespelare 31 augusti 1949 Philadelphia, Pennsylvania, USA

Biografi

Gere slog igenom i Hollywood 1982 med sin roll i filmen "En officer och gentleman". Han är känd för filmer som "American Gigolo", "Pretty Woman" med Julia Roberts och med Sean Connery och Julia Ormond i "Den förste riddaren", musikalen "Chicago" och dansfilmen "Shall We Dance?". Han spelade mot Lena Olin i "Mr. Jones" och i hennes makes, Lasse Hallström, filmer "Bluffen" och "Hachiko – En vän för livet".

Han var 2002-2016 gift med skådespelaren Carey Lowell, med vilken han har en son. Gere var tidigare gift med fotomodellen Cindy Crawford(1991-1995).

Gere har sedan länge en buddhistisklivsåskådning och var 1988 en av grundarna av och styrelsemedlemmarna för organisationen International Campaign for Tibet (ICT) för kampen för mänskliga rättigheter och Tibets självständighet från Kina. Han har ett nära samarbete med Dalai Lama. Han stöder också många humanitära engagemang globalt med sin stiftelse, The Gere Foundation.

Hann vann en Golden Globe för "Chicago" och var även nominerad för "En officer och gentleman", "Pretty Woman" och "Bedragaren". Hann var även Emmy-nominerad för TV-filmen "And the Band Played On".

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler